Coronavirus

Politisk flertal dropper coronarejsevejledninger

Rejsevejledningerne normaliseres med ny aftale, der også betyder færre restriktioner for udlændinge, som rejser ind i Danmark.

Et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om at droppe de særlige rejsevejledninger, der har været gældende under coronapandemien. Det oplyser Justitsministeriet.

Med aftalen normaliseres rejsevejledningerne, så coronasituationen i udlandet som udgangspunkt ikke længere afspejles i Udenrigsministeriets rejsevejledninger, lyder det i en pressemeddelelse.

Årsagen til aftalen er, at størstedelen af den danske befolkning er færdigvaccineret, samt at vaccineudrulningen i Europa er fremskreden, lyder det.

- I dag når vi en milepæl i vores håndtering af covid, når vi nu normaliserer rejsevejledningerne. Vi går tilbage til den velkendte rejsevejledning, som danskerne kender fra før pandemien brød ud, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i pressemeddelelsen.

Fri indrejse for vaccinerede

Rejsevejledningerne normaliseres fredag 15. oktober 2021, det vil sige lige før efterårsferien.

Ti dage senere, 25. oktober, træder også nye indrejseregler i kraft som følge af den nye aftale. Samtidig ophører politiets skærpede coronarelaterede grænsekontrol.

Det betyder, at personer fra EU- og Schengenområdet vil kunne rejse ind i Danmark uden restriktioner, hvis de er færdigvaccinerede, tidligere smittede eller har en negativ test.

Alle andre skal testes senest 24 timer efter indrejse til Danmark. Det vil også gælde for personer med dansk statsborgerskab eller fast bopæl i Danmark.

Fra 25. oktober skal turister fra lande uden for EU heller ikke have et anerkendelsesværdigt formål for at rejse ind i Danmark eller testes før indrejse. Der vil dog stadig være krav om test og isolation efter indrejse for ikke-vaccinerede.

Restriktioner kan vende tilbage

Aftalen bliver modtaget med stor tilfredshed hos landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI).

- Det betyder, at virksomheder trygt kan sende medarbejdere ud til markeder og kunder i hele verdenen. Det betyder meget for hverdagen i virksomheder på tværs af alle brancher, siger Michael Svane, der er branchedirektør i DI Transport, i en pressemeddelelse.

Samtidig er det ifølge DI afgørende for oplevelses- og turistbranchen, at de udenlandske rejsende vender tilbage til Danmark.

Også rejsearrangørerne er glade for de nye regler, som længe har været et ønske fra branchen.

- Den altovervejende del af danskerne er færdigvaccineret, og herefter står det helt klart, at de kan rejse til rejsemål både i og uden for EU, siger Henrik Specht, der er direktør i rejsearrangørernes brancheforening RID.

Aftalen er indgået af regeringen sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet.

Partierne er dog enige om at fastholde et beredskab, så der hurtigt og effektivt kan indføres stramme restriktioner, hvis der opstår nye bekymrende virusvarianter, som truer epidemikontrollen i Danmark.