Far til 9-årig pige ønsker, at hun får ændret køn juridisk
Det er forfærdeligt for hende hele tiden at skulle forsvare, hvem hun er, fortæller far til transkønnet 9-årig.
Hun har mødt forvirring ved navneopråb i børnehaven, og når hun skal ud at rejse, bliver der kigget skeptisk på hende i paskontrollen.
Hvor end 9-årige Eva Nymand går hen, bliver hun ifølge sin far, Helge Nymand, konfronteret af mennesker, der siger, at hun er en dreng. Også selvom Eva, så længe hun har kunnet udtrykke sig, har gjort det tydeligt, at hun identificerer sig som en pige.
- Eva er kommet i klemme i systemet, fordi hendes CPR-nummer ender på et ulige nummer, fortæller Helge Nymand i 'Go’ morgen Danmark'.
Derfor var det en lettelse for familien Nymand, da regeringen sidste år kom med et lovforslag om at sløjfe aldersgrænsen for juridisk kønsskifte. I dag er grænsen 18 år.
Men nu har regeringen foreløbig skudt forslaget til hjørne, efter at Det Etiske Råd har ytret uenighed om, hvorvidt aldersgrænsen skal sænkes eller ej.
Beslutningen har mødt kritik fra støttepartierne og Helge Nymand, der er næstformand i Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn. Han mener, at det kan få store konsekvenser for børn som hans datter.
At få trukket et køn ned over hovedet
Ifølge Helge Nymand har hans datter ofte mødt voksne mennesker med stærke holdninger til hendes køn.
Blandt andet i sundhedssystemet insisterer de på, at hun er en dreng, når de ser hendes sundhedskort.
- Det er forfærdeligt for hende hele tiden at skulle forsvare, hvem hun er, og få trukket et køn ned over hovedet, som hun slet ikke føler er hende, siger han.
Det har påvirket den 9-årige transkønnede pige i så høj grad, at det blandt andet har ført til selvskade, lyder det.
- Hun bliver virkelig, virkelig ked af det. Det er så hårdt at møde voksne mennesker, der ikke tror på, at man er, den man er, når man er barn, fortæller Helge Nymand.
Som loven er nu, går der yderligere ni år, før det juridiske kønsskifte kan blive en realitet for Eva Nymand.
Uenighed hos Det Etiske Råd
Et flertal i Det Etiske Råd mener, at aldersgrænsen for juridisk kønsskifte bør ligge på 10-12 år, hvor regeringens forslag var helt at sløjfe aldersgrænsen.
Rådet anbefaler en dispensationsgrænse, hvor der tages stilling til den enkelte person ned til seksårsalderen, hvis barnet er i en særlig situation.
Ifølge formand for Det Etiske Råd, Anne-Marie Gerdes, bør der dog generelt være en vis modenhed hos barnet, inden man kan træffe beslutning om at skifte køn juridisk.
- Barnet skal kunne overskue de konsekvenser, der kan være ved et juridisk kønsskifte, siger hun i ‘Go’ morgen Danmark’.
Hvis man slet ikke har en nedre aldersgrænse, kan der opstå situationer, hvor børn presses til at tage en beslutning, de ikke er parate til, mener Anne-Marie Gerdes.
- Derfor kan man argumentere for, at det er bedst at lade de helt små børn være fri for denne her problemstilling, og at man først træffer beslutningen senere, hvor det begynder at få en konsekvens, siger hun.
Forældre er også bekymrede
Helge Nymand er uenig i Det Etiske Råds anbefaling.
Ifølge ham har hans datter været klar til at skifte køn juridisk siden børnehaven, hvor hun første gang insisterede på, at hendes navn var Eva.
- Det er tydeligt, at hun er pige med stort P og vil bare gerne have lov til at udleve det. Hun har før stillet spørgsmål som: "Hvornår får jeg bryster?" eller "Hvornår falder min tissemand af?", fortæller Helge Nymand.
De bekymringer, Det Etiske Råd giver udtryk for, har man også som forælder, lyder det fra Helge Nymand.
Men et juridisk kønsskifte ikke er det første håndtag, man hiver i som forældre, understreger han.
- Da Eva først begyndte at vise tegn på det her, var vi forfærdede, i chok og i sorg. Selv de mest støttende forældre skal tage tilløb. Og det tager tid, før man er der, hvor man kan støtte dem fuldt ud i det valg, forklarer Helge Nymand.
Derfor synes han også, at børnene skal have loven på deres side.
- Der følger ingen medicinske behandlinger eller andet med et juridisk kønsskifte. Det burde ikke være et stort spørgsmål, siger Helge Nymand.
Se hele interviewet med Helge Nymand og Anne-Marie Gerdes i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY