Coronavirus

Lyntestcentre lukker ned i hele landet: - Det har været vanvittig meningsfuldt

De tre testudbydere bevarer dog kontakten til poderne. En standbyaftale kræver nemlig, at de kan stille op igen på 14 dage.

Den efterhånden så velkendte næsepodning bliver snart til et fjernt minde.

Lørdag 9. oktober er nemlig sidste dag med lyntest rundt om i landet, og fra søndag må man i stedet ty til PCR-tests, når man skal have afklaret, om man er smittet med coronavirus. Alternativt må man selv til lommerne, hvis svaret skal lande prompte.

Vi er vanvittigt stolte over vores bidrag

Brian Rosenberg, administrerende direktør i Carelink

Og det er både med stolthed og vemod, at virksomheden Carelink, der har leveret lyntest til danskerne i Region Syddanmark, nu pakker de hvide telte sammen:

- Det har hele vejen igennem været en sjov og spændende opgave og vanvittig meningsfuld, siger virksomhedens administrerende direktør, Brian Rosenberg, til TV SYD.

- Vi havde jo en fælles fjende, der skulle bekæmpes. Og vi er vanvittigt stolte over vores bidrag,

Fra 150.000 om dagen til 7000

Det er de tre udbydere Carelink, Copenhagen Medical og Falck, der har tilbudt lyntest over hele landet under stort set hele pandemien.

I Region Hovedstaden er det Copenhagen Medical, der har podet danskerne i næsen det seneste års tid – og på de helt travle dage i maj blev det til 150.000 vatpinde i døgnet, oplyser virksomheden til TV 2.

På Copenhagen Medicals næstsidste dag i funktion, fredag, var det dog kun omkring 7000 personer, der dukkede op for at lade sig teste for coronavirus.

Virksomheden, der på pandemiens højdepunkt bestod af 8500 medarbejdere, har dog ikke haft den helt store afskedigelsesrunde. Medarbejderne var nemlig i høj grad timeansatte og kunne selv byde ind, når de kunne arbejde.

Og Copenhagen Medical bevarer kontakten til de mange podere, oplyser de. Den oprindelige udbudsaftale er nemlig erstattet af en ny, der siger, at virksomheden skal kunne stå klar med et helt testberedskab på 14 dage, hvis pandemien tager til igen.

Virksomheden tilbyder fortsat lyntest udvalgte steder, dog mod en egenbetaling på 175 kroner per podning.

- Vi vil helst have, man benytter PCR-tests

I Region Midtjylland er der efter søndag hjælp at hente i PCR-testcentrene rundt omkring.

Her er det Falck, der også har været testudbyder i Region Nordjylland og Region Sjælland, der tilbyder lyntest mod egenbetaling.

Det fortæller Dorte Christensen, afdelingschef for indkøb og medicoteknik i Region Midtjylland, til TV MIDTVEST:

- Vi vil helst have, at man benytter en PCR-test, men hvis man står og har brug for at få svar hurtigt, vil der også fortsat være mulighed for at få foretaget en hurtigtest. Det vil bare kun være muligt i udvalgte PCR-testcentre.

Standby-aftalen, der er indgået mellem regionerne og alle tre udbydere, løber foreløbigt i det næste halve år.