Minister: Derfor kan omskæringer fortsætte i private hjem
Systemet virker ikke godt nok, erkender minister, der vil bede Styrelsen for Patientsikkerhed om en redegørelse om rituelle omskæringer.
Nu får TV 2s dokumentar 'Omskæring bag facaden' to ministre til at reagere.
Dokumentaren afdækker rituelle omskæringer af drengebørn i Danmark - både de omskæringer, der foretages ulovligt, og de, der i udgangspunktet foregår lovligt, men hvor der opstår komplikationer.
Blandt andet ser man, hvordan to omrejsende omskærere kommer til Danmark og gør klar til at foretage omskæringer uden handsker og med mangelfuld bedøvelse og tvivlsomme instrumenter i en privat lejlighed.
Sundhedsminister Magnus Heunicke kalder det "kvaksalveri", at de omrejsende omskærere kan udføre indgreb i Danmark uden at leve op til hygiejnekrav, eller at der er en lægefaglig person til stede.
Men at omskæringerne kan foretages i folks private hjem, ser sundhedsministeren i sig selv ikke som problematisk.
Han peger på, at der netop er regler for, at omskæringerne skal foregå hygiejnisk forsvarligt og under lægeligt opsyn.
- Jeg er nødt til at respektere den vurdering, Styrelsen for Patientsikkerhed har lavet. Det er ikke op til mig at have en holdning til, hvordan man gør forskellige ting, siger Magnus Heunicke.
Ministeren åbner dog op for, at der kan ske ændringer på området.
- Jeg synes ikke, at det foregår forsvarligt. Vi skal samle op, både på det ulovlige og det lovlige, og hvis der er noget, der skal ændres, så er jeg klar til at se på det, siger han.
Blotter en underskov af ulovligheder
Hvert år bliver der foretaget godt 2000 årlige rituelle omskæringer i Danmark. Styrelsen for Patientsikkerhed anslår, at over halvdelen af dem ikke bliver indberettet, selv om det er et lovkrav.
Mørketallet viser, at systemet ikke fungerer godt nok, erkender Magnus Heunicke.
- Det er klart utilfredsstillende, siger han.
Ifølge ministeren er de mere end tusind omskæringer, der ikke indberettes hvert år, billedet på en "underskov af ulovligheder", der eksisterer på trods af de nuværende regler.
- Jeg må sige, at jeg ikke fatter, hvis man som læge foretager det her og ikke indberetter det. Men der er åbenbart nogle, der ikke gør det. Det er brodne kar, der sætter hele lægestanden i et dårligt lys, siger Magnus Heunicke.
Derfor vil ministeren nu bede Styrelsen for Patientsikkerhed om en redegørelse, der afdækker omfanget af de ikke-indberettede omskæringer samt definere, om der "mangler værktøjer" på området.
Men hvorfor er det overhovedet tilladt, at forældre får skåret lidt af deres søns forhud uden medicinsk grund til det?
- På spørgsmålet om lovligheden af det... Der ved jeg, at TV 2 har talt med min kollega i justitsministeriet, siger Magnus Heunicke.
Ikke forbud, men ordnede forhold
Justitsminister Nick Hækkerup (S) mener ikke, at man bør forbyde omskæring i Danmark.
Det skal dog "foregå på en ordentlig og forsvarlig måde", lyder det fra ministeren. Onsdag aften pegede han på flere ting, der skal til for at opnå det:
- Hvis det foregår, så børnene er smertedækket, og hvis det er en læge, der gør det, så synes jeg, at det er inden for det, der hører med til at have det jødiske samfund i Danmark, lød det fra Nick Hækkerup.
Torsdag eftermiddag har Justitsministeriet korrigeret Hækkerups udtalelser, så de flugter med, hvordan vejledningen ser ud i dag.
Den stiller ikke krav om, at personen, der fører kniven, skal være lægeuddannet. Det er heller påkrævet, at barnet skal i fuld narkose.
Og vejledningen i er høj grad blevet lavet på baggrund af jødernes egne ønsker.
Erfaring frem for titel
Det jødiske samfund har været meget specifikke i ønskerne til vejledningen, der kom i 2020 - blandt andet, at der ikke var krav til narkose eller lægeuddannelse.
Henri Goldstein, der er formand for Det Jødiske Samfund, forklarer i dokumentaren, at erfaring er vigtigere end en lægetitel.
- Hvis jeg skal opereres eller behandles, vil jeg have den, der har størst erfaring. Og hvis man har nogen, der er vant til at omskære og har gjort det i måske tyve år, så tror jeg nok, at jeg vil foretrække det fremfor en læge, der er uøvet. Jeg søger ekspertisen på indgrebet, ikke på om titlen er læge eller ikke-læge, siger han.
De jødiske omskæringer udgør kun en lille del af det samlede antal omskæringer i Danmark - cirka 10 om året. Ifølge Henri Goldstein ligger problemet i de illegale omskæringer, der finder sted herhjemme.
Men at ændre vejledningen og loven, tror han ikke på vil komme dem til livs.
- Det helt afgørende for os er, at vi gerne vil fortsætte den praksis, vi har brugt i 400 år. Det er ikke fordi, man ikke kommer videre på 400 år, men det er faktisk gået godt i 400 år, siger Henri Goldstein.
TV 2 har forsøgt at få et interview med Styrelsen for Patientsikkerhed, der ikke har ønsket at stille op.