Samfund

Mor har svært ved at droppe mobilen, når hun er sammen med børnene - og hun er langtfra den eneste

Ny undersøgelse viser, at forældres skærmtid koster tid fra deres børn. 35-årige Christina Jensen er en af dem, der har svært ved at slippe mobilen.

Mange forældre kender det nok.

Telefonen vibrerer, de sociale medier skal tjekkes, og så sætter den dårlige samvittighed ind.

Når jeg sidder på telefonen, kan jeg godt mærke, at jeg ikke er nærværende nok

Christina Jensen

Det sker dagligt for 35-årige Christina Jensen, der er mor til en seksårig pige. Hun bor sammen med sin kæreste, datter og bonusdatter på otte år i en lejlighed i Holbæk, og for hende kan det være svært at lægge telefonen fra sig, når hun er hjemme med børnene.

- Jeg bruger primært tid på Facebook, og det er jeg meget afhængig af, siger hun til TV 2.

Christina Jensen fortæller, at det kan være svært at lægge telefonen fra sig, da det for hende er afstressende efter en lang dag på arbejde som social- og sundhedshjælper.

Men selvom tiden på telefonen kan være en måde at koble af, giver de mange timer foran skærmen skyldfølelse over for hendes børn, fortæller Christina Jensen.

- Når jeg sidder på telefonen, kan jeg godt mærke, at jeg ikke er nærværende nok. Jeg skriver meget i forskellige grupper på Facebook, hvor det er det sociale, som tager min tid, og som gør, at det kan være svært at være nærværende for børnene.

Christina Jensen er ikke den eneste med den følelse.

Bruger mere end to timer på skærm, mens børnene er vågne

I en undersøgelse fra Børns Vilkår blandt 1000 forældre til børn i alderen 0-6 år svarer 37 procent af forældrene nemlig, at de det seneste døgn har brugt mere end to timer på en skærm, mens deres børn var til stede og vågne.

Derudover fortæller knap 4 ud af 10 forældre, at de i høj eller meget høj grad har dårlig samvittighed over, hvor meget tid de bruger på digitale medier, mens 8 ud af 10 forældre vil bruge mindre tid på deres telefon.

Det gælder også Christina Jensen.

Droppede mobilen under aftensmaden

Ifølge hende selv bruger hun i gennemsnit to til tre timer foran skærmen dagligt, mens børnene er til stede.

Men det er en vane, som hun gerne vil af med, og nu har familien taget første skridt på vejen.

Aftensmaden er nu blevet gjort til en telefonfrizone, og derfor er både iPad og iPhone forbudt ved bordet. Det har betydet mange flere samtaler med børnene under maden.

- Jeg har det meget bedre, når jeg sidder og lytter til børnene. Det giver også mulighed for at høre mere om deres dag. Så sidder de og fortæller, at de måske har fået en ny ven eller noget. Der er mange ting, som man pludselig finder ud af, siger hun.

Hun håber på, at skærmen kommer til at fylde endnu mindre i hjemmet, og derfor er der allerede flere telefonfrie timer på tegnebrættet.

- Jeg har tænkt, at man i weekenden kan lave telefonfrie timer. Det kan for eksempel være fra klokken 11 til 15, hvor der kun er familietid, og så er der ingen telefon. Den skal slukkes og lægges væk, så man ikke bliver forstyrret.

Det kan få konsekvenser for de små

Ifølge psykolog i Børns Vilkår Malene Angelo kan det være end god ide at lægge telefonen væk, når man er sammen med børnene. Det kan nemlig få konsekvenser for barnet på både kort og lang sigt, hvis det oplever, at forældrene er fraværende.

- På den korte bane kan børnene i situationen reagere ved at blive triste, frustrerede og vrede. Nogle børn kravler hen og prøver at skubbe telefonen ud af hænderne på forældrene eller prøver på andre måder at påkalde sig forældrenes opmærksomhed ved at græde og klynke, siger hun til Ritzau.

- Hvis det foregår rigtig tit, så kan det gå ud over den grundlæggende tillid og tryghed i relationen til forældrene, som er så afgørende for, at børn kan trives og udvikle sig.

Undersøgelsen, der er finansieret af Stryhns Familieselskab, baserer sig på spørgeskema.