Omskæring bag lukkede døre

’Omskæring bag lukkede døre’: Sådan lavede TV 2 dokumentaren

Hvorfor er skjult kamera brugt, og er vinklen for ensidig? TV 2-chef forklarer de overvejelser, der ligger bag dokumentar om omskæringer i Danmark.

Dokumentaren 'Omskæring bag lukkede døre' skildrer, hvordan rituelle omskæringer af drenge finder sted i Danmark.

Her sætter TV 2s fakta- og udviklingschef, Thomas Breinholt, ord på nogle af de overvejelser, der ligger bag dokumentaren.

Hvorfor laver TV 2 en dokumentar om omskæringer nu?

Rituelle omskæringer er tilladt i Danmark, og Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, at der finder cirka 2000 rituelle omskæringer sted hvert år.

Men indgrebet bliver ikke udbudt i det offentlige sundhedsvæsen, og derfor er det op til forældrene selv at arrangere og betale for omskæringen - noget, der somme tider foregår illegalt, og somme tider går galt.

Det er det, dokumentaren dykker ned i, lyder det.

- Vi stiller to spørgsmål: Hvordan foregår det her? Og er det forsvarligt, at det foregår sådan? siger Thomas Breinholt.

Han peger også på, at omskæringsdebatten for nylig er blusset op. Sidste år blev et borgerforslag om at forbyde omskæring af drenge under 18 år afvist af Folketinget, og kort forinden blev der lavet en opdateret vejledning for, hvordan omskæringer af drengebørn skal foregå.

Der er jo også mange lovlige omskæringer og omskæringer, der forløber fint. Hvorfor ser man ikke dem i dokumentaren?

Thomas Breinholt understreger, at dokumentaren ikke skal tage stilling til, om omskæring er rigtigt eller forkert.

- Men det er jo journalistikkens væsen at blotlægge det problematiske, siger han.

De danske myndigheder vurderer, at under halvdelen af de 2000 rituelle omskæringer bliver registreret, selv om det er et lovkrav. Derfor undersøger dokumentaren i høj grad, hvordan de mere end tusind omskæringer, der sker uden for myndighedernes søgelys, foregår.

Men der er også tilfælde af komplikationer efter lovlige indgreb, og derfor har TV 2 været i kontakt med række danske klinikker, hvor der bliver foretaget lovlige omskæringer.

- Vi ville gerne have vist en helt lovlig og velreglementeret omskæring. Men det har vist sig at være meget svært, siger Thomas Breinholt.

Ingen af de adspurgte klinikker har givet TV 2 lov til at filme en lovlig omskæring - heller ikke selv om de er blevet tilbudt forskellige grader af anonymitet.

Hvorfor er der optagelser fra skjult kamera med i dokumentaren?

Ifølge Thomas Breinholt er det vigtigt, at dokumentaren viser, hvordan illegale omskæringer finder sted i Danmark, og det er det skjulte kamera et værktøj til.

- Når noget er illegalt, kan man ikke ringe og få lov til at filme. Derfor har vi anvendt skjult kamera for at dokumentere, at det sker, siger han.

Der medvirker to personer uden lægelig autorisation, som foretager illegale rituelle omskæringer, og begge ansigter er synlige.

Det skyldes ifølge Thomas Breinholt, at de selv er ansvarlige for det, de foretager sig, at de fortæller, at de har omskåret børn i Danmark, og at de er dukket op for at foretage en omskæring.

- Begge omskærere er fuldt klar over, at det, der gør, er ulovligt. Det bekræfter de flere gange. De omskærer børn uden at leve op til de regler, der findes for omskæringer, og derfor ser vi ingen grund til, at de to mænd skal beskyttes af anonymisering, siger han.

Hvilke overvejelser ligger bag at vise klip, hvor man kan se små børns kønsdele?

Videoerne viser, at omskæringerne ikke lever op til de gældende regler. Derfor er de med i dokumentaren, siger Thomas Breinholt.

- Hvis vi skal sandsynliggøre, at det her er illegalt og uforsvarligt, er vi nødt til at dokumentere det. Og det gør vi med videoerne, siger han.

Han fremhæver blandt andet, at de hygiejniske forhold, disse videoer viser, ifølge flere læger ikke er i overensstemmelse med vejledningens krav.

Hvorfor er drengenes ansigter sløret?

TV 2 er ikke er bekendt med, hvem drengene er, eller hvor videoerne er optaget. Derfor er drengenes ansigter sløret - både for børnene og deres pårørende skyld, lyder det fra Thomas Breinholt.

Har TV 2 fået lov til at vise klippene?

Nej. Videoerne blev sendt fra den ene omskærer som gode eksempler på hans arbejde til journalisten Alaa.

Har TV 2 betalt omskærerne for at komme til Danmark?

Ja. I de to tilfælde, hvor omskærerne møder op i en lejlighed i København, er der foregået betaling. Den svenske omskærer fik 1500 kroner til at dække transportomkostninger, og den tyske omskærer krævede 1000 euro på forhånd for at tage turen herop.

Kan det ikke være et problem, fordi udsigten til betaling kan få omskærerne til at sige, at de har udført mange omskæringer, selv om det ikke passer?

- Vi anser det for at være ret ukontroversielt, at de beder om penge for at omskære. For det er jo det, de normalt gør, siger Thomas Breinholt.

Begge mænd, der omskærer, er blevet anbefalet af herboende kilder, og TV 2 har oplysninger, der peger på, at de begge tidligere har udført omskæringer i Danmark.

Når de blev ringet op, har begge med det samme bekræftet, at de tilbyder omskæringer i Danmark - også inden der er nævnt betaling.

Og selv om dokumentaren ikke viser dem udføre en omskæring, møder begge op med fuldt udstyr til omskæringer og gør sig parate til indgrebet, som de også er i stand til at beskrive i detaljer.

Skønnet er, at langt størstedelen af omskæringer foregår blandt muslimer. Men det er en repræsentant for det jødiske samfund, der er med i dokumentaren. Hvorfor?

Danske politikere - blandt andre statsminister Mette Frederiksen - har henvist direkte til det jødiske samfund som årsag til, at man ikke vil forbyde omskæring af drenge. At den nyeste vejledning om omskæring ikke stiller krav om, at en læge skal udføre indgrebet, skyldes i høj grad også hensynet til det jødiske samfund.

Derfor er en jødisk repræsentant med i dokumentaren, forklarer Thomas Breinholt.

TV 2 har ikke kontaktet muslimske organisationer. For hvor rituel omskæring for jøder indgår som et religiøst spørgsmål, er det ikke i samme grad gældende for muslimer. Her er det i højere grad udtryk for kulturelle traditioner.

- Derfor finder vi det ikke hverken rimeligt eller relevant at holde en religion – i dette tilfælde islam – ansvarlig for operationer, der bestilles og udføres i privatsfæren, siger Thomas Breinholt.