Dagens overblik

Dagens overblik: Politiet udelukker intet i sagen om Lars Vilks' død

Kabinepersonale føler sig snydt. Hæren sat ind i brændstofkrise. Mette F. modarbejdede Thorning, og akutberedskab har mistet hver fjerde ansat.

For første gang anbefaler den Europæiske Lægemiddelstyrelse, EMA, nu et tredje vaccinestik.

Ifølge styrelsen bør personer med et markant nedsat immunforsvar modtage et tredje stik mindst 28 dage efter, de har fået anden dosis.

EMA mener desuden, at man nu bør overveje at give en tredje dosis af Pfizer-vaccinen til personer over 18 år med normalt immunforsvar mindst et halvt år efter anden dosis.

Velkommen til dagens overblik.

Lars Vilks' død efterforskes stadig

Politiet undersøger fortsat trafikulykken, der endte i den svenske kunstner Lars Vilks og to politibetjentes dødsfald.

De tre var søndag sammen i en bil, da de af uvisse årsager endte i den modsatte kørebane, hvor de kørte frontalt ind i en lastbil.

Efterforskningen er stadig i gang, og politiet udelukker derfor ikke noget på nuværende tidspunkt. Der er dog ingen tegn på, at der skulle være tale om et attentat eller nogen anden form for ydre påvirkning.

Lars Vilks er især kendt for i 2007 at lave en karikaturtegning af profeten Muhammed som en hund. I dansk sammenhæng var han til en debat om ytringsfrihed i Krudttønden under terrorangrebet i 2015.

SAS-ansatte på orlov skal søge eget job

Da coronapandemien ramte sidste forår, valgte 573 kabineansatte hos SAS at tage på ulønnet orlov i forventningen om, at de kunne komme i gang igen, når restriktionerne blev løftet.

Sådan er det dog langtfra gået.

Halvandet år senere er ingen af de flere hundrede medarbejdere blevet kaldt tilbage på job – og nu har SAS tilmed oprettet et nyt underselskab, hvor de mange mennesker på ulønnet orlov kan få lov at søge deres job igen på lige fod med alle andre, hvis de vil tilbage i flyene.

Det nye selskab, SAS Connect, skal tage kampen op med lavprisselskabet Ryanair, og ifølge kabinepersonalets fagforening vil personalet tilmed blive ansat på ringere vilkår. SAS afviser kritikken.

Hæren skal løse britisk brændstofkrise

Fra i dag skal næsten 200 britiske soldater overtage lastbilchaufførernes arbejdsopgaver for at lette presset på tankstationerne.

Samtidig vil regeringen lade 300 udenlandske chauffører få midlertidig arbejdstilladelse med øjeblikkelig virkning, så de kan hjælpe med at transportere brændstof ind i landet.

De seneste uger har Storbritannien oplevet en stor manglet på lastbilchauffører. Derfor er der ikke blevet leveret brændstof til de britiske tankstationerne, hvilket har ført til lange køer og hamstring af benzin.

Thorning revser Mette Frederiksen i ny bog

Mette Frederiksen var dygtig og kvinde, og derfor var det en selvfølgelighed, at hun skulle frem i partiet – også selvom hun på flere punkter "decideret modarbejdede" Helle Thornings retning for Socialdemokratiet.

Det konkluderer den tidligere statsminister og partileder i en ny bog, der blandt andet kommer forbi regeringsperioden fra 2011 til 2015, hvor Mette Frederiksen både var justitsminister og beskæftigelsesminister.

Her står der desuden, at det var "velkendt", at Mette Frederiksen havde øjnene rettet mod Helle Thornings position i partiet og i Statsministeriet. Hverken Mette Frederiksen eller Statsministeriet har reageret på Helle Thornings anklager.

Akutberedskab har mistet hver fjerde ansat

Omkring hver fjerde medarbejder har det seneste år fratrådt sin stilling i Hovedstadens Akutberedskab. De fratrådte har været ansat hos enten 112, akuttelefonen 1813, administrationen eller en mindre ambulancetjeneste.

Ifølge Berlingske har manglen på medarbejdere betydet, at 4677 opkald til 112 er blevet besvaret med forsinkelse i Region Hovedstaden.

Avisen har talt med flere nuværende og tidligere ansatte, der fortæller, at de mange opsigelser skyldes, at arbejdspladsen bliver drevet gennem "mistillid" og "frygt". Hovedstadens Akutberedskab fortæller, at de det seneste år har gennemført en række tiltag for at forbedre arbejdsmiljøet.

***

Det var dagens overblik på en dag, hvor flere eksperter har været ude og sige, at folkeskolerne skal tage ansvar for, at eleverne får et sundt måltid mad i skoletiden.

Eksperterne fremhæver blandt andet en skævvridning i kvaliteten af den mad, som de enkelte børn får med hjemmefra. I stedet foreslår de en madordning på skolerne.

Vi læses ved i morgen. Rigtig god aften.