Mink-sagen

Efter opkald fra politiet slog minkavler 15.000 dyr ihjel – nu undrer hun sig over undersøgelse

Det er endnu ikke klart, hvem der beordrede udarbejdelsen af de såkaldte actioncards. "Meget bekymrende", siger Karsten Lauritzen (V).

Fredag blev advokatundersøgelsen om politiets rolle i aflivningen af mink - sagen om de såkaldte actioncards - offentliggjort.

Ifølge undersøgelsen var det både urigtigt og vildledende, da politiet via telefonopkald med udgangspunkt i et actioncard forsøgte at presse minkavlere med raske besætninger til at lade myndighederne få adgang til deres farme.

Opkaldene blev foretaget i dagene efter det virtuelle pressemøde 4. november, hvor statsminister Mette Frederiksen beordrede alle mink aflivet.

Louise Sander er en af de minkalvere, der blev kontaktet af politiet. Hun er ikke i tvivl om, at samtalen tog udgangspunkt i actioncardet.

- Betjenten fortalte mig, at jeg kunne modsætte mig ordren og lade være med at aflive mine mink, men så ville der bare komme en anden og gøre det, fortæller hun til TV 2.

Hvad er op og ned i sagen om actioncards?

  • Da Rigspolitiets medarbejdere i dagene efter 4. november kontaktede minkavlere, gjorde de det med udgangspunkt i et såkaldt actioncard. 
  • Actioncardet bestod af en række nedskrevne instruktioner, der vejledte medarbejderne i, hvad de skulle fortælle under telefonsamtaler med minkavlerne.
  • På actioncardet stod der blandt andet, at medarbejderne skulle oplyse minkavlererne om, at minkene ville blive aflivet uanset hvad. 
  • Actioncardet var i brug helt frem til 8. november, selvom Rigspolitiet både 5. og 6. november af henholdsvis Justitsministeriet og Fødevarestyrelsen blev oplyst, at lovhjemmelen om aflivningen af mink var "uafklaret". 

Kilde: Advokatundersøgelsen 

Ifølge Louise Sander gav betjenten udtryk for, at han var ked af at skulle give hende den meddelelse, men det havde han fået besked på.

Bebrejder ikke politiet

Da Louise Sander et par dage senere blev klar over, at det slet ikke var lovligt at beordre alle mink aflivet, var det for sent. Hun var nemlig allerede i fuld gang med at aflive sine cirka 15.000 mink.

Det fortryder hun i dag.

- Hvis jeg havde vidst, at der ikke var lovhjemmel, havde jeg ventet, siger hun.

Louise Sander bebrejder dog ikke betjenten. Hun er sikker på, at ordren kom længere oppefra.

Derfor undrer hun sig også over nogle af konklusionerne i advokatundersøgelsen. Her bliver det blandt andet slået fast, at politiets ledelse ikke har instrueret medarbejderne i at udarbejde et actioncard. Hvem der så har beordret det, er undersøgelsen ikke kommet frem til.

- Jeg tænker: Hvor kom beskeden fra, hvis det ikke var ledelsen? Jeg synes, det hele er meget mærkeligt, siger Louise Sander.

- Regeringen har et ansvar

Minkavleren er ikke den eneste, som er uforstående overfor konklusionerne i advokatundersøgelsen.

Karsten Lauritzen, retsordfører for Venstre, under sig kraftigt over, hvorfor det ikke har været muligt at svare på, hvem der beordrede udarbejdelsen af actionscardet.

- Det er i sig selv meget bekymrende, at det ikke er blevet klart, hvem der fik politiet til at gå ind i sagen. Det bekræfter mig desværre i, at nogen i regeringen har et ansvar i sagen, siger han til TV 2.

Karsten Lauritzen, som også er formand for Granskningskommisionen - eller den såkaldte Minkommission - håber, at der kommer klarhed over hele forløbet, når Minkkommissionen er afsluttet. Det forventes at være i slutningen af april 2022.

TV 2 har dagen igennem forsøgt at få et interview med justitsminister Nick Hækkerup (S).

I et skriftligt svar oplyser han, at Rigspolitiet har beklaget for de fejl, der er begået i forbindelse med actioncardet, og at det er op til Minkkommissionen at undersøge forløbet vedrørende aflivning af alle mink.