Samfund

Direktøren for Landbrug & Fødevarer stopper øjeblikkeligt

Opsigelsen kommer, efter at direktør i datterselskab blev ramt af sexisme-sag.

Direktør for Landbrug & Fødevarer Anne Arhnung opsiger sin stilling med omgående virkning.

Det sker på grund af uenighed med den øverste politiske ledelse om håndteringen af sagen om sexisme i datterselskabet DanBred.

Det oplyser Anne Arhnung i en pressemeddelelse.

- Jeg har, siden denne sag kom til mit kendskab i begyndelsen af sommeren, rådgivet Landbrug & Fødevarers øverste politiske ledelse til at handle ansvarligt ud fra det kodeks for god virksomhedskultur, som jeg selv har stået i spidsen for at implementere i Landbrug og Fødevarers organisation, skriver hun.

- Der har på intet tidspunkt været tvivl eller inkonsistens i min ageren eller i min rådgivning om, hvordan denne sag burde have været håndteret. Desværre har et flertal i den politisk valgte ledelse – mine arbejdsgivere – ikke lyttet til mig.

- Denne situation er selvsagt ikke holdbar, og det tager jeg konsekvensen af i dag, skriver Anne Arhnung.

TV 2 arbejder på at få en uddybende kommentar fra Anne Arhnung.

- Det har været en svær tid

Hos Landbrug & Fødevare modtager bestyrelsesformand Søren Søndergaard Anne Arhnungs opsigelse "med beklagelse". Han har dog også forståelse for hendes beslutning, lyder det i et mailsvar til TV 2.

- Det har været en svær tid. Også for Anne, der i væsentlig grad er blevet personificeret med sagen og dens håndtering, men som jeg har sagt før, er det hele ledelsens ansvar.

- På vegne af den samlede ledelse i Landbrug & Fødevarer har jeg givet en uforbeholden undskyldning i sagen. Sagen skulle have været håndteret helt anderledes hos os, skriver han.

I forlængelse af Anne Arhnungs opsigelse har Søren Søndergaard bedt om, at der igangsættes en ekstern undersøgelse af "governance og arbejdskultur" i Landbrug & Fødevarer, lyder det.

Direktør og bestyrelse er ude

Anne Arhnung blev sammen med blandt andre bestyrelsesformand Søren Søndergaard advaret mod krænkelsessagerne i datterselskabet DanBred. Det har Finans beskrevet.

Landbrug & Fødevarer fandt det dog ikke i første omgang nødvendigt at blande sig i DanBred-bestyrelsens håndtering af sagen, skriver Finans.

Finans kunne i slutningen af september så afsløre den interne undersøgelse, der viste, hvordan DanBred-direktør Thomas Muurmann Henriksen i flere år havde udvist interesse for yngre kvindelige ansatte til firmafester.

Senere samme dag blev Thomas Muurmann Henriksen fyret. Inden sexisme-sagerne så offentlighedens lys, var han dog sluppet med en kraftig advarsel.

Få dage efter Muurmann Henriksens fyring røg hele bestyrelsen også på porten.

Da Muurmann Henriksens afgang blev annonceret, lød det, at han selv havde opsagt sin stilling. Men den oplysning var ikke korrekt, han blev i stedet opsagt, oplyste DanBreds nye bestyrelsesformand, Andreas Lundby, mandag.

Landbrug & Fødevarer ejer 51 procent af DanBred, som er specialiseret i grisegenitik og sælger avlssvin og sæd til lande i store dele af verden.

I sit mailsvar til TV 2 skriver Søren Søndergaard, at Landbrug & Fødevarer skulle have grebet ind over for DanBred.

- Vi var uenige i DanBreds beslutning om at fastholde deres administrerende direktør. På daværende tidspunkt havde vi i Landbrug & Fødevarer desværre stirret os blinde på, at DanBred bestemte over DanBred.

- Her skulle vi i Landbrug & Fødevarer have grebet ind og brugt vores muskler langt tidligere. Det ærgrer jeg mig grænseløst over i dag, skriver bestyrelsesformanden.

Overvejet stilling længe

I pressemeddelelsen skriver Anne Arhnung, at hun "længe" har overvejet sin stilling som direktør i Landbrug & Fødevarer.

Hun ventede dog med at opsige sin stilling, til efter den seneste landsbrugsaftale var landet, så hendes fratrædelse "ikke kom til at skade og tage fokus fra" de afsluttende forhandlinger, skriver hun.

Arhnung har arbejdet 25 år i Landbrug & Fødevarer, hvoraf ni har været i direktionen, og de seneste tre har været som administrerende direktør.