Sidste år døde 18 danskere, mens de ventede på et organ: - Svært at tage snakken ud af den blå luft

En ny app fik i juni rekordmange danskere til at tage stilling til organdonation, men nogle danskere dør stadig, mens de venter på et nyt organ.

24-årige Mathias Schneider står sammen med hundredvis af andre danskere på venteliste til at få en ny nyre. Han er født med en svær grad af den arvelige sygdom cystisk fibrose, som sænker lungefunktionen.

Sygdommen påvirker samtidig kroppens andre organer, og den har påvirket hans ene nyre i så høj en grad, at han kun har ti procent nyrefunktion tilbage.

- Jeg er ikke bange for at dø, fordi det skal vi alle sammen. Nogle skal bare tidligere. Det eneste, jeg er bange for, er, at mine lunger giver op, for så føles det, som om man bliver kvalt, fortæller Mathias Schneider til TV 2 LORRY.

For at få patienter som ham fjernet fra ventelisten, kræver det, at flere danskere tager stilling til organdonation, og det skal dagen i dag sætte fokus på.

Hvert år den anden lørdag i oktober er det organdonationsdag – en dag, hvor Dansk Center for Organdonation forsøger at få danskerne til at tage snakken om organdonation, og hvor de samtidig anerkender pårørende til organdonorer samt læger og sygeplejersker, der arbejder med donation.

Jeg gik faktisk med en tikkende bombe, jeg ikke anede, jeg havde

Mads Nyhus Kirk, organtransplanteret

Formålet med dagen er at sætte fokus på emnet og forsøge at sætte gang i samtaler om, hvorvidt man vil være organdonor eller ej.

Det fortæller centerleder i Dansk Center for Organdonation Helle Haubro Andersen til TV 2.

- Det er svært at tage snakken om organdonation ud af den blå luft, siger hun.

Hjælper familien ved at tage stilling

Danskerne har i løbet af dagen kunnet møde frivillige rundt omkring i landet, der enten selv har modtaget et organ, eller der arbejder som læge eller sygeplejerske med at transplantere organer.

En snak med dem skal ifølge Helle Haubro Andersen hjælpe de danskere, der ikke har taget stilling, med at gøre det.

I juni lancerede Sundhedsministeriet en ny app, hvor danskerne kan hente det gule sundhedskort ned på telefonen, og når man åbner appen, bliver man spurgt, om man har husket at tage stilling til organdonation.

Det fik antallet af nye registreringer til at sætte rekord, og i dag har mere end hver fjerde dansker over 15 år angivet, hvorvidt de ønsker at donere organer eller ej.

- For os og for samfundet er det vigtigt, at man har tilkendegivet sin stillingtagen. For man hjælper sin familie og sine nærmeste pårørende, så de ikke skal tage stilling til det, hvis der nu skulle ske én noget, sagde Helle Haubro Andersen dengang til TV 2.

Danskere dør i ventetiden

Ved udgangen af 2020 var flere end 400 danskere skrevet på venteliste til at få et nyt organ. Samme år var der 124 afdøde organdonorer, hvilket er et rekordhøjt tal.

Men selvom tallet var rekordhøjt, er der stadig danskere, som dør i ventetiden, og sidste år lå antallet på 18.

Langt de fleste, som venter på at få et nyt organ, står ligesom Mathias Schneider på venteliste til at få en ny nyre.

Samlet stod 368 på venteliste til en ny nyre ved udgangen af 2020.

14 danskere ventede på daværende tidspunkt på at få en ny lever, og 38-årige Mads Nyhus Kirk ved, hvordan det føles.

Han blev transplanteret for et år siden, hvor lægerne anbefalede ham at få en ny lever på grund af svulster, der måske ville udvikle sig til kræft.

- Da jeg fik det at vide, vidste jeg intet om transplantation, så jeg tænkte bare: Hvor længe lever jeg? De sagde, at jeg skulle transplanteres. Kunne jeg overleve? Jeg gik faktisk med en tikkende bombe, jeg ikke anede, jeg havde, siger Mads Nyhus Kirk til TV 2 FYN.

Helle Haubro Andersen fra Dansk Center for Organdonation fortæller, at de ved, at en samtale om organdonation hjælper folk med at få afklaret, om de vil donere organer.

- Dagen i dag er en anledning til at kigge hinanden i øjnene og spørge, om man har taget stilling, siger centerlederen.

I forbindelse med organdonationsdagen vil Det Konservative Folkeparti fremstille et beslutningsforslag i Folketinget, hvor de vil påbyde danskerne at tage stilling til organdonation.

I dag er det sådan, at ens pårørende kan beslutte det på ens vegne, hvis man ikke selv har taget stilling til organdonation, og der skulle ske én noget.