København åbner 500 kvadratmeter stor byttecentral – særlig regel er droppet
TV 2 besøgte den nye delezone på åbningsdagen. Mød flere af dem, der fik genbrugsskatte med hjem, i bunden af artiklen.
Lørdag åbnede København en 500 kvadratmeter stor delezone på Vermlandsgade Genbrugsstation.
Her vil borgere kunne indlevere og tage genbrugsting som møbler, brugskunst, byggematerialer og haveudstyr – ganske kvit og frit. Det sker som et led i Københavns Kommunes plan om at tredoble københavnernes genbrug frem mod 2024.
Amager Ressourcecenter (ARC), der driver stationen, har med den nye delezone valgt at droppe de regler, der tidligere var for bytte- og delecentre på genbrugsstationen. Det fortæller specialkonsulent ved ARC Linda Rebien til TV 2.
Før var reglerne, at man maksimalt måtte besøge byttezonen én gang om dagen i 15 minutter for at sætte en stopper for professionelle klunsere, som tidligere har udvist problematisk adfærd i netop de områder af genbrugspladsen, fortæller Linda Rebien.
I den nye delezone, der altid vil være bemandet, er der kun ganske få retningslinjer: Man må ikke gøre unødigt ophold på stedet, og man skal vise hensyn til øvrige brugere.
- Planen er at køre med disse regler i et år til at starte med, men vi kommer måske til at justere undervejs. Vi håber på, at der med dette nye koncept ikke vil være behov for de samme regler, siger Linda Rebien.
Klunsere har skabt problemer
Lignende byttezoner eller byttecentraler – som altså er områder på genbrugspladser, hvor brugere har mulighed for at aflevere eller tage ting med hjem – har ellers tidligere voldt problemer mange steder i landet.
Områderne har været plaget af klunsere, der af og til har udvist aggressiv adfærd som at flå ting ud af hænderne på andre brugere, som DR blandt andet har beskrevet i 2017.
Netop problemer som disse fik derfor Rødovre Kommune til at indføre stramme regler, da de åbnede en lignende byttecentral 1. oktober i år. Det siger Jan Kongebro (S), der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Rødovre Kommune, til TV 2.
Ifølge ham er problemerne med klunsere velkendte, hvorfor de i Rødovre Kommune rådførte sig med andre kommuner, inden de fastsatte deres hovedregel for byttecentralen: at hver person kun må tage tre ting med ud.
Hos affaldsselskabet Affaldplus, der dækker seks sjællandske kommuner, er man gået væk fra byttecentraler til fordel for genbrugsbutikker, oplyser kommunikationschef Niels Damgaard til TV 2.
Det var dels for at få sat tingene i system, men også fordi der var problemer på pladsen dengang, der var "frit slag". På Affaldplus' genbrugsstationer havde man tidligere blandt andet problemer med, at klunsere antastede brugere på pladsen.
Frygter ikke problematisk adfærd
Men i ARC er man altså ikke bekymret for lignende problemer på den nye byttecentral.
- Der kan jo komme konflikter, når der er effekter af værdi på genbrugsstationen, men vores regler siger, man ikke må mase eller tage ting fra andre. Og vi tror på, at de retningslinjer er tilstrækkelige, men vi vil evaluere løbende, siger Linda Rebien.
Fra ARC's side er man heller ikke optaget af, om klunsere vil besøge delezonen med henblik på at finde ting til videresalg.
- Her må man tage ting lige så tosset, man vil, og vi er klar over, at mange kommer med henblik på videresalg. Men vi er ikke optagede af, hvordan tingene får nyt liv – men at de får det, siger Linda Rebien.
TV 2 besøgte byens nye delezone på åbningsdagen og spurgte tre fremmødte, hvad de mener om den nye delezone:
Irene Edwards. Forlod delzonen med en standerlampe, et sofabord, et skuffedarium og to fletstole.
- Danmark er det eneste land, hvor noget som dette kan lade sig gøre. Jeg er fra USA, og for mig er ting som disse helt fantastiske. Danmark er god til at udtænke systemer for ting og også at få dem til at fungere i praksis. Og så er danskerne vildt gode til at skabe gode fællesskaber med fokus på bæredygtighed.
Sarah Sparvath og datteren Mia. Forlod delezonen med en stor enhjørningebamse.
- Jeg synes, det her er et fantastisk initiativ, at folk har et sted, de kan bytte. Jeg håber, der kommer en kultur, hvor folk afleverer gode ting og tager de ting, de har brug for, så der bliver en god udskiftning. Det er jo vigtigt, at flere ting bliver genbrugt i stedet for at blive smidt ud.
Jonatan Steengaard. Forlod delezonen med et sæt B&O-højtalere, som han håber virker.
- Jeg synes, det virker som et fedt koncept, og jeg håber, det kommer til at fungere. Der er jo vildt mange ting, der bliver sendt til genbrug, og det er jo kun godt, hvis andre kan få glæde af det. Selv hvis der kommer en kultur, hvor tingene bliver taget med det samme – det vigtigste er, at tingene kommer videre til nogle andre.