Coronavirus

Sundhedsstyrelsen dropper Moderna til alle under 18 år

I alt har 1100 personer under 18 år i Danmark modtaget Modernas vaccine, der stadig er både vigtig og effektiv, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

OPDATERET: Sundhedsstyrelsen har torsdag 7. oktober ændret i den her omtalte pressemeddelelse, så det nu fremgår, at styrelsen fortsat anbefaler Moderna-vaccinen til unge under 18 år. Læs mere her.

Sundhedsstyrelsen vil ikke længere tilbyde børn og under 18 år Modernas vaccine mod coronavirus.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Derfor vil det fremover udelukkende være invitationer til Pfizers vaccine, der lander i de yngste danskeres e-boks.

Hidtil har det været sådan, at børn og unge i alderen 12-17 år "fortrinsvis er blevet inviteret" til at modtage covid-19-vaccinen fra Pfizer, skriver styrelsen. Men fremover bliver det anderledes.

- Ud fra et forsigtighedsprincip vil vi fremadrettet udelukkende invitere børn og unge til at modtage denne vaccine (Pfizer, red.), lyder det.

I alt har 1100 personer under 18 år i Danmark modtaget Modernas vaccine. Cirka 400 af dem har kun fået første stik.

Sundhedsstyrelsen anbefaler fortsat, at disse personer får andet stik med Moderna-vaccinen, siger styrelsen til TV 2.

Undersøger tilfælde af hjertebetændelse

At Moderna-vaccinen ikke længere skal tilbydes de yngste danskere, skyldes, at vaccinen undersøges i forbindelse med sjældne tilfælde af hjertehindebetændelse (perikarditis) og hjertemuskelbetændelse (myokarditis).

Hjertebetændelse

 • Hjertebetændelse - eller Myokarditis - er en sjælden bivirkning efter mRNA-vacciner, hvor der opstår betændelse i hjertemusklen. Den er både observeret efter vaccination med Pfizer og Moderna.
 • Tilstanden opstår hyppigere blandt yngre aldersgrupper, især blandt drenge og yngre mænd. Det er oftest set efter anden vaccinedose, og som regel en uge efter vaccinen er givet.
 • Myokarditis kan også opstå efter smitte med coronavirus.
 • Hvor ofte myokarditis opstår er usikkert, fordi forskellige lande har forskellige indrapporteringssystemer og overvågning af bivirkninger.
 • Kilde: FHI

I de foreløbige data, som er samlet fra fire nordiske lande, bliver der rejst mistanke om øget risiko for hjertebetændelse ved vaccination med Moderna, selvom antallet af hjertebetændelsestilfælde fortsat er meget lavt.

Studiet er ikke afsluttet og publiceret, men data fra blandt andet Norge tyder på, at forekomsten af hjertebetændelsen er øget, særligt efter andet vaccinestik.

De fleste tilfælde af hjertebetændelsen har et mildt forløb og går over af sig selv. Sundhedsstyrelsen understreger, at både hjertehindebetændelse og hjertemuskelbetændelse er "langt mere hyppigere ved coronainfektion end det er ved vaccination". Den mest hyppige årsag til betændelsestilstanden er virusinfoektion.

Symptomer på myokarditis

 • Træthed og åndenød
 • Uregelmæssig hjerterytme og hjertebanken
 • Feber og smerter i kroppen
 • En følelse af tryk eller vægt over brystet
 • Det gør ondt at trække vejret dybt
 • Smerter i venstre eller midten af ​​brystet

Kilde: Folkhälsommyndigheden

Mest data på Pfizer

Både Moderna og Pfizer er blevet undersøgt af den europæiske bivirkningskomité, PRAC, i forbindelse med sjældne tilfælde af myokarditis og perikarditis, som derfor er blevet tilføjet som bivirkning til vaccinen.

Men fordi der findes mere data om Pfizers bivirkninger fra eksempelvis USA og Israel blandt børn og unge, holder Sundhedsstyrelsen fast i at tilbyde den til danskere under 18 år, forklarer Bolette Søborg, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen vurderer fortsat, at både Modernas og Pfizers vaccine er særdeles effektive og har en vigtig plads i det generelle vaccinationsprogram i Danmark. Derudover ser det ud til, at Modernas vaccine er særdeles effektiv mod Delta-varianten.

Samme toner andre steder i Norden

Tidligere onsdag satte Sverige brugen af Moderna-vacciner på pause for personer, der er født i 1991 eller senere.

Det skyldes ligeledes mistanke om en øget, men dog meget lille, risiko for betændelse i hjertemusklen eller hjertesækken. Det oplyser den svenske sundhedsstyrelse, Folkhälsomyndigheten.

Også i Norge har man i dag besluttet at tilbyde folk under 18 år vaccinen fra Pfizer, også selv om de har fået første stik med Modernas vaccine.

Derudover anbefaler Folkehelseinstituttet - den norske pendant til Sundhedsstyrelsen - at unge mænd under 30 år tager imod en Pfizer-vaccine fremfor en fra Moderna.