Samfund

19-årig kvinde voldtaget ombord på Mærsk-skib: - Vi er dybt rystede

Mærsk erkender, at virksomheden ikke har gjort nok for at sikre, at overgreb ikke kan finde sted.

Ledelsen i den danske virksomhed Mærsk har befundet sig i en tilstand af chok, siden et anonymt blogindlæg blev udgivet i sidste uge.

Heri beskriver en amerikansk kvinde, hvordan hun som 19-årig blev voldtaget af en 60-årig såkaldt førstemester ombord på et af Mærsks skibe i 2019.

Overgrebet er beskrevet så detaljeret, at ledelsen i Mærsk vurderer, at det er sandt. Det skriver Berlingske.

- Vi er dybt rystede over det her. Den måde, som hændelsen bliver beskrevet på, strider ikke bare mod almindelig anstændighed, men også i særdeleshed mod vores værdier og det, vi står for i Mærsk. Det må under ingen omstændigheder kunne finde sted, hverken ombord på vores skibe eller andre steder i virksomheden, siger Palle Laursen, der er teknisk chef for Mærsk, til avisen.

Grundet de mange detaljer i blogindlægget, er det lykkedes både at identificere hvilket skib og hvilke medarbejdere, der er tale om. Indtil videre har det ført til suspendering af fem officerer, fortæller Palle Laursen.

Det har ikke været muligt for TV 2 at få et interview med Mærsk fredag aften, men presseansvarlig Christian Kjærgaard-Winther bekræfter historien og forløbet over for TV 2.

Tvunget til alkohol og sex

Kvinden var praktikant hos Mærsk og ifølge eget udsagn den eneste kvinde ombord på skibet i løbet af perioden.

I blogindlægget beskriver hun, hvordan hun allerede fra start oplevede at blive mødt med sexistiske kommentarer, og at der generelt var en ubehagelig stemning på skibet.

Selve voldtægten fandt ifølge kvinden sted efter 50 dage på skibet, hvor det netop var stævnet ud fra en havn i Mellemøsten. Søofficererne havde drukket store mængder alkohol den aften - selvom det er forbudt ombord på skibet - og derfor valgte kvinden at trække sig tilbage på sit værelse.

Det blev dog ikke accepteret af officererne, der bad hende komme op og drikke alkohol med dem. Hun blev ifølge eget udsagn tvunget til at drikke, hvad der svarer til 8-10 shots. Senere på aftenen blev hun voldtaget af en stærkt beruset 60-årig førstemester, skriver hun.

Ifølge den den dengang 19-årige kvinde havde hun aldrig drukket alkohol før. Hun var desuden jomfru.

Fra overgrebet fandt sted, til skibet igen ramte land, gik 14 dage. I den periode overvejede kvinden at fortælle skibets kaptajn om overgrebet, men førstemesteren fortalte hende, at ingen alligevel ville tro på hendes historie, skriver hun.

Derfor valgte kvinden ikke at fortælle nogen om episoden, før hun to år efter, 27. september 2021, skrev blogindlægget.

Undersøgelse er igangsat

Udover at fem implicerede er blevet suspenderet som følge af episoden, har Mærsk igangsat en uvildig undersøgelse, der blandt andet involverer fagforeninger, kvindens skole og den maritime organisation i USA.

Til Berlingske fortæller Palle Laursen, at Mærsk ikke har gjort tilstrækkeligt for at sikre, at den type hændelser ikke kan finde sted. Og det skal der laves om på.

Helt konkret skal alle 83.000 medarbejdere verden over undervises grundigt i, hvad der er acceptabelt, og hvad der ikke er, ligesom alle skal være klar over, hvor de kan indrapportere sager.

Generelt er det dog ikke Palle Lauersens indtryk, at "sager af den karakter" er et udbredt fænomen hos Mærsk, siger han.