Mink-sagen

Kåre Mølbak kalder sms'er fra departementschef for "bekymrende"

Sundhedsministeriets departementschef Per Okkels ønskede, at SSI-direktøren skulle tage mere ansvar for risikohåndteringen ved aflivning af mink.

En række sms'er mellem Kåre Mølbak og tidligere departementschef i Sundhedsministeriet Per Okkels stjal billedet under første møde i Minkkommissionen torsdag.

Per Okkels ville have den nu forhenværende SSI-direktør Kåre Mølbak til at bakke klarere op om aflivningen af mink.

Det var i forbindelse med det afgørende pressemøde 4. november sidste år, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) lagde alle landets mink i graven.

Her fortalte SSI-direktøren om en mutation blandt mink kaldet cluster 5, som kunne true virkningen af kommende coronavacciner, og under pressemødet tikkede flere sms'er ind på Kåre Mølbaks telefon.

- Du står faktisk bag anbefalingen om at aflive, stod der i en af beskederne fra den daværende departementschef, Per Okkels.

Disse beskeder kaldte Kåre Mølbak for bekymrende i byretten torsdag.

- Han ville have, vi skulle stå mere på mål for aflivningsstrategien og tage mere ansvar, men jeg har det bedst med armslængde mellem risikovurdering og risikohåndtering, lød det fra Kåre Mølbak.

Irriteret departementschef

Kåre Mølbak understregede i retten, at han ikke var inde over beslutningen om at aflive alle mink.

- Vi fik et klart opdrag om ikke at forholde os til løsninger, sagde han.

Men dette irriterede imidlertid sundhedsministeriets departementschef Per Okkels.

Han mener, at den daværende SSI-direktør skulle tage mere ansvar for risikohåndteringen og ikke nøjes med at stå for risikovurderingen.

Kåre Mølbak holdt dog fast i, at SSI alene opsatte mulige scenarier for faren ved, at mink kunne sprede coronavirus, men at det var ministeriet, det skulle træffe den endelige beslutning.

Per Okkels forlod i januar sin stilling i Sundhedsministeriet og fik siden kortvarigt job i det private erhvervsliv hos Novo Nordisk.

Vurdering senest til april

Minkkommissionen har til hensigt at undersøge og redegøre for både myndigheders og ministres handlinger og involvering i forbindelse med beslutningen om at aflive alle mink i Danmark.

En beslutning der viste sig ikke at være var lovhjemmel til.

Minkkommissionens tre medlemmer skal senest i april 2022 have en vurdering klar af sagen.

Afhøringerne strækker sig indtil 9. december i år, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) er sidste vidne på listen.