Samfund

Magasin kårer dansk bydel til verdens fedeste

Nørrebro i København er blevet kåret til verdens fedeste bydel. TV 2 spurgte fire lokale, hvad der gør bydelen særlig, og hvad kåringen betyder.

Spørger man det internationale magasin Time Out, findes verdens hippeste og mest cool kvarter i Danmarks hovedstad.

Magasinet har nemlig kåret bydelen Nørrebro som verdens mest cool – mere cool end Neukölln i Berlin, Chelsea i New York City og Dalston i London.

- Hvordan man end definerer cool, så er Nørrebro netop det. Det mangfoldige nabolag på den nordlige side af Københavns søer er en helt fantastisk blanding af historiske vartegn, ultramoderne arkitektur og mad og drikke-steder, skriver magasinet i sin begrundelse for, hvorfor det netop er Nørrebro, der er verdens hippeste nabolag.

Nørrebro i tal

Der bor cirka 78.484 mennesker på Nørrebro. 

15,3 procent af befolkningen på Nørrebro er indvandrere fra vestlige og ikke-vestlige lande. 

Nørrebro har den laveste gennemsnitsalder af alle bydele i København på 33,8 år. 

Nørrebro oplevede i årene 2009-2019 den største procentvise stigning i gennemsnitlig kvadratmeterpris af alle bydele. Prisen steg med 116 procent i perioden. 

Kilde: Københavns Kommune

Magasinet har baseret deres rangliste på svar fra flere end 27.000 adspurgte læsere samt magasinets egne skribenter og redaktører.

I 2020 var Nørrebro også på listen, hvor bydelen måtte nøjes med en 28. plads. Sidste års førsteplads gik til bydelen Esquerra de l'Eixample i Barcelona.

Men hvordan har de lokale det med at bo i det fedeste kvarter i verden?

TV 2 tog en tur gennem bydelen og spurgte de lokale, hvad de mener om Time Outs kåring.

Camilla Julie Rasmussen, 28 år, salgs- og marketingkonsulent hos Boliga. Har boet på Nørrebro i syv år.

Hvad mener du om kåringen af Nørrebro som den fedeste bydel?

- Det er da flot af Nørrebro! I og med det er et internationalt magasin, der har kåret det, så er det rigtig flot, synes jeg.

Hvad er det særlige ved Nørrebro?

- Det, jeg især synes er fedt ved Nørrebro, er, at der er så mange kulturer og diversitet. Og så er der også et helt særligt ungdomsliv, som jeg ikke føler findes andre steder i København.

- Jeg elsker særligt Nørrebros fantastiske grønthandlere, durumbarerne og værtshuset Stefanshus. I det hele taget er her masser af hyggelige kroge, som er gjort meget personlige. På Nørrebro er der mange, der gør noget ekstra for at skabe noget særligt lokalt. Og så er der selvfølgelig masser af feinschmecker-mad og kaffe.

På Nørrebro er der mange, der gør noget ekstra for at skabe noget særligt lokalt

Camilla Julie Rasmussen

Har Nørrebro ændret sig i den tid, du har boet i bydelen?

- Da jeg flyttede hertil var det endnu mere ungdomsdomineret. Og der har jo også været bandekrig og autonome i gaderne. Men nu er det ungdommeligt på en anden måde. Der er masser af unge børnefamilier nu, og der er ikke utrygt på samme måde længere. Det hele er blevet pænere.

- For mit eget vedkommende mener jeg, Nørrebro er forandret til det bedre. Men der er jo også gået noget tabt på den måde, at området engang var et slags fristed, hvor alle havde lov til alt, og hvor alle kunne være sig selv – som man for eksempel så med ungdomshuset. Det, kan jeg godt være ked af, er forsvundet - på andres vegne.

Tror du, at kåringen vil trække flere turister til Nørrebro?

- Det kan jeg kun håbe! Vi på Nørrebro kan ikke finansiere alle de gode steder selv. Og turismen er jo også med til at drive området frem med nye restauranter, barer og butikker. Jeg er fan af turister, og jeg elsker selv at være turist i andre storbyer.

