Flere kvinder end tidligere ser fodbold på stadion: - Jeg tror, at det er gået op for kvinder, at det ikke er en drengeting

Ifølge DBU's fankoordinator er en del af forklaringen stemningen og sammenholdet, der blev skabt under EM-kampene.

Hvis man nogensinde har befundet sig på et fodboldstadion, har man formentlig lagt mærke til, at tribunerne primært er fyldt med mænd og drenge.

Men det er en tendens, som tilsyneladende er ved at vende.

Under EM-kvalifikationskampene i 2019 var omkring 15 procent af tilskuerne kvinder. Det tal var steget til 30 procent under VM-kvalifikationskampene i 2021. Det viser DBU's egne tal.

Og det er DBU's fankoordinator, Anders Hagen, glad for.

- Vi oplever, at der er vildt mange kvindelige landsholdsfans, der kommer på stadion og har stor interesse for at støtte holdet. Det er ikke set før i så stort et antal, så jeg er sindssygt glad, lyder det fra Anders Hagen.

Mange fik blod på tanden efter nedlukning

Han tror, at en del af forklaringen på de nytilkomne kvindelige fans skal findes i sommerens EM-kampe, som fandt sted, efter at landet havde været lukket ned under coronaepidemien.

- Vi samledes og havde en kæmpe fest i Danmark, som har gjort, at mange har fået blod på tanden og opdaget, hvor fedt det er at støtte holdet og være en del af noget større.

Der er så mange ting ved fodboldoplevelsen, som ikke er tænkt til kvinder, men kun til mænd

Anders Hagen, DBU's fankoordinator

Også FC København oplever en stigende efterspørgsel fra kvinder, og det sætter Allan Agerholm, bestyrelsesformand i Parken Sport og Entertainment, pris på.

Han mener, at de kvindelige tilskuere er med til at skabe diversitet ikke bare i sammensætningen blandt tilskuere, men også i stemningen.

- Det er fantastisk. Det er dejligt, når der er vækst, men det er også dejligt, at vi ser nye segmenter komme ind i Parken og fejre fodbolden, siger han.

- Det er ikke en drengeting

En af de kvindelige fans, som var rejst til Moldova, hvor det danske landshold spillede i weekenden, er Rikke Schrøder. Hun var afsted med en veninde, og hun mener, at fodbold generelt er blevet mere hyped blandt kvinder end tidligere.

- Jeg tror generelt, at det er gået op for kvinder, at det ikke er en drengeting, og at man godt kan tage med til fodboldkampe, siger hun.

Spørger man landsholdstræner Kasper Hjulmand, er hans bud, at landsholdet ikke er blege for at udtrykke følelser og meninger, når de spiller.

- Det, tror jeg, er vigtigt ikke bare for kvinder, men for Danmark i det hele taget, lyder det fra Kasper Hjulmand.

Anders Hagen fra DBU mener også, at fodboldkulturen i det hele taget ikke kun er for mænd.

- Det der med at te sig åndssvagt, drikke fadøl og råbe og skrige, tror jeg faktisk ikke nødvendigvis, kun er for mænd. Jeg tror, at det er for begge køn, siger han.

Faciliteter ikke tiltænkt kvinder

Anders Hagen erkender, at fodboldverdenen ikke har været så god til at lukke kvinder ind.

Det kan eksempelvis være, at den kommunikation, der er omkring fodbold, henvender sig mere til mænd, for eksempel ved at bruge mænd i reklamer for fodbold.

Men fodboldverdenen står overfor en opgave i at lave tiltag, der henvender sig til begge køn.

Som eksempel er toiletfaciliteter på stadions ofte ikke tiltænkt kvinder med mange toiletter, hvor man kan sidde ned, fortæller Anders Hagen.

- Der er så mange ting ved fodboldoplevelsen, som ikke er tænkt til kvinder, men kun til mænd, lyder det.

Derudover er meget merchandise ikke skåret til kvinder - noget, Anders Hagen håber at få lavet om med tiden.

Samme toner lyder fra Allan Agerholm fra Parken. Han fortæller, at de stadig leder efter forklaringen på det stigende antal kvindelige tilskuere, og at de kommer til at sende spørgeskemaer ud for at finde ud af, hvordan de nye fans oplever det at være på stadion.