Samfund

Danske turistorganisationer skruer charmen på

Antallet af turister skal tilbage til niveauet før pandemien, og derfor skruer turistorganisationerne nu charmen på for at lokke gæster til Danmark.

Efter lang tid med dystre tal for turismen lysner det for de danske turistorganisationer.

Et flertal i Folketinget har besluttet, at en række indrejseregler fra 25. oktober bliver slækket.

Det betyder blandt andet, at personer fra EU- og Schengenområdet vil kunne rejse ind i Danmark uden restriktioner, hvis de er færdigvaccineret, tidligere smittet eller har en negativ test.

Det bliver mødt med stor glæde hos VisitDenmark, hvor man, siden alle coronarestriktioner blev ophævet i Danmark 10. september, har arbejdet hårdt på at få internationale gæster til landet.

Det fortæller Flemming Bruhn, der er direktør i VisitDenmark.

- Vi har kørt kæmpestore kampagner siden forsommeren, hvor vi fik lov til at åbne op, og markederne omkring os åbnede op. Signalet i, at vi nu i princippet har åbnet op for hele verden, er kæmpestort, siger han til TV 2.

Markedsføringen er sket i de otte lande, hvor VisitDenmark har kontorer. Det gælder Danmarks nabolande og lande som Holland, Frankrig, Italien samt USA.

I sommer, hvor coronasituationen i Danmark var under kontrol, havde organisationen blandt andet tv-reklamer i Tyskland og Sverige, som skulle lokke de fraværende turister til.

VisitDenmark sætter markedsføringen ind efter at tiltrække turister fra blandt andet vores nabolande. Her er en reklame, der skal lokke tyske turister til. Video: Jeppe Tholstrup Bach

Hovedstaden er hårdt ramt

København var særligt påvirket af pandemien.

Dansk turisme tabte sidste år estimeret 31 milliarder kroner i omsætning, og København stod for 28 milliarder af dem. Her faldt antallet af overnatninger faldt 56 procent.

Der går nok to til tre år, før vi er på niveau med 2019 igen

Flemming Bruhn, direktør i VisitDenmark

Direktør i Wonderful Copenhagen Mikkel Aarø-Hansen forklarer, at det har været svært at markedsføre hovedstaden. Men nu er porten til København åbnet, og det giver en større mulighed for at tiltrække flere gæster.

- Vi har brugt tiden til at forberede os på at skubbe markedsføringen ud, så snart der er åbent, siger han til TV 2.

Den danske storby mangler da heller ikke profileret reklame. I 2019 var København øverst på Lonely Planets liste over byer, man skal besøge.

I år er København kåret som den bedste by at bo i af magasinet Monocle, Time Out Magazine kårede byen som verdens fjerdebedste, og samme medie har netop kåret Nørrebro som verdens mest cool bykvarter.

- Vi har nogle styrkepositioner, som der er lagt mærke til derude, og dem skal vi ud og fortælle endnu mere, end vi gjorde før, siger Mikkel Aarø-Hansen.

Naboturister kommer først

Den nye aftale åbner også for, at turister fra lande uden for EU ikke længere skal have et anerkendelsesværdigt formål for at rejse ind i Danmark eller testes før indrejse.

Der vil dog stadig være krav om test og isolation efter indrejse for ikke-vaccinerede.

Flyruter skal tilbage, krydstogterne skal tilbage, de store internationale kongresser skal i kalenderen igen

Kristian Nørgaard, politisk chefkonsulent i Horesta

Men det er i første omgang i landene tæt på Danmark samt USA, at turisterne skal lokkes til. Det er her, VisitDenmark fokuserer sin markedsføring.

For selvom organisationen gerne vil have flere kinesiske turister til, så lader det sig ikke gøre lige nu, forklarer direktør Flemming Bruhn.

- Det er måske først engang til foråret, at de får lov til at komme ud. Så man skal hele tiden afveje det i forhold til de enkelte markeder.

Turismen fortsat under niveau

Selvom det vækker glæde, at det nu er nemmere for turister at rejse ind i landet, er udsigterne lange til et niveau af turister, der svarer til før coronaens udbrud.

Flemming Bruhn forklarer, at flykapaciteten ind og ud af København er på omkring halvdelen af, hvad den var før pandemien.

- Det er klart, at fra fjernere markeder betyder det rigtig meget, at vi får den kapacitet op igen. Der går nok to til tre år, før vi er på niveau med 2019 igen, siger han.

Brancheforeningen for hoteller og restauranter, Horesta, oplyser, at der var 1,3 millioner færre udenlandske overnatninger i sommeren 2021 sammenlignet med året før pandemien.

Politisk chefkonsulent i Horesta Kristian Nørgaard forklarer, at der skal et stort arbejde til for at rette op på det tab, der er sket under pandemien.

- Flyruter skal tilbage, krydstogterne skal tilbage, de store internationale kongresser skal i kalenderen igen. Det kommer til at tage tid, siger han til TV 2.

Ifølge VisitDenmark var der i august 4,7 millioner udenlandske overnatninger i Danmark, hvilket er 5,4 procent højere end august 2020.

Antallet af udenlandske overnatninger faldt med 44,3 procent i 2020 i forhold til året før.