Tess Brinson, 32, og Sam Brinson, 52, flyttede til Nørrebro fra Barcelona for tre år siden. Er indehavere af en café på Nørrebro.

Hvad mener du om kåringen af Nørrebro som den fedeste bydel?

Sam: Jamen, det kan jeg da godt forstå, jeg synes også, her er fedt. Under coronanedlukningen var jeg egentlig ligeglad med, at jeg ikke kunne komme nogle andre steder hen for her er fedt at være. Jeg tror snart, jeg skal ud og se Amager eller et andet sted. Jeg forlader aldrig Nørrebro.

Hvad er det særlige ved Nørrebro?

Tess: - Det er jo den diversitet, der er her. Det er meget mere mixed end nogle andre steder i byen. Og jeg elsker området omkring Stefansgade, det er det fedeste sted i byen.

Sam: - Vi har boet mange år i Barcelona og kom hertil for tre år siden, og det er jo helt fantastisk. Da min bror kom til Nørrebro på besøg for første gang, troede han, det var en drøm. Vi kan jo også se, at turister bliver blæst fuldstændig bagover, når de kommer hertil.

Jeg føler mere og mere, at Nørrebro bliver en slags centrum

Sam Brinson

Har Nørrebro ændret sig i den tid, I har boet i bydelen?

Tess: - Jeg har boet her i tre år, og der sker hele tiden noget. Bydelen vokser konstant på en fed måde. Det er som om, der hele tiden kommer flere unge mennesker på Nørrebro. Og mange flere babyer!

Sam: - Jeg føler mere og mere, at Nørrebro bliver en slags centrum. Der sker så meget her hele tiden, og vi er ikke så gemt længere.

Tror du, at kåringen vil trække flere turister til Nørrebro?

Sam: - Jeg tror, hele København snart bliver oversvømmet af turister – hvis corona tillader det, selvfølgelig. Det har vi ikke prøvet i Danmark før, og spørgsmålet er, om byen kan holde til det. Men vi kommer fra Barcelona, som er en by, der er ødelagt af turisme. Men vi kan jo på den anden side heller ikke sige, at vi ejer denne by eller bydel.

Tess: - Jeg frygter, at det kan blive et problem, hvis lejligheder i området begynder kun at blive brugt til Airbnb, og at priserne stiger generelt. Det var et af de største problemer i Barcelona.

Toke Lotz, 34, på barsel med datteren Ellen på syv måneder. Har boet på Nørrebro i ni år.

Hvad mener du om kåringen af Nørrebro som den fedeste bydel?

- Det er da fedt - men det er generelt bare godt, at synet på Nørrebro har ændret sig. At nogle siger, at stedet er cool betyder ikke det store for mig, men det er da en god ting.

Hvad er det særlige ved Nørrebro?

- Det fede ved Nørrebro er, at det stadig er stedet, hvor hele Danmark mødes. Der er stadig alle slags minoriteter, og der er plads til, at alle er her. Der er en fin sameksistens. Når ungerne spiller fodbold, står pusherne og kigger på, og det bliver ikke set som en faretruende ting.

- Nørrebro bliver også set som et sted med mange problemer. Men det er ikke noget, som vi, der bor her, mærker overhovedet.

Har Nørrebro ændret sig i den tid, I har boet på Nørrebro?

- Det har ændret sig på den måde, at flere unge er blevet i stedet for at flytte ud af byen. Der er kommet flere legepladser og langt flere barnevogne i gaderne. Man kan sige, at der er kommet et nyt hold pushere på Nørrebro – dem, der pusher rundt med barnevogne. Det er en anden slags liv nu. Men der begynder jo også at ske noget andet igen, når dem, der har købt nu, bliver ældre.

Tror du, at kåringen vil trække flere turister til Nørrebro?

- Måske, men man bliver da glad og stolt over, at det sted, man bor, får en fin kåring. Det er da fedt, at de steder, vi bare går til daglig, er noget andre læser om og gerne vil opleve.