Samfund

It-ekspert om Facebook-nedbrud: - Der er nogen, som må sidde med røde ører

Det er med stor sandsynlighed hverken hackere eller et ødelagt fiberkabel, der er årsag til problemerne, siger it-ekspert.

Flere store internettjenester er mandag aften nede.

Det gælder blandt andre Facebook og Instagram. Tidligere var også de danske sider Krak og De Gule Sider nede.

Nedbruddet skete omkring klokken 17.30, og der er endnu ikke kommet nogen meldinger om, hvad problemet skyldes. Men ifølge it-politisk rådgiver i PROSA, fagforbundet for it-professionelle, Ole Tange, er der særligt en ting, som ville kunne forklare det.

Nemlig at firmaet Registrarsafe er nede. Det leverer IP-adresser til DNS-systemet, Domain Name Server, der dirigerer brugere ind på hjemmesider.

- Det, der går galt, er, at når vi vil tilgå en hjemmeside, så sender vi et domænenavn til DNS-systemet, der så beder om en IP-adresse hos eksempelvis Registrarsafe. Men da de er nede, så kan de ikke levere, og så kan vi ikke tilgå de berørte sider, siger Ole Tange til TV 2.

Facebook ejer også Registrarsafe, og selvom han understreger, at der er tale om et kvalificeret gæt, siger han også, at det er det bedste bud.

- Problemet er hos en ekstern udbyder, og det vil forklare, hvorfor Facebook ikke kan løse problemet. Det er med stor sandsynlighed et problem, der aldrig er opstået før, men nok også et, der i fremtiden vil komme en løsning på. Men der er nogen, som må sidde med meget røde ører, siger Ole Tange.

Det sker der, når du tilgår en hjemmeside

Når du tilgår en hjemmeside, sender du et domænenavn til DNS, Domain Name System. De beder så en udbyder, i det her tilfælde Registrarsafe, om en IP-adresse. Registrarsafe er dog nede, og derfor kan de ikke levere den.

Det svarer til, at du ringer til oplysningen, altså DNS, for at få et nummer. Du opgiver et navn, eksempelvis Jens Hansen, domænenavnet, og beder om et telefonnummer, IP-adressen. Teleudbyderens navneoplysning er dog i stykker, og de kan derfor ikke levere.

Ikke hackere

Det er langtfra første gang, at der er opstået problemer med forskellige hjemmesider, og det kan skyldes forskellige problemer.

Fiskerbåde – trawlere – kan have rykket et fiberkabel over, men hvis det var tilfældet nu, burde så store tjenester have et backupkabel, der ville virke i stedet. Samtidig har eksempelvis Facebook også datacentre i Europa, så den it-politiske rådgiver er overbevist om, at det ikke er problemet denne gang, da vi i Danmark får vores data fra Europa.

Og der er med stor sandsynlighed heller ikke tale om et hackerangreb, slår han fast.

- Intet er selvfølgelig umuligt, men det skulle være første gang i historien, at hackere har kunne influere, hvem der adviserer IP-adresser. Og Facebook ville hurtigt kunne opdage det og lede trafikken et andet sted hen, siger Ole Tange.

Samme ejere

Foruden Facebook er også Instagram og WhatsApp ramt af nedbruddet, men det giver god mening. Anderledes gælder det dog for de to danske tjenester Krak.dk og DGS.dk, der også var nede tidligere.

- De tre sociale medier er alle sammen ejet af Facebook og dermed alle sammen under Registrarsafe. Det samme gælder dog ikke for de to danske, men der kan også bare være tale om tilfældigheder for deres vedkommende, siger Ole Tange.

Store internettjenester som Google og YouTube, der begge er ejet af Google, er ikke ramt af nedbruddet.