Samfund

Folketingspolitiker og hans forældre udsat for chikane

Løsgængeren Sikandar Siddique overvejer, om det er ved at blive for farligt at bevæge sig i det offentlige rum.

Det skulle have været en fejring af demokratiets festdag. Men der kom skår i glæden for Sikandar Siddique, da den folkevalgte politiker sammen med sine forældre tirsdag forlod Christiansborg.

Sikandar Siddique var i fuld færd med at hjælpe sin mor og far til en ventende taxa, da han blev mødt af tilråb fra især én demonstrant ude på pladsen.

- Har du snart tænkt dig at rejse hjem, så kan du jo tage dine forældre med, lød opfordringen mod den 35-årige Sikandar Siddique, hvis forældre kom til Danmark fra Pakistan for mere end 40 år siden.

Ordene ramte hårdt, siger Sikandar Siddique til TV 2.

- Jeg er utroligt ked af, at mine forældre skulle opleve det her. Det er ikke til at bære, siger Siddique, som i marts 2020 forlod Alternativet for at blive løsgænger og stifter af partiet Frie Grønne.

Partileder vil bare være i fred

Sikandar Siddique svarede, at han bare ønskede, man ville lade ham og hans forældre i fred.

Den opfordring blev fulgt op af mere nærgående verbale udfald som at "din arabiske kultur hører ikke til i Danmark".

Toke Lorenzen, som var manden bag ordene, afviser at have optrådt intimiderende. Til TV 2 fortæller han, at politikere er offentlige personer, som må forvente at få stillet spørgsmål i den slags situationer.

- Jeg råbte ikke, men talte højt. Man kan ikke stå på den politiske højborg og så ikke ville tale med nogen, fordi familien er med. Alt handler om politik, siger han til TV 2.

Siddiques oplevelser var, at hans forældre var meget påvirkede.

- Mine forældre blev meget bange, da de hører nogen råbe. Min far er 82 år gammel og går med rollator, men da jeg beder demonstranterne tie, hidser jeg dem bare mere op, fortæller Sikandar Siddique.

På slotspladsen var der vanen tro udkommanderet politi til at sørge for generel sikkerhed. Og de hjalp på opfordring folketingspolitikerens forældre ind i en ventende taxa.

Bange forældre

Efterfølgende har folketingspolitikeren haft sine ængstelige forældre på telefonen flere gange.

- De frygter, hvad der er sket mig, og det er synd, for de er så stolte over, at jeg sidder i Folketinget, siger han.

Fra politiske kolleger er der blevet taget afstand til optrinet foran Christiansborg.

- Ualmindeligt primitiv og usympatisk opførsel!, skriver Udlænding- og integrationsordfører Rasmus Stoklund (S) på Twitter.

- Hvor er det sindssygt. Og helt helt uacceptabelt. Hvor er jeg ked af det for dine forældre. Men de kan være bragende stolte, skriver Radikale Venstres politiske leder Sofie Carsten Nielsen.

Siddique har i forskellige sammenhænge beskæftiget sig med blandt andet integrationsspørgsmål. Et emne, som kan bringe store følelser i det politiske spektrum i kog. Eller føre til hadefuld retorik og sprogbrug.

Det har Sikandar Siddique selv berettet om tidligere. Og dagens episode føjer endnu et kapitel til.

- Jeg oplever oftere og oftere at blive verbalt overfaldet på gaden af højreradikale. Og det bliver vildere og vildere, mener Sikandar Siddique.

I den nærmeste fremtid skal han ud og samle vælgererklæringer for at gøre Frie Grønne opstillingsberettigede ved næste valg. Og det kommer dagens hændelse ikke til at influere på.

- Det her kommer ikke til at stoppe min kamp for mangfoldighed, men det er klart, at jeg gør mig overvejelser om, hvorvidt det kan blive for farligt, siger Siddique.