Samfund

Landbrug & Fødevarer skal undersøges eksternt efter krænkelsessag

En krænkelsessag i et datterselskab har affødt flere konsekvenser i Landbrug & Fødevarer.

Landbrug & Fødevarer igangsætter nu en ekstern undersøgelse af ”governance og arbejdskultur” efter en sag om sexisme, der i flere uger har påvirket organisationen.

Det oplyser bestyrelsesformand Søren Søndergaard i et skriftligt svar til TV 2.

Udmeldingen kommer, efter Landbrug & Fødevarers direktør, Anne Arhnung, mandag har opsagt sin stilling.

Arhnungs afsked sker på grund af uenighed med den øverste politiske ledelse om håndteringen af sagen om sexisme i datterselskabet DanBred.

- Det er et ønske fra min side, at vi kommer til bunds i det her og tør se indad. Netop for at sikre, at vi bedst muligt forebygger og håndterer sager om grænseoverskridende adfærd, herunder sexisme og krænkelser, skriver Søren Søndergaard.

Han slår samtidig fast, at Landbrug & Fødevarer burde have handlet anderledes i sexismesagen som hovedejer af DanBred. Landbrug & Fødevarer ejer 51 procent af virksomheden, som sælger avlssvin og sæd til lande i store dele af verden.

Vi skulle i Landbrug & Fødevarer have grebet ind og brugt vores muskler langt tidligere

Bestyrelsesformand Søren Søndergaard

Den eksterne undersøgelse kommer til at omfatte ansatte i Landbrug & Fødevarer og Seges, men ikke de lokale landboforeninger.

Heller ikke DanBred bliver omfattet, da den nye bestyrelsesformand allerede har iværksat initiativer på området, siger Lanbrug & Fødevarers pressetjeneste til TV 2.

Blev advaret om krænkelser

Udmeldingen om den eksterne undersøgelse kommer på bagtæppet af et sagsforløb i DanBred, der er endt med, at både den administrerende direktør og hele bestyrelsen nu er fortid i virksomheden.

Sagen om krænkelser i DanBred er over mange artikler blevet beskrevet i mediet Finans.

Det har blandt andet kunnet fortælle, at Anne Arhnung sammen med blandt andre bestyrelsesformand Søren Søndergaard i juli blev advaret mod krænkelsessagerne i datterselskabet DanBred.

Landbrug & Fødevarer fandt det dog ikke i første omgang nødvendigt at blande sig i DanBred-bestyrelsens håndtering af sagen.

Finans kunne i slutningen af september afsløre den interne undersøgelse, der viste, hvordan DanBred-direktør Thomas Muurmann Henriksen i flere år havde udvist interesse for yngre kvindelige ansatte til firmafester.

Først da Finans bragte historien, blev Thomas Muurmann Henriksen fyret. Inden sexisme-sagerne så offentlighedens lys, var han sluppet med en kraftig advarsel.

Få dage efter Muurmann Henriksens fyring røg hele DanBred-bestyrelsen så også på porten.

Burde have grebet ind

Bestyrelsesformand for Landbrug & Fødevarer skriver i sit svar til TV 2, at Landbrug & Fødevarer burde have grebet ind over for DanBred.

- Vi var uenige i DanBreds beslutning om at fastholde deres administrerende direktør. På daværende tidspunkt havde vi i Landbrug & Fødevarer desværre stirret os blinde på, at DanBred bestemte over DanBred.

- Her skulle vi i Landbrug & Fødevarer have grebet ind og brugt vores muskler langt tidligere. Det ærgrer jeg mig grænseløst over i dag, skriver bestyrelsesformanden.

Anne Arhnung selv skrev tidligere mandag til TV 2, at hun har rådgivet Landbrug & Fødevarers øverste ledelse "til at handle ansvarligt" siden sagen kom til hendes kendskab.

Ifølge Ritzau skriver Arhnung også, at "toneangivende valgte i formandskabet" ikke har lyttet til hende i forbindelse med håndteringen af sexismesagen i DanBred.

- Der har på intet tidspunkt været tvivl eller inkonsistens i min ageren eller i min rådgivning om, hvordan denne sag burde have været håndteret. Desværre har et flertal i den politisk valgte ledelse – mine arbejdsgivere – ikke lyttet til mig.

- Denne situation er selvsagt ikke holdbar, og det tager jeg konsekvensen i dag, skrev hun.

TV 2 har mandag aften forsøgt at få uddybende interviews med Søren Søndergaard – dog uden held. Heller ikke Anne Arhnung har mandag aften ønsket at uddybe sine kommentarer over for TV 2.