Samfund

Sådan fik storebror til evakuerede Syrien-børn et nyt hjem i Danmark

I 2019 kom storebroren i en af de nu evakuerede familier fra Syrien tilbage til Danmark. PET var med til at sige god for hans nye hjem.

En af de tre kommuner, der nu skal sikre et trygt hjem til sidste uges evakuerede børn fra Syrien, har allerede prøvet det før.

For to år siden gjaldt det en 13-årig dreng, der er storebror i en af de tre børneflokke.

Kommunen, der ligger i Østjylland, blev i forsommeren 2019 orienteret om, at de danske myndigheder ville evakuere drengen, som lå syg i flygtningelejren al-Hol efter at være blevet skudt i ryggen.

Nu – godt to år senere – står kommunen med ansvaret for, hvad der skal ske med familiens syv resterende børn og deres mor.

De ankom tidligt torsdag morgen i sidste uge til Danmark sammen med to andre mødre og deres børn, efter de med et amerikansk militærfly var blevet bragt ud af Syrien.

Børnene var udsat for stort pres. De har været vidne til alvorlige hændelser

Ellen Klarskov Lauritzen, direktør i Socialstyrelsen

Hemmelighedskræmmeri

Der er stort hemmelighedskræmmeri om det forløb, der går i gang nu. Det samme gør sig gældende i forhold til spørgsmålet om, hvor i Danmark familierne egentlig kom fra, før forældrene rejste til Syrien med deres børn og tilsluttede sig terrororganisationen Islamisk Stat.

Da myndighederne torsdag holdt fælles pressemøde om evakueringen, sagde Socialstyrelsens direktør, Ellen Klarskov Lauritzen:

- De har først og fremmest brug for ro, tryghed og omsorg. Børnene var udsat for stort pres. De har været vidne til alvorlige hændelser.

TV 2 kan på baggrund af samtaler med en række kilder fortælle om forløbet, da det første barn for to år siden kom ud af Syrien.

På det tidspunkt vejede han ifølge oplysninger til Ekstra Bladet blot 35 kilo. Den stærkt svækkede 13-årige drengs første stop herhjemme var Odense Universitetshospital.

Imens gik myndighederne i den østjyske kommune, hvor han havde boet før afrejsen til Syrien, i gang med at planlægge fremtiden.

Det er nemlig altid den kommune, man sidst havde adresse i, der har ansvaret, når børn med brug for støtte vender tilbage til Danmark.

Stærke bedsteforældre

Herefter kunne udredningerne begynde. Kommunen gik i gang med at foretage en sundhedsfaglig og social vurdering af drengens tilstand – blandt andet for at kunne vurdere, om han var så svækket, at det ville være nødvendigt at anbringe ham på en social institution med mulighed for behandling.

Men det viste sig, at han sandsynligvis ville kunne fungere fint i et almindeligt hjem. Og at dette hjem måske kunne findes i hans egen familie, fordi der var ressourcestærke personer.

Drengens bedsteforældre ville nemlig gerne skabe et nyt hjem for deres barnebarn efter hans frygtelige år i Syrien, og kommunens undersøgelser viste, at de havde evnerne.

Nu var det Politiets Efterretningstjenestes tur. Det var vigtigt at få afklaret, om bedsteforældrene havde nogen medskyld i familiens beslutning om at tage til Syrien og tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stat. Og om der dermed var grund til at frygte, at de ville modvirke en integration af barnebarnet i det danske samfund.

Det er helt sædvanligt, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) er inde over den slags sager, siger kriminolog Kasper Fisker, der er konsulent for Albertslund Kommune, hvor han blandt andet arbejder med at hindre radikalisering.

- PET er inde over, i forhold til hvad PET finder nødvendigt. Hele den struktur står klar til familier, der kommer hjem i denne situation, siger han.

Det her er en situation, som de sociale myndigheder er i stand til at håndtere

Kasper Fisker, kriminolog

Kasper Fisker, der selv har en baggrund hos PET, mener, at de nytilkomne børn er så unge, at der ikke er stor risiko for, at de er radikaliserede på nuværende tidspunkt.

Men når børn kommer hjem fra Syrien, vil PET ofte blive involveret for at eliminere risici for en uhensigtsmæssig udvikling, når nye hjem til de hjemvendte børn skal etableres.

- Der er hele tiden øje på det, plus at alle frontmedarbejdere i Danmark har øje for tegn på radikalisering, siger Kasper Fisker.

I tilfældet med den 13-årige dreng sagde efterretningstjenesten god for bedsteforældrene. Dermed var vejen banet for et nyt hjem, da operationerne på Odense Universitetshospital var overstået.

Drengen kunne flytte videre til bedsteforældrene, som bor i en anden kommune i Jylland.

Søskende har mor med

Situationen er ikke helt den samme for de søskende, der tidligt torsdag morgen landede i Danmark.

Her ledsagede deres mor børnene indtil sin varetægtsfængsling ved retten i Kolding torsdag middag.

Ankomsten til Danmark begynder derfor med et brud med den person, der har været den vigtigste omsorgsperson i en årrække.

På torsdagens pressemøde i København understregede Ellen Klarskov Lauritzen dog:

- Det her er en situation, som de sociale myndigheder er i stand til at håndtere. Det er den opgave, de sociale myndigheder i forvejen håndterer i landets kommuner, sagde hun.

Politiets Efterretningstjeneste ønsker ikke at kommentere sin rolle i forbindelse med de to evakueringer.