Samfund

Forsvarer for Britta Nielsens søn efter skærpet dom: - Det har været en speciel sag

Ifølge forsvarer vil man nu nærlæse dommen og overveje, om den kan indbringes for Højesteret.

Onsdag blev Britta Nielsens tre voksne børn dømt skyldige i groft hæleri.

De tre fik et halvt år længere straf, end de tidligere fik i byretten, og er alle idømt mellem to og fire års fængsel.

Forsvarer for Britta Nielsens søn Jan Schneider vil nu overveje, om der er grundlag for at føre sagen videre til Højesteret.

Ifølge ham kan der være principielle problemstillinger i sagen.

- Det har været en speciel sag. Der har ikke været nogle lignende sager i forhold til det her, og derfor er det selvfølgelig også noget, man skal overveje, om Højesteret skal have lejlighed til at kigge på, siger han til TV 2.

En usædvanlig sag

Specialanklager Nathalie Ghiorzi Elias ser derimod sagen som afsluttet.

- Jeg er selvfølgelig yderst tilfreds med, at landsretten har valgt at stadfæste byrettens bevisresultat. Jeg er også tilfreds med, at de har valgt at skærpe straffen med et halvt år for hver af de tiltalte, for det var det, vi påstod i landsretten, siger hun til TV 2.

I dommen er der lagt vægt på, at børnene selv har brugt pengene, som kom fra Britta Nielsens svindel. Ifølge anklageren måtte børnene have "indset risikoen" for, at pengene kom fra noget strafbart, og "accepteret, at det forholdt sig sådan".

- I hælerisager er det ofte sådan, at man opbevarer pengene for nogle andre eller hjælper andre til at få glæde af dem. Men her har de altså selv haft glæde af de penge, som de har været tiltalt for, siger Nathalie Ghiorzi Elias.

Det er også, hvad der gør sagen til noget helt særligt, siger hun.

- Vi har ikke haft andre sager, hvor børn har modtaget så store beløb fra deres mor, far eller familiemedlem. Men i den her sag har vi haft at gøre med så store beløb, at det for os er tydeligt, at de må have indset, at der var noget galt.

Skærpet straf

Det var en enig landsret, der onsdag afgav dom i sagen og valgte at skærpe de tre børns straf med et halvt år.

34-årige Samina Hayat blev straffet med fire års fængsel. 41-årige Jimmy Hayat med tre års fængsel, mens 37-årige Jamilla Hayat fik den mildeste dom med to års fængsel. Udover groft hæleri er sønnen Jimmy Hayat også fundet skyldig i besiddelse af børnepornografisk materiale.

Britta Nielsen svindlede sig gennem 25 år til mindst 117 millioner kroner via sit arbejde i Socialstyrelsen.

Ud af de penge har børnene i alt modtaget cirka 50 millioner kroner, som er blevet brugt på blandt andet dyre biler, heste og huse i Sydafrika.

Børnene har forklaret, at de troede, pengene blandt andet kom fra den arv, som faren efterlod ved sin død i 2005. Den arv var dog kun på 290.000 kroner, og i Landsretten blev der lagt vægt på, at de måtte havde vidst, pengene ikke kom herfra.

Ingen af børnene var mødt op i retten, og de har nægtet sig skyldige.

Forsvarer Jan Schneider har endnu ikke talt med børnene om dommen, men han forventer ikke de store reaktioner, siger han. Ifølge ham "tager de det, der nu kommer til dem".