Samfund

Dagens overblik: Drabsmands identitet i Norge er nu kendt

Identiteten på gerningsmanden bag drabene i Norge er blevet kendt, S-ordfører trækker sig efter uheldig boligsag, og festival skrotter kød.

Torsdag har været præget af gårsdagens voldsomme angreb i den norske by Kongsberg, hvor der fortsat er mange ubesvarede spørgsmål. Vi er dog blevet lidt klogere.

Det er kommet frem, at de dræbte er fire kvinder og en mand i alderen 50 til 70 år, som alle opholdt sig tilfældigt i området, hvor angrebene skete.

Velkommen til dagens overblik, der især handler om angrebet i Norge.

Her er den danske statsborger, som har erkendt drabene i Norge

Onsdag ville politiet ikke sige meget om, hvem gerningsmanden var. Men i dag blev vi lidt klogere på den 37-årige mand.

Ifølge flere norske medier hedder han Espen Andersen Bråthen. Manden er dansk statsborger, men er bosat i Kongsberg.

Naboer til manden beskriver ham som en "enspænder" og har fortalt, at de var bange for ham. Politiet har oplyst, at han har konverteret til islam og allerede var allerede kendt af politiet, der tidligere har været bekymret for, om han var på vej til at blive radikaliseret.

Derudover ved vi fra retsdokumenter fra Kongsberg og Eiker Tingrett, at den 37-årige mand har fået forbud mod at opsøge sine forældre. Det skyldes en episode 29. Maj 2020, hvor den drabssigtede bevæbnet med en pistol trængte ind i sine forældres hus i Norge og truede med at dræbe dem.

Angreb i Kongsberg fremstår som terror, siger norsk efterretningstjeneste

Selvom vi i dag blev klogere på mandens identitet, er der fortsat mange ubesvarede spørgsmål om, hvad der har været hans motiv.

Noget kunne tyde på, at det var en terrorhandling, lød det fra den norske efterretningstjeneste torsdag. Det skal dog fortsat efterforskes nærmere, og de arbejder nu på at undersøge, om angrebet kan inspirere andre til at begå terrorhandlinger.

Hændelsen ændrer dog ikke ved det samlede trusselsbillede i Norge, der fortsat vurderes til at være moderat.

Manden har erkendt, at han stod bag angrebet og skal fredag fremstilles i grundlovsforhør med henblik på varetægtsfængsling.

I Danmark foregår ulovlig omskæring bag lukkede døre

Vi skal videre til en anden historie, hvor vi bliver i den alvorlige afdeling. I en ny dokumentar afslører TV 2 blandt andet via skjult kamera, hvordan personer uden lægelig autorisation i Danmark foretager illegale rituelle omskæringer på helt små drenge.

Omskæringen foregår blandt andet uden handsker, siddende på gulvet og med tvivlsomme remedier. Og forholdene på de skjulte optagelser ryster flere læger.

Overlæge og professor i urologi ved Odense Universitetshospital Lars Lund kalder det "vildt, vildt rystende". Ifølge ham er der steder, hvor man bedøver og behandler dyr bedre, end hvad der foregår ved de ulovlige omskæringer.

Han forklarer, at der ved omskæringen vil være en risiko for nogle umiddelbare skader som blødning eller en infektion, som i de værste tilfælde skal behandles med en re-operation.

Festival skrotter kød - skal være plantebaseret

Og så til noget helt andet.

Nu kan vi endelig tage på festival igen, men ikke alt kommer til at være, som det plejer.

Når den aarhusianske Northside Festival vender tilbage i juni 2022, vil det nemlig være slut med klassisk festivalmad som flæskestegssandwich eller fish and chips.

Fremover vil al mad, der bliver serveret på festivalen, nemlig være plantebaseret og 100 procent økologisk - og alt kød og fisk vil derfor være skrottet.

Ifølge festivalen er tiltaget et naturligt skridt mod at blive mere bæredygtig og mindske festivalens klimaudslip. Men de forsikrer samtidig om, at kravet om den plantebaserede mad ikke skal stå i vejen for, at der er mad for enhver smag.

S-ordfører trækker sig efter rod med egen bolig

Vi slutter på historien om det socialdemokratiske folketingsmedlem, Tanja Larsson (S), der torsdag har trukket sig fra posten som Socialdemokratiets boligordfører.

Det sker, efter Ekstra Bladet har kunnet fortælle, at politikeren stik imod reglerne har boet gratis i en folketingslejlighed, mens hun ejede en andelslejlighed.

Folketinget stiller en række lejligheder til rådighed for folketingsmedlemmer, som har bopæl uden for Sjælland. Men Tanja Larsson har ifølge Ekstra Bladet altså i forvejen selv ejet en andelsbolig i Københavns Nordvestkvarter, som hun kunne bo i.

Selv forklarer Tanja Larsson til Ekstra Bladet, at hun ikke har fået "ryddet ordentligt op i sin boligsituation", og at hun i sommer satte sin andelslejlighed til salg.

***

Afslutningsvis genbesøger vi Norge, for onsdagens hændelser har også fået betydning for en ny dansk film. Komediefilmen 'Vildmænd' skulle nemlig have haft premiere 11. november i år, men er blevet udskudt.

Årsagen er, at der er flere ligheder mellem filmens handling og onsdagens angreb. Filmen foregår nemlig i Norge og handler om en mand, der lever i vildmarken og skyder med bue og pil.

Det var alt for i dag. På gensyn i morgen.