Samfund

Syrien-kvinder og deres børn er tilbage i Danmark

Myndighederne afholder senere torsdag en briefing om evakueringen.

3 kvinder og deres 14 børn er natten til torsdag vendt tilbage til Danmark efter at være blevet evakueret fra den kurdiske fangelejr al-Roj i det nordøstlige Syrien.

Det skriver Socialstyrelsen i en pressemeddelelse.

De tre kvinder ankom klokken 3 i nat til Flyvestation Karup og blev ved ankomsten anholdt af dansk politi. Her blev de sigtet for overtrædelse af de såkaldte terrorparagraffer.

Ifølge styrelsen er evakueringen sket gennem længere tids samarbejde mellem den kurdisk dominerede lokaladministration og danske myndigheder.

I Syrien har myndighederne været til stede med en delegation, der bestod af medarbejdere fra både Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriets og dansk politi samt en psykolog, en sygeplejerske og en læge, der har bistået med evakueringen fra Syrien til Danmark

De tre kvinder bliver fremstillet i grundlovsforhør i henholdsvis Esbjerg, Kolding og Frederiksberg i dag.

Modtagelse af børn har været forberedt

Modtagelsen i Danmark har været forberedt gennem længere tid af en koordinerende socialfaglig funktion i regi af Socialstyrelsen med involvering af blandt andre Rigspolitiet, Politiets Efterretningstjeneste (PET), Sundhedsstyrelsen, Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme og de relevante kommuner.

Ifølge Direktør for Socialstyrelsen, Ellen Klarskov Lauritzen, skal de 14 børn nu hjælpes og støttes i de enkelte kommuner.

- De evakuerede børn står i en meget svær og sårbar position. Det er vigtigt, at børnene får hjælp og støtte, der er tilpasset det enkelte barns behov, og det er de modtagende kommuner og regioner, der skal yde denne hjælp og støtte inden for de gældende lovgivningsmæssige rammer.

Samtidig vil Socialstyrelsen hjælpe kommunerne med arbejdet.

- For at sikre den bedst mulige indsats understøtter Socialstyrelsen de modtagende kommuner med rådgivning og vejledning og fungerer som koordinerende bindeled mellem myndighederne på området.

Frygter tvangsfjernelse

I maj meddelte regeringen, at den - efter længe at have ment det modsatte - ville hjemtage kvinderne og deres 14 børn fra lejre i Syrien.

Kvinderne rejste alle til Syrien efter terrorgruppen havde udråbt sit kalifat i landet.

Der sidder fortsat fire kvinder med fem børn i lejrene. De har fået frataget deres danske statsborgerskab og vil derfor ikke blive evakueret.

Da TV 2 i foråret talte med to af de i alt tre kvinder, der nu hentes til Danmark, lød det samstemmende, at de var glade, men at de frygtede, hvad der ville ske med deres børn, når de kom til Danmark.

- Det er bedre, at børnene bliver hos os. Hvis de bliver fjernet, vil de sikkert få dårlige tanker om Danmark og de danskere, der har besluttet det, lød det blandt andet fra den ene af kvinderne.

Foruden de tre kvinder og fem børn, der alle opholder sig i fangelejre, sidder en etnisk dansk mand fortsat fængslet i Syrien.

Da TV 2 mødte ham i slutningen af maj, gjorde han det klart, at han ikke har noget ønske om at vende tilbage til Danmark.