Hvad lavede danskerne, da Facebook gik i sort?
Under nedbruddet måtte danskerne finde på andre ting at lave. Det kan ses på tallene dagen derpå.
Mandag skete det, der ikke må ske for Facebook: Deres tjenester gik i sort. Over hele verden.
Men mens Instagram, Facebook og WhatsApp var nede, begyndte andre tjenester at gløde op.
På hjemmesiden Google begyndte søgningerne at tage til omkring klokken 17.30, og ordsammensætninger som "facebook instagram nede" og "facebook nedbrud" kom i kraftig vækst ifølge Google Trends.
Folkets søgen på svar gik endda så vidt, at hjemmesiden Is It Down Right Now (Er siden nede lige nu, red.), ironisk nok, endte med at blive sendt til tælling af den megen trafik.
Hvordan påvirker det egentlig verden, når en techgigant som Facebook oplever sit værste nedbrud i 13 år? TV 2 har taget temperaturen, og vi starter et helt naturligt sted.
Flere sms'er i 3's netværk
Med beskedtjenesterne Messenger og WhatsApp i knæ måtte hele verden bruge alternative metoder til at kommunikere med hinanden.
Herhjemme betød det - nok ikke overraskende - at danskerne sendte flere sms'er til hinanden. Men - måske mere overraskende - viste det ikke den store ændring i forbruget af internet på telefonerne.
Det er billedet, som tegnes af tal, som teleselskabet 3 har sendt til TV 2.
I løbet af hele mandagen steg antallet af sms'er på 3's netværk med 11 procent sammenlignet med mandagen forinden. Opkald steg med fire procent, og datatrafikken faldt med en enkelt procent over hele dagen.
Ser man på sms'er alene i tidsrummet 18-00 steg de med hele 57 procent.
DBA fik besøg
Et af alternativerne til at kigge på billeder fra ens venner og bekendte er at bruge penge. Og noget kunne tyde på, at danskerne blandt andet gik på online-shopping mandag aften.
Dugfriske tal fra DBA, som TV 2 har fået tilsendt, viser nemlig, at trafikken på hjemmesiden steg med op til 14 procent under nedbruddet. Tirsdag er trafikken tilbage til normalen, lyder det fra Danmarks største formidler af køb og salg mellem private.
TV 2 har også spurgt MobilePay, om der gennem betalingsappen kunne spores ændringer i danskernes forbrug under Facebooks nedbrud. Men mandagens afvigelser var ikke store nok til, at MobilePay vil kalde det en ændret brugeradfærd.
Flere danskere så TV 2 PLAY
Selvom man sagtens kan scrolle Facebook med fjernsynet kørende, ser det ud til, at underholdning via streamingtjenester alligevel tog et nøk op under nedbruddet.
I hvert fald estimerer TV 2s dataanalytikere, at omtrent 10 procent flere danskere fandt vej til TV 2 PLAY for at underholde og informere sig selv i tidsrummet 18-20.
Tallene er sammenlignet med de forrige ni mandage og skal dog tages med forbehold for, at vi bevæger os ind i en tid med endnu større forbrug end sommermånederne, lyder det.
Mark Zuckerbergs dyre dag
Mens danskernes øjne måtte kigge på andet end Facebook, har Facebooks øjne nok fokuseret bekymret på de økonomiske konsekvenser af nedbruddet.
Mandag blev nemlig en dyr dag for virksomheden. Ifølge firmaet Standard Media Index kostede nedbruddet Facebook 3,5 millioner kroner i timen i mistede annonceindtægter alene i USA. Medier som Fortune opgør det samlede tab for Facebook til op mod 100 millioner dollar.
Mandag blev også personlig dyr for Facebook-ejer Mark Zuckerberg, der ifølge Bloomberg mistede over 38 milliarder kroner af sin formue på grund af et styrtdyk i aktieværdien. Dykket sendte ham én plads ned ad rangstigen over verdens rigeste, så han nu "blot" rangerer som nummer fem.
Den store nedtur kan dog næppe (kun) tilskrives mørklægningen. En anden møgsag for Zuckerberg og Facebook ramte nemlig også mandag. Læs mere om den lige her.
En kæk konkurrent
Mens Facebook kæmpede med at vække sine platforme til live igen, bød konkurrenten Twitter velkommen til alle brugere, der måtte være kommet deres vej.
- Goddag til bogstaveligt talt alle, skrev Twitter fra sin officielle profil.
- Hej og glædelig mandag, lød svaret fra den mørklagte konkurrent Instagram.
Og så begyndte store virksomheder og organisationer ellers at byde ind med hver deres vittighed i tråden under Twitters velkomst.
Det israelske militær tilbød for eksempel Facebook, Instagram og WhatsApp hjælp til teknisk support, mens kaffekæden Starbucks svarede, at det nu måtte være den perfekte tid til en kaffepause.
Klokken 00.30 kunne Facebooks Mark Zuckerberg så igen skrive en opdatering på sin egen platform. Her annoncerede han, at både Facebook, Instagram, WhatsApp og Messenger var på vej tilbage i live.
- Jeg ved, hvor afhængige I alle er af vores tjenester for at holde kontakten med de mennesker, I holder af, afsluttede han sin opdatering.