Samfund

Lokale dagligvarebutikker lukker på stribe - men nu skal udviklingen vendes

Fra 2009 til 2019 er en stor del af alle dagligvarebutikker i landets mindre byer lukket.

Min Købmand i Jerlev ved Vejle har mellem 400 og 500 ekspeditioner om dagen.

Det er på trods af, at byen kun har 661 indbyggere.

- Man møder jo de samme hele tiden, siger Keld Grunnet, der er indehaver af butikken.

Dagligvarebutikken lukkede ellers for otte år siden, men en gruppe lokale i Jerlev fik den åbnet igen.

Og står det til Dagrofa, som står bag kæder som Meny og Min Købmand, skal endnu flere af de mindre dagligvarebutikker i lokalsamfundene genåbnes.

Borgerne skal selv spæde til

Dermed vil Dagrofa vende den udvikling, som har været undervejs i mere end ti år, hvor mange af dagligvarebutikkerne i landets mindre byer er lukket.

I 2009 kunne man købe mælk, brød og grøntsager i 550 dagligvarebutikker i byer med op til 1000 indbyggere. I 2019 var tallet faldet til 341.

Det er vidunderligt. Det er jo meget hurtigt lige at tage et smut herover

Lucas Stenled, borger i Jerlev

De seneste tre år har Dagrofa etableret 29 nye butikker. Det fortæller direktør for ejendomsudvikling i virksomheden Brian Videbæk.

- Det her samfundsløfte er vores måde at vise på, at vi vil udviklingen i hele Danmark. Også på dagligvareområdet, som spiller så stor en rolle, når der skal skabes liv ude i de mindre bysamfund, siger han.

Dagligvarekoncernen har bare ét krav: Borgerne skal selv spæde til.

Ifølge Brian Videbæk skal det fungere ved, at borgerne finansierer en andel - oftest omkring 30 procent - og derefter stiller Dagrofa en 10-årig huslejegaranti.

Lokalbefolkningen er glade

Sammen finder borgerne og Dagrofa så en købmand, der kan drive butikken.

Men når så mange butikker er lukket de seneste år, er det vel fordi, der ikke er nogen penge i det?

- Nogle gange er det fordi, der ikke er nogen penge i det. Og nogle gange er det fordi, det er svært at få finansiering til at skabe udvikling, siger Brian Videbæk.

Han tilføjer, at de kan se, at nye butikker i små samfund generelt omsætter for 60 procent mere, end de gjorde, da de lukkede.

Min Købmand i Jerlev genåbnede, fordi 200 borgere i byen hver betalte 6000 kroner som startkapital til butikken.

Pengene blev brugt til at købe det første varelager og til at sætte butikslokalerne i stand. Indtjeningen for det første varelager gav så omsætning til butikken.

I begyndelsen kunne det kun lige løbe rundt, men i 2020 havde butikken et overskud på 600.000 kroner.

Og det, at Jerlev nu har et lokalt supermarked, er lokalbefolkningen glade for.

- Det er vidunderligt. Det er jo meget hurtigt lige at tage et smut herover. De har de fleste ting, man skal bruge i dagligdagen, så det er helt fantastisk, siger Lucas Stenled, som bor i byen.

Modtrend til lokale butikslukninger

Formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard hilsner initiativet velkomment. Han kalder det "en meget positiv strategi", fordi dagligvarebutikkerne har en stor betydning i landsbyerne rundt omkring i Danmark.

- At det her nu kan bane vejen for endnu flere butikker, hvis man viser det lokale engagement, kan vi kun være glade for, siger han.

Han fortæller, at man har set en modtrend, hvor lokale borgerdrevne butikker er åbnet.

Det er ifølge ham afgørende for de lokale butikkers overlevelse, at borgerne har ejerskab, for så vil de i højere grad fortsætte med at handle der.

- Vi kan kun opfordre lokalsamfundene til at mobilisere sig, hvis man ønsker en dagligvarebutik og ikke har det i forvejen, siger Steffen Damsgaard.

Han tror på, at initiativet i samspil med statens tilskud til borgerdrevne butikker nok skal lykkes.

Kan fungere som hjælpende hånd

Boligminister Kaare Dybvad (S) synes også, at Dagrofas plan lyder "utroligt spændende".

Og han tror på, at de nye butikker vil blive taget godt imod i lokalsamfundene.

- Vi ser mange steder rundt om i landet, hvor borgerne i mindre byer går sammen, fordi man ved, at det at have en butik betyder utrolig meget for, at ens lokalsamfund kan hænge sammen, lyder det fra ministeren.

Han understreger, at man som lokalsamfund aktivt skal tage stilling til, hvorvidt man ønsker at åbne de lokale butikker. For det er kun, hvis opbakningen er til stede, at butikkerne kan køre rundt.

Derfor kan initiativet fra Dagrofa ifølge ministeren fungere som en ekstra hjælpende hånd til de mindre byer, som i forvejen gerne vil have de lokale butikker.