Samfund

Beboere har sat hussalg på pause - måske får de en motorvej gennem baghaven

Nogle af beboerne har sat deres hussalg på pause, da de ikke ved, hvor stort et areal der måske skal inddrages til motorvejsstrækningen.

Da Ole Holm sammen med sin kone, Hanne Hindsig, købte et hus på Gilbergsvej i Vorbasse, havde han aldrig overvejet risikoen for, at de en dag skulle have en motorvej i baghaven.

Det er ikke desto mindre den situation, de står i nu.

For 200 meter fra parrets køkkenvindue skal der måske anlægges en ny midtjysk motorvej.

JydskeVestkysten har talt med flere beboere på Gilbergsvej, som er berørt af planerne om en ny motorvejsstrækning.

Hvorvidt motorvejen skal bygges ved Gilbergsvej eller ej, får beboerne først vished om i 2035 eller senere. Og det betyder, at det er svært for dem at sælge deres ejendomme.

- Det stiller os i en stavnsbundet situation. Vi er fuldstændig låste, så hvis vi af den ene eller den anden grund får behov for at sælge vores ejendom, er vi reelt handlingslammede. Og mister vi vores jobs, er vi på spanden, siger Ole Holm til TV 2.

Ingen vil jo købe en ejendom, hvor der måske skal bygges en motorvej i baghaven

Ole Holm

Var ved at sælge i 2016

Der har gennem de seneste fem år været flere mulige motorvejslinjer oppe at vende, men da en række af Folketingets partier i sommer indgik et forlig, blev det fastlagt, at linjen skal føres vest for Billund.

Hvis den vel at mærke skal anlægges.

JydskeVestkysten har talt med transportminister Benny Engelbrecht (S), som ikke vil afvise, at det kan trække ud til 2050, før beboerne i Vorbasse får vished.

Hvad betyder ekspropriation?

Ekspropriation betyder, at en ejer bliver tvunget til at afgive dele af eller hele sin ejendom.

Det kan eksempelvis være, hvis der skal bygges en vej på ejendommen, som er af almen interesse for borgerne.

I den situation har det offentlige ret til at ekspropriere den jord, der skal bruges til arbejdet, og ejeren vil da have ret til erstatning.

Kilde: Vejdirektoratet

Ole Holm og hans kone var ved at sælge deres hus, inden planerne om en motorvej tæt på ejendommen for første gang så dagens lys i 2016.

På daværende tidspunkt sagde deres ejendomsmægler, at de skulle sætte salget på pause, indtil de vidste mere. Og det har det så været lige siden.

- Vi bor her og kan ikke sælge, og vi ved ikke, hvor meget eller hvor lidt vi bliver eksproprieret. Ingen vil jo købe en ejendom, hvor der måske skal bygges en motorvej i baghaven, siger Ole Holm.

Deres hus ligger op til en kommunevej, som skal bygges om, hvis planerne om motorvejen bliver til virkelighed.

Det betyder ifølge Ole Holm, at kommunevejen skal føres ind på parrets gårdsplads, og sker det, skal gavlen på huset rives ned.

- Det er ikke rimeligt

Han fortæller, at de har haft kontakt til en mægler, efter de blev klar over planerne om motorvejen.

Meldingen er, at ejendommen ikke kan vurderes, da de reelt ikke ved, hvor stort et areal det drejer sig om.

- Jeg synes, det er en urimelig situation at stille mange mennesker i. For det her er ikke bare uheldigt. Det er en bevidst handling. Og det er ikke rimeligt, at vi skal behandles på den måde. Hvis staten tager noget af vores ejendom, er de nødt til at betale.

Der er jo en reel chance for, at der ikke bliver bygget en motorvej tæt ved jeres hus. Så er det ikke forståeligt nok, at I ikke kan få erstatning, så længe planerne ikke er fastlagt?

- Det er ikke et spørgsmål om erstatning. Det er et spørgsmål om, at man tager noget af vores ejendom. Staten har de facto forhåndsreserveret noget af vores ejendom.

Han anerkender, at motorvejen skal være et sted, og at dem, der bliver berørt af den, formentlig altid vil være trætte af det.

- Omvendt synes jeg også, at vi er nødt til at behandle dem, det går ud over, ordentligt, siger han.

Svært at gøre noget retligt ved det

Hanne Mølbeck er partner i advokatfirmaet Bech Bruun og har i mange år beskæftiget sig med infrastruktur og ekspropriation.

Hun understreger, at hun ikke kan udtale sig om den konkrete sag, men at alle mennesker helt overordnet kan risikere at blive omfattet af planlægning, der påvirker muligheden for eksempelvis at sælge deres bolig.

I vejlovens paragraf 45 findes der en regel om, at ejere i særlige tilfælde kan anmode ministeren om at overtage deres ejendom mod erstatning.

Det kan eksempelvis være, hvis ejeren er ældre og skal på plejehjem, eller hvis man skal flytte til udlandet. Men det er ikke nok, hvis man ”bare” ønsker at sælge sin bolig.

- Der er ingen tvivl om, at borgerne står i en svær situation, men det gør mange mennesker i Danmark, når deres ejendom bliver omfattet af offentlig planlægning, lyder det fra Hanne Mølbeck.

- Det er hårdt, men der er desværre ikke så meget retligt at gøre ved det.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) erkender overfor JydskeVestkysten, at den usikre fremtid er problematisk for beboere i området:

- Jeg forstår disse menneskers frustrationer. Jeg forsøger bare at fortælle, hvad konsekvensen er af et politisk forlig. Det er så en af ulemperne ved langtidsplanlægning, at nogle borgere risikerer at leve i usikkerhed i mange år, lyder det fra ministeren.