Samfund

Evakuering af danske kvinder og børn fra Syrien er nært forestående, siger Jeppe Kofod

Kvinderne og deres børn har de seneste år været tilbageholdt af kurdere i det nordøstlige Syrien, da de er under mistanke for at være tilknyttet IS.

Et antal danske kvinder og børn, der har været tilbageholdt i Syrien, kan snart være på vej til Danmark. Det er fortsat uvist hvor mange personer, der er tale om.

Det oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til TV 2.

- Vi har en evakuering, der er meget nært foreståede. Jeg kommer ikke ind på detaljer, og det gør jeg ikke er sikkerhedsmæssige årsager. Både for de involverede myndigheder og de personer, som skal evakueres, siger han.

Kvinderne og deres børn har siddet i kurdiske lejre, hvor de er under mistanke for at være tilknyttet terrororganisationen Islamisk Stat.

Udenrigsministeren understreger overfor TV 2, at der bliver arbejdet hårdt på at få kvinderne ud, men at det er et område med store sikkerhedsmæssige udfordringer.

- Jeg kan ikke kommentere på, om kvinderne stadig er i Syrien, blot at vi arbejder hårdt på at få dem ud. Det er et kompliceret område at arbejde i. Der foregår både krigshandlinger, og så opererer Islamisk Stat også i området, siger Jeppe Kofod.

Nye toner

Hvorvidt kvinderne overhovedet skulle hentes til Danmark eller ej, har flere gange været til politisk debat. I maj gjorde regeringen det dog klart, at de ville hente tre kvinder med dansk statsborgerskab og deres 14 børn til Danmark.

- Regeringens holdning til fremmedkrigerne har ikke ændret sig. De er på alle måder uønskede i Danmark, men det er PET's vurdering, at det vil være mest hensigtsmæssigt at evakuere de tre kvinder med dansk statsborgerskab og deres børn. Det er en vurdering, regeringen handler på, fordi vi ønsker at passe på danskernes sikkerhed, sagde justitsminister Nick Hækkerup i den forbindelse.

Foruden de tre kvinder er yderligere fire kvinder med dobbelt statsborgerskab i syriske lejre. De har fået frataget deres danske statsborgerskab.

Deres børn fik muligheden for at blive evakueret, men det krævede, at kvinderne gav afkald på dem. Det ønskede de dog ikke.