Whistleblower advarer mod Instagram - lytter de unge danske piger?

Instagram er direkte skadeligt for unges mentale helbred ifølge lækkede dokumenter. Men hvad mener de unge selv?

17-årige Isabel Smart slettede for nylig sin Instagram-profil og oprettede en ny profil på det sociale medie.

Hun var træt af "status og likes" og at tænke over, "om det var et pænt billede" af hende.

- Nu er det kun mine venner og bekendte, der følger med på min profil, og jeg går ikke så meget op i, hvad jeg deler længere, fortæller hun til TV 2.

Netop det sociale medie Instagram, der ejes af Facebook, har været til debat i den forgangne uge.

Facebook kom i heftigt stormvejr, i forbindelse med at whistleblower Frances Haugen lækkede en række interne dokumenter, der viste, at Facebook udmærket er klar over, at deres platform er skadelig for især børn og unges mentale helbred.

Mest fremtrædende i den statistik er de unge piger. Blandt andet har en af de lækkede Facebook-undersøgelser vist, at Instagram gør "problemer med kropsbilledet værre for én ud af tre piger".

Men hvad mener de unge piger selv om det sociale medie - og ændrer stormvejret noget? TV 2 har spurgt et par af dem.

Fire timer om ugen

Ved Sankt Annæ Gymnasium i København er tre veninder på vej ind i et supermarked i deres frokostpause. De går alle i 1.g i gymnasiet og er på ingen måde overraskede over, at sociale medier skulle påvirke dem negativt.

- Man ved jo godt, at Instagram kan give en dårligt selvværd. Det hele skal vises fra ens bedste side og uden fejl, siger 16-årige Emily Monrad og fortsætter:

- Jeg følger mest influencers og instagrammere. Men det bliver meget hurtigt en finpudset virkelighed, og man har en tendens til at tænke, at det er normalt, selvom man godt ved, det ikke er det.

Samme opfattelse har veninden Silje Mariegaard, der dog oplever, at der det seneste år er kommet mere fokus på at dele ting, der er knap så polerede. Gennem appen "Skærmtid" på hendes telefon, kan hun se, at hun tirsdag ved middagstid har brugt 33 minutter på at være på Instagram. Den viser også, at hun i gennemsnittet bruger fire timer om ugen på mediet.

- Det tror jeg er meget almindeligt. Hvis man alligevel sidder og tjekker alle sine sociale medier igennem, går man også lige på Instagram, siger hun og kaster et blik på telefonen:

- Man tænker ikke over, at det påvirker én, mens man bare klikker rundt, men nogle gange kan man godt tænke over det efterfølgende.

Jeg har ikke lyst til at idealisere og se op til nogle, som ikke har andet at tilbyde end at se godt ud fra nogle bestemte vinkler

Silke Kjems, 16 år

Hvorfor er I stadig på mediet, når I ved, at det påvirker jer negativt?

- Jeg tror, at man har en idé om, at man selv kan finde ud af at være derinde, uden at det påvirker en. Jeg tror, at det kommer an på, hvor aware man er omkring det. Hvis man selv har i baghovedet, at det er en poleret virkelighed, så hjælper det, siger 16-årige Silje Mariegaard.

Den ene af veninderne har forsøgt at holde en pause fra det sociale medie. Hun vænnede sig til ikke at være på og glemte næsten alt om det. Men det kan være svært at forlade mediet helt, siger Emily Monrad.

- Skal jeg være helt ærlig, så selv om jeg er bevidst om, at det påvirker mig dårligt, kan jeg have en tendens til at have fomo (fear of missing out, altså at gå glip af noget, red.), hvis jeg ikke er opdateret omkring, hvad mine venner laver, og hvad der sker ude i verden.

Hjalp at "komme ud i virkeligheden"

Også veninderne Barbara Sabino, Bella Jensen og Silke Kjems er meget bevidste om, at størstedelen af det, de ser på Instagram, er en "poleret virkelighed".

- Man sammenligner jo sig selv med andre. Mange af mine veninder har det sådan, og jeg kan også blive ked af det engang imellem. Men samtidig ved man, at det er sådan, det er på Instagram, mener 18-årige Barbara Sabino.

Ingen af dem har lyst til at droppe sociale medier helt. Men når de bliver mindet om, at mediet kan påvirke dem negativt, bliver de mere tilbøjelige til at ændre vaner, siger de.

- Jeg er stopppet med at følge lifestyle influencers. Det er ikke, fordi jeg altid bliver ked af det, for det kan også motivere mig, men når det bliver et for falsk billede af virkeligheden, prøver jeg at lade være at følge dem. Man skal huske, at det ikke er virkeligheden, mener Barbara Sabino.

Samme indvending kommer fra veninden ved siden af:

- Jeg har unfollowet alle, jeg kun fulgte, fordi jeg syntes, de var interessante udseendemæssigt. Jeg har ikke lyst til at idealisere og se op til nogle, som ikke har andet at tilbyde end at se godt ud fra nogle bestemte vinkler. Så vil jeg hellere fokusere på andre ting, siger Silke Kjems.

Har I kunnet mærke forskel på jeres mentale helbred efterfølgende?

- Ja, det har jeg faktisk. Nu følger jeg kun folk, som jeg kan lide. Jeg kunne mærke, at det gjorde en forskel at lægge det væk i stedet for bare at kigge på folk, der lå og så alt for godt ud på en strand i Mexico. Jeg fik et mere realistisk billede af, at det er én ud af 100, der ser sådan ud, siger Silke Kjems.

Facebook selv har efter Frances Haugens anklager understreget, at de "bekymrer sig dybt om spørgsmål som sikkerhed, velvære og mental sundhed".

Ifølge administrerende direktør og grundlægger Mark Zuckerberg er der tegnet et "falsk billede" af virksomheden, som han ikke genkender.