Samfund

Alle tre hjemvendte kvinder er varetægtsfængslet

Med torsdagens retsmøde står det klart, at deres 14 børn vil blive overladt til de sociale myndigheder.

De tre evakuerede kvinder, der indtil onsdag sad i en fangelejr i det nordøstlige Syrien, er torsdag blevet varetægtsfængslet i fire uger.

Kvinderne blev allerede i sommer i hemmelige retsmøder formelt fængslet, mens de opholdt sig i fangelejre i Syrien sammen med deres tilsammen 14 børn.

Fængslingskendelserne betød, at de kunne sendes til Danmark. Her blev de tre kvinder så efter evakueringen ud af Syrien alle stillet foran en dommer torsdag middag.

Den 34-årige kvinde, der ved Retten i Esbjerg blev varetægtsfængslet i fire uger, er "meget ulykkelig" over, at hun kun må se sine børn i en halv time ugentligt, så længe varetægtsfængslingen står på.

Det fortæller hendes forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, til TV 2.

Retten afviste at lade kvinden varetægtsfængsle i såkaldt surrogat.

- Så det bliver rigtig stramt, for at sige det lige ud, for hendes børn, siger Mette Grith Stage.

Tre kvinder er torsdag ankommet til Danmark fra fangelejr i Syrien og blevet anholdt.

Fængslet ved hemmelige retsmøder

De tre kvinder blev allerede i sommer i hemmelige retsmøder formelt fængslet, mens de opholdt sig i fangelejre i Syrien.

Fængslingskendelserne betød, at de kunne sendes til Danmark. Her blev de tre kvinder så efter evakueringen ud af Syrien alle stillet foran en dommer torsdag middag.

En anden hjemtagen, en 32-årig kvinde, nægtede sig ved retten på Frederiksberg skyldig i sigtelserne, men ville derudover ikke udtale sig ved retsmødet.

Hun er sigtet for at have tilsluttet sig Islamisk Stat (IS) fra august 2014 og frem. Også hendes børn er hentet til Danmark.

Ukendte beviser fra anklagemyndighed

Kvinden er desuden sigtet for at have rejst ind i områderne Raqqa og Al Bukamal, hvor Danmark har indført et forbud mod at opholde sig. Det skete ifølge anklagemyndigheden fra september 2016 og frem.

Hun blev torsdag ført ind i retslokale 103 af to betjente. Hun bar en grøn hijab, sneakers og blå plastikhandsker. Munden dækkede hun med et mundbind af hensyn til covid-19, blev det forklaret.

Anklagemyndigheden bad om lukkede døre til grundlovsforhøret, og det valgte retten at efterkomme. Dermed er kun sigtelsen kendt for offentligheden. Der er også nedlagt navneforbud i sagen.

Og det er derfor foreløbigt ikke kendt, hvad anklagemyndigheden har samlet af beviser mod den 32-årige.

Anklager Søren Harbo kunne dog informere dommeren om, at man havde en del dokumenter klar.

- Det her er ganske, ganske alvorlige sigtelser. Der er noget bevismateriale, som skal frem, og en række vidner, der har afgivet forklaring.

- Vidnerne skal ikke få noget at vide af det, der kommer frem her. Af hensyn til det, og at hun ikke har udtalt sig, og på baggrund af det tidlige stadie, er der grund til, at der skal være dørlukning, argumenterede han.

Anholdt klokken 03.00 natten til torsdag

Kvinden svarede, da hun blev spurgt, hvornår hun blev anholdt. Det blev hun lidt over klokken 03.00 natten til torsdag, da flyet landede i Danmark.

Kvinden blev allerede fængslet in absentia – altså uden at være til stede – 7. juli i år.

Den tredje kvinde, en 37-årig mor til fem børn født i Danmark, blev ved et grundlovsforhør ved Retten i Kolding torsdag ligeledes fængslet i næsten fire uger.

Kvinden er sigtet for at have været med til at bidrage til aktiviteter i Islamisk Stat efter at have tilsluttet sig den militante bevægelse i 2015.

Det her er ganske, ganske alvorlige sigtelser

Søren Harbo, anklager

Desuden er hun sigtet for at have opholdt sig i det, der af anklageren betegnes som "visse konfliktzoner", fordi hun blandt andet har været i Raqqa i Syrien fra 2016.

Anklageren bad dommeren lukke dørene til grundlovsforhøret af hensyn til politiets efterforskning og "statens forhold til fremmede magter".

Trods protester fra kvindens forsvarer, advokat Tyge Trier, valgte dommeren at følge anklagerens ønske.

Både den 32-årige og den 37-årige kærede kendelsen om varetægtsfængsling til landsretten, mens den 34-årige accepterede afgørelsen fra Retten i Esbjerg.

Tre kvinder med formodet tilknytning til terrorgruppen Islamisk Stat er sammen med deres 14 børn på vej mod Danmark. Video: Anders Masannek Jørgensen