Samfund

Mødrene er anholdt - hvad skal der nu ske med børnene?

Nederst i artiklen kan du se, hvilke børn og mødre der er tale om.

14 evakuerede børn fra al-Roj-lejren i Syrien står nu i en meget svær og sårbar situation, efter at deres mødre er blevet anholdt ved ankomsten til Danmark.

Sådan lyder det fra Socialstyrelsens direktør, Ellen Klarskov Lauritzen, på et pressemøde torsdag eftermiddag.

Ansvaret for de 14 børn vil nu overgå til de relevante kommuner og regioner. De skal yde den hjælp og støtte, det enkelte barn har behov for, siger Ellen Klarskov Lauritzen.

Man skal tænke på, at de her børn skal til at genstarte deres børneliv

Janne Tynell, chef for kommunikation og politik i Red Barnet.

Som i andre konkrete sager og af hensyn til børnene vil der ikke blive orienteret om børnenes tilstand, ligesom der ikke vil blive givet løbende statusmeldinger vedrørende børnenes tilstand og udvikling, lyder det fra Socialstyrelsen.

De evakuerede børn er i alderen 2 til 14 år.

Får de lov at blive hos mødrene?

Socialstyrelsen kan ikke svare på, om de 14 børn får lov til at være sammen med deres mødre. Heller ikke under en eventuel varetægtsfængsling.

- Det er domstolene, som entydigt afgør det, lød det fra Ellen Klarskov Lauritzen.

I mindst et af tilfældene er børnene på nuværende tidspunkt adskilt fra deres mor. Det oplyser Mette Grith Stage, der er forsvarsadvokat for en af de tre kvinder, en etnisk dansk 34-årig kvinde med fem børn. Adskillelsen er sket i forbindelse med, at kvinden i dag blev fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Esbjerg og efterfølgende varetægtsfængslet i fire uger.

I et andet af tilfældene er det planen, at børnene skal forenes med deres bedsteforældre i fredag morgen, siger en af mødrenes advokat Tyge Trier til Ekstra Bladet.

Trier tilføjer, at han kommer til at kæmpe for, at hans klient får lov at blive med børnene, såfremt hun skulle blive varetægtsfængslet.

- Min klient er enke, så børnene har kun hende og har brug for hende i denne tid. De har allerede tilbragt flere år i fangelejr, siger han til Ekstra Bladet.

Kriminalforsorgen skriver i et svar til TV 2, at det i helt særlige tilfælde er muligt, at børn får lov at følge deres mor under en eventuelt varetægtsfængsling eller afsoning.

Børnene må dog maksimalt være tre år gamle og for varetægtsarrestanter er hovedreglen, at børn over ét år ikke medbringes.

Kriminalforsorgen kan ikke udtale sig om de konkrete sager, men siger, at forældre som udgangspunkt godt kan få deres børn på besøg. Der kan dog i nogle tilfælde være skærpende omstændigheder, der vanskeliggør besøg hos varetægtsfængslede, lyder det.

- Helvede på jord

De 14 evakuerede børn ankom til Danmark natten til torsdag sammen med deres mødre og i følgeskab med en lille delegation af danske myndighedspersoner og sundhedspersonale, der havde bistået med evakueringen fra Syrien.

En af de tilstedeværende i Syrien onsdag var Kristoffer Vivike, der er kontorchef i Udenrigsministeriets Borgerservice.

I en video, som det kurdiske selvstyre i det nordøstlige Syrien har lagt på Facebook, siger han:

- Ingen af børnene er i en livstruende tilstand, men de har brug for behandling, som de ikke kan få i lejrene.

Selvom børnene ikke er i livstruende tilstand, så har de stadig et stærkt behov for at få ro og hjælp med at slå rødder i Danmark.

Det siger Janne Tynell, der er chef for kommunikation og politik i Red Barnet.

- Det er nogle børn, som har levet under forhold, som andre har kaldt helvede på jord. Hvor de har været afskåret fra helt basale rettigheder og har levet med uvished om, hvad morgendagen bringer, siger hun til TV 2.

Red Barnet håber på særlig løsning

Red Barnet mener, at det er afgørende, at man ikke umiddelbart adskiller børn og mødre fra hinanden ved ankomst her til Danmark.

Børnene har nemlig en meget stærk tilknytning til mødrene, lyder det.

- Derfor håber vi på, at børn og mødre lige nu – i en eller anden form for surrogatløsning - kan slå rødder sammen i Danmark.

- Man skal tænke på, at de her børn skal til at genstarte deres børneliv. De skal lære at have tillid til andre mennesker og knytte relationer. Og de skal lære at kunne rumme den adskillelse de skal have i længere eller kortere tid fra deres mødre.

Det er "helt klart", at mødrene skal retsforfølges i det danske retssystem, men i særlige tilfælde har man mulighed for at opsætte nogle særlige foranstaltninger for børn og mødre i en sårbar situation, siger Red Barnet.

- Og det må man sige, at disse børn og mødre er. Så derfor er det noget, vi fra Red Barnet har anbefalet.

Socialstyrelsen vil nu understøtte de kommuner, der modtager børnene, med rådgivning og vejledning for at sikre den bedst mulige indsats, skriver styrelsen i torsdagens pressemeddelelse.

Kvinder og børn evakueret fra Syrien

 • En kvinde og to børn

  Børn: En dreng på fem år og en pige på fire år.

  Mor: Etnisk dansk 31-årig kvinde.

  Baggrund: Kvinden rejste til Syrien i 2014. Ifølge Repatriate the Children har kvinden adopteret drengen, som hun skulle have fundet efter et bombeangreb i 2015. Kvinden blev gift i Syrien og fødte en pige i 2016.

  TV 2 fortalte i 2020 kvindens historie via hendes mor i Danmark.

 • En kvinde og fem børn

  Børn: Fem børn mellem to og 13 år.

  Mor: 34-årig etnisk dansk kvinde fra Jylland.

  Baggrund: Kvinden og børnenes far rejste sammen til Syrien med deres fire børn og fik deres femte barn i Syrien. TV 2 mødte i 2020 en af børnene - en dengang 12-årig dreng.

 • En kvinde og syv børn

  Børn: Syv børn på 14, 12, 11, tvillinger på 9 samt 4 og 2 år.

  Mor: 37-årig kvinde. Hun er dansk statsborger, men ifølge myndighederne er hun samtidig også statsborger i et østeuropæisk land.

  Baggrund: Udover de syv børn har kvinden også en 15-årig søn, som allerede blev hentet til Danmark i 2019, da han var alvorligt såret af et skud i ryggen og er lam i benene. Han har i dag base i Østjylland.

  Ud af kvindens syv børn, der hentes hjem, er de fem ældste født i Danmark. Den 15-årige søn er også født i Danmark.

Kilder: TV 2, Repatriate the Children, Politiken, Udenrigsministeriet