Hovedpineramte forsømmer at gå til læge - kæmpe problem, mener patientforening
Slem hovedpine kan have store konsekvenser for patienter, hvis de ikke kommer i behandling, lyder det fra Danmarks Patientforening for Hovedpineramte.
Flere end hver fjerde voksne dansker, som lider af hovedpine en eller flere gange om ugen, har aldrig talt med en læge om problemet.
Det viser en ny national undersøgelse foretaget af Nationalt Videnscenter for Hovedpine blandt 6567 voksne, skriver Politiken.
Helt præcist svarer 28 procent, at de aldrig har haft kontakt med en læge om deres hovedpine.
Formand i Danmarks Patientforening for Hovedpineramte Christian Hansen er ikke overrasket over undersøgelsen, da man i foreningen allerede er klar over omfanget.
Alligevel bekymrer det ham.
- Det er et kæmpe problem. Folk har ikke lyst til at gå til lægen og snakke om det, fordi det bliver negligeret, lyder det fra Christian Hansen.
Mister livskvalitet
Konsekvenserne af at leve et liv med meget hovedpine kan ifølge formanden være omfattende.
Det, de hører fra deres medlemmer, er, at nogle er bange for at miste deres arbejde, fordi de lider af hovedpine.
Desuden går nogle direkte i seng, når de kommer hjem fra arbejde. Noget, der går ud over familieforhold og privatliv.
- Vi har faktisk folk, som ringer ind og fortæller, at de er trætte af at leve, fordi de har hovedpinesmerter, fortæller Christian Hansen.
Han mener, at praktiserende læger mangler viden på området.
- Det er meget kendt, at hvis man lider af hovedpine, får man at vide, at man skal tage en Treo, siger han.
Selvmedicinering er okay, når det løser problemet
Faisal Mohammad Amin forsker i hovedpine og er formand for Dansk Hovedpine Selskab.
Han mener umiddelbart, at der er tale om et højt tal, når han kigger på opgørelsen. Men han påpeger, at man også skal tage højde for, hvor slem hovedpine folk har.
I Danmark anbefaler man at starte med at behandle sin hovedpine med håndkøbsmedicin som eksempelvis Ibuprofen.
- Men i det øjeblik hvor hovedpinen bliver hæmmende og forhindrer én i at arbejde eller have et socialt liv, bør man søge læge, siger Faisal Mohammad Amin.
Han fortæller, at hovedpinen også bliver et problem, hvis man begynder at tage rigtig meget håndkøbsmedicin for at få det bedre. For medicinen kan i sig selv bevirke, at man får mere hovedpine.
- Vi slipper ikke for hovedpine i vores liv
Bolette Friderichsen er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, og hun kan ikke genkende, at de praktiserende læger skulle mangle viden om lidelsen.
Hun mener, problemet kan ligge i, at patienter nævner hovedpine, når de er til konsultation for noget andet. Altså at de ikke får booket en tid, hvor det udelukkende handler om problemer med hovedpine.
- Der er mange ting, patienten kan gøre, og mange ting, lægerne kan gøre, men først og fremmest skal vi i dialog med hinanden, siger hun.
Bolette Friderichsen forklarer, at svær hovedpine kan være et symptom på mange ting. Eksempelvis at man har en forkert arbejdsstilling eller ikke sover ordentligt.
- Hvis man har svær hovedpine, som går ud over ens hverdag, så har man et uløst problem, og det vil vi gerne se på, om vi kan hjælpe med, lyder det.
Hun understreger samtidig, at "vi ikke slipper for hovedpine i vores liv", og at det er normalt at lide af det indimellem.
For at løse udfordringerne med hovedpine mener Christian Hansen fra Danmarks Patientforening for Hovedpineramte, at der skal bedre viden til hos de praktiserende læger.
Samtidig foreslår han, at der skal oprettes flere hovedpinecentre i de enkelte regioner, så patienter med hovedpine hurtigere kan få stillet en diagnose.