Coronavirus

Coronarejsevejledningerne droppes, men særligt én ting skal danskerne stadig være opmærksomme på

Det er vigtigt, at danskerne sætter sig ind i de lokale restriktioner i det land, de rejser på ferie i. Ellers kan det blive dyrt.

Fredag er det slut med de særlige corona-rejsevejledninger i Danmark.

Rejsevejledningerne bliver normaliseret, så coronasituationen i udlandet som udgangspunkt ikke længere afspejles i Udenrigsministeriets rejsevejledninger til danskerne.

Men selvom de danske myndigheder nu skruer ned, skal man stadig være opmærksom, inden man bestiller ferien i udlandet.

Der er nemlig stadig en del lande i verden, der har betydelige indrejserestriktioner, som også gælder for rejsende fra Danmark.

Og det er vigtigt, at danskerne sætter sig ind i disse regler, der for eksempel kan være særlige test- og vaccinekrav.

De lokale indrejserestriktioner kan nemlig få stor betydning for din forsikring på ferien.

Det fortæller Danmarks to største forsikringsselskaber, Tryg og Topdanmark.

Hvornår dækker forsikringen - og hvornår gør den ikke?

Hvis din rejse bliver ødelagt af ferielandets indrejserestriktioner, er det ikke sikkert, at afbestillingsforsikringen gælder.

Privatdirektør i Topdanmark Carsten Elmose fortæller, at man kan opdele disse tilfælde i to situationer.

Den første situation er, at man tager på ferie, og mens man er afsted, indfører landet nye restriktioner. I den situation er man dækket af sin forsikring.

- Hvis du bestiller en ferie til et land, og landets myndigheder efterfølgende stiller krav om, at du kun kan komme ind, hvis du er vaccineret, gælder din afbestillingsforsikring, siger Carsten Elmose til TV 2.

Den anden situation er, hvis restriktionerne allerede er gældende, før rejsen blev bestilt. I det tilfælde gælder afbestillingsforsikringen ikke. Og danskerne skal selv være opmærksomme på, hvilke restriktioner der gælder i det land, de gerne vil rejse til.

- Det er ligesom, hvis ens hus brændte ned, og man bagefter ringede for at bestille en brandforsikring, siger privatdirektøren i Topdanmark.

Corona ses som alle andre sygdomme

Hos både Tryg og Topdanmark vil rejseforsikringerne derudover gå tilbage til at have samme dækning som før coronapandemien.

- Nu har Udenrigsministeriet fjernet corona fra rejsevejledningerne – og derfor har vi heller ikke længere forbehold for corona i vores dækning, siger Thomas Klærke, direktør for pris- og produktudvikling i Tryg.

Det betyder, at forsikringerne nu dækker corona på præcis samme måde, som de dækker alle andre sygdomme.

Generelt betyder alle ændringerne til rejsevejledningerne, at det bliver nemmere for kunderne at tage stilling til udlandsrejser, mener Carsten Elmose.

- Det er mere simpelt. Nu behøver de kun koncentrere sig om, hvorvidt det enkelte land har begrænsninger, siger privatdirektøren i Topdanmark.

Carsten Elmose fortæller, at de lokale restriktioner generelt har skabt stor bekymring hos kunderne. Og nu er de endnu vigtigere at forholde sig til.

Specielle regler for ikke-vaccinerede

Både Tryg og Topdanmark fortæller, at det ikke gør en forskel for dækningen af deres forsikringer, om kunden er vaccineret eller ej.

Men ikke-vaccinerede danskere skal stadig være ekstra opmærksomme, når de bestiller en rejse, da flere lande har specielle regler for personer, der ikke har modtaget en vaccine.

Det fortæller Lars Arent, leder af forbrugerorganisationen Forbruger Europa.

- Ikke-vaccinererede skal være mere grundige. Det har konsekvenser i nogle lande, hvor der er andre krav til test og isolation. De ikke-vaccinerede danskere skal læse ekstra grundigt, siger Lars Arent.