GO'

Mor fortryder sin søns begravelse

Den nuværende begravelseslovgivning er ikke "en fair måde at behandle de pårørende på", mener brancheforening.

Da Lotte Vinkel fødte sin søn, Loke, 18. august 2019, troede hun, at hun skulle have ham med hjem. Hun glædede sig til livet som nybagt mor, men sådan skulle det ikke blive.

12 dage efter, at Loke kom til verden, stoppede en uopdaget hjertefejl hans hjerte.

Tilbage stod Lotte Vinkel i sit livs krise.

Hun blev tvunget til med det samme at tage stilling til, hvad der skulle ske med sin søns jordiske rester, for ifølge dansk lovgivning skal man have taget stilling til, hvad der skal ske med asken, når man får den udleveret efter kremering.

- Tre uger efter han var død, skulle jeg sænke hans urne i jorden, og det var jeg slet ikke klar til, fortæller Lotte Vinkel i ’Go’ aften LIVE’.

Derfor har Lotte Vinkel stillet et borgerforslag, der skal give afdødes nærmeste pårørende ejerretten over afdødes aske. I skrivende stund har forslaget fået 1057 underskrifter, efter Lotte Vinkel har delt sin historie i TV SYD.

- Havde Loke levet, havde jeg kunnet bestemme over ham. Men fordi han er død, så er det anderledes. Det, mener jeg, er forkert, for han er stadig min søn – om han er aske eller ej. Jeg vil have lov til at bestemme over ham, siger hun.

Bedemændene bakker op

Hvem ejer egentlig urnen og asken fra en afdød?

Det spørger branchedirektøren for Danske Bedemænd, Ole Roed Jakobsen, om.

Han mener ikke, at den nuværende begravelseslovgivning er "en fair måde at behandle de pårørende på", og ligesom Lotte Vinkel ser han gerne en ændring af loven.

Lov om begravelse og ligbrænding

Ifølge den danske begravelseslov er der lige nu ingen mulighed for at beholde asken i hjemmet. 

Når først den afdøde er bisat, skal kisten og liget kremeres.

Der går 8-14 dage, før de pårørende får udleveret asken. Her skal de pårørende have besluttet, hvad der skal ske med asken.

- Vi har en gammel lovgivning på det her område. Der sker mange ting i et moderne samfund, og derfor mener vi også, at der er behov for en fordomsfri etisk diskussion omkring det her. Vi skal se, om vi kan løsne noget op på den, for at få de pårørende mere skånsomt gennem sorgen, siger Ole Roed Jakobsen.

Ifølge Ole Roed Jakobsen er det i lande som England, Finland, Belgien og Holland tilladt at have asken stående hjemme et par måneder efter kremeringen af en afdød. Det mener Ole Roed Jakobsen med fordel, at vi kunne tage op til overvejelse i Danmark også.

- Der kunne godt være en periode på en-seks måneder, hvor man kunne have urnen stående hjemme og lade de pårørende være i sorg, foreslår han.

Det Etiske Råd er uenige

Medlem af Det Etiske Råd Morten Bangsgaard er særligt optaget af etiske dilemmaer i forbindelse med livets afslutning.

Han mener, at begravelseslovgivningen handler om mere end den enkeltes behov, men at der kan være gode grunde til at kigge på den konkrete grænse for, hvor hurtigt nedsætning af urnen skal ske.

- Uanset om vores kære sover stille ind, eller det er en dybt hjerteskærende historie som Lottes, så er en del af det at sige farvel også at tage en fysisk afsked med vores kære, siger han.

Morten Bangsgaard mener, at det handler om måden, vi som kollektivt samfund ser og behandler vores døde. Hvis man giver det for frit spil, bliver der problemer, lyder det.

- Det er også derfor, at der er regler for, hvordan vi skal omgås de mennesker, der ikke længere er iblandt os, forklarer Morten Bangsgaard.

Det ville komme til gavn for fremtidige forældre, der mister et barn

Lotte Vinkel, ledig

”Han er stadig min søn – aske eller ej”

Den holdning tager Lotte Vinkel afstand fra.

Hun mener særligt, at der skal ses på reglerne for forældre, der mister deres børn og skal vende sig til tanken om, at de ikke er mere.

- Jeg går og venter i ni måneder på at få min søn i armene, og så dør han desværre, fordi han er uhelbredeligt syg. Ingen vidste, han var syg, før han blev født. Så man har et helt andet forhold til det der med at skulle skille sig af med hans aske, forklarer hun.

Loke Vinkels urne blev sat i jorden på en urneplads, mindre end en måned efter han døde og på en anden kirkegård, end hans mor ville have valgt i dag.

Hun mener, at det ville have gjort en verden til forskel for hendes sorgbearbejdelse, hvis hun havde fået lov til at sige farvel til ham i sit eget tempo og håber derfor, at hendes borgerforslag går igennem.

- Det ville komme til gavn for fremtidige forældre, der mister et barn. Jeg håber på, at samfundet vil være lidt åbent omkring det her, for man ved ikke, hvordan det føles, før man selv står i den værst tænkelige situation. Jeg ville virkelig ønske, at jeg kunne have lavet min beslutning om, siger Lotte Vinkel.

Se hele indslaget med Lotte Vinkel i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY.