Italien og Spanien bliver nu farvet grønne

Farvekoderne i rejsevejledningerne gælder primært for ikke-vaccinerede.

Italien og Spanien bliver nu farvet grønne i Udenrigsministeriets rejsevejledninger.

Det samme bliver følgende regioner i Europa:

  • Frankrig: Centre – Val de Loire, Bourgogne-Franche-ComtĂ©, Hauts-de-France, Pays de la Loire, Bretagne og Nouvelle-Aquitaine
  • Norge: Møre og Romsdal, Vestfold og Telemark og Agder
  • Sverige: Sydsverige
  • Portugal: Madeira

Samtidig ændres Chile, Kuwait og Rwanda til "skraveret orange" grundet betydelige indrejserestriktioner, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

De seneste grønne farvninger knytter sig til et samlet positiv billede for rejselystne danskere, siger direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice Erik Brøgger Rasmussen til TV 2.

- Den gode historie er, at fordi vi er så gode til at lade os vaccinere i Danmark, så kan næsten alle danskere rejse til næsten alle lande i verden.

Lige meget hvor man rejser hen i verden, bør man dog orientere sig på Udenrigsministeriets hjemmeside inden afrejse, siger Erik Brøgger Rasmussen.

Han opfordrer samtidig til, at man altid medbringer mundbind og hĂĄndsprit i rejsetasken, og at man orienterer sig om de lokale coronarestriktioner i det land, man rejser til.

Hver fredag opdaterer Udenrigsministeriet sine rejsevejledninger.

Samlede rejsevejledninger

Se et samlet kort over rejsevejledningerne for lande og regioner i EU og SchengenomrĂĄdet.

Sidste uge kunne danskerne læse, at indrejserestriktionerne til Norge blev lempet og at en række regioner i Frankrig, Italien, Schweiz og Spanien blev ændret fra at være gule til at være grønne.

Gælder primært for ikke-vaccinerede

Er du færdigvaccineret eller tidligere smittet med covid-19, gør de ændrede farver dog ikke den store forskel, da vejledningernes farver primært er rettet mod de borgere, der endnu ikke er vaccinerede.

Når lande og regioner farves grønne, betyder det, at ikke-vaccinerede danske turister kan tage på ferie til dertil uden at skulle testes ved hjemkomsten til Danmark.

”Skraveret orange” betyder, at færdigvaccinerede og erhvervsrejsende uden problemer kan rejse til mange af landene, da smitteniveauet er lavt. Er landet skraveret orange bør man dog undersøge, om rejsen er mulig. Det afhænger nemlig af det enkelte lands indrejseregler, og om du er vaccineret, tidligere smittet eller ikke-vaccineret.

De fleste orange lande, kan man som færdigvaccineret dansk turist godt rejse til. Nogle orange lande har dog betydelige indrejserestriktioner for danske turister – også selv om man er vaccineret.

Det gælder eksempelvis Kina, Vietnam, Thailand, Indonesien, Singapore, Australien og New Zealand. For Thailand gælder dog en særlig regel for Phuket, som er åben for færdigvaccinerede.

Reglerne er meget forskellige fra land til land. Derfor er det vigtigt altid at tjekke ambassadens covid-19 hjemmeside, for at tjekke hvilke indrejserestriktioner der gælder, skriver Udenrigsministeriet.

Fredagens ændringerne i rejsevejledningerne træder i kraft lørdag 2. oktober klokken 16.

OprĂĄb fra rejsebranchen

Siden sidste fredags opdatering er Udenrigsministeriets rejsevejledninger dog blevet mødt med kritik fra rejsebranchen.

Tirsdag gik Danmarks Rejsebureau Forening nemlig ud og rettede en kritik mod, at alle lande udenfor EU per automatik er orange pĂĄ Udenrigsministeriets kort.

I øjeblikket udarbejder den danske udenrigstjeneste i udgangspunktet kun individuelle rejsevejledninger for lande indenfor EU. Alle destinationer udenfor unionen er frarådet som rejsemål.

Medmindre man er vaccineret - hvilket flere end 76 procent af befolkningen er.

Danmarks Rejsebureau Forening undrer sig derfor over, hvorfor der skal gælde særlige regler for færdigvaccinerede, når der ikke er noget særligt ved at være færdigvaccineret.

- Det kan ikke nytte noget, at man fastholder en vejledning, der gælder for et mindretal af danskerne. For når folk kigger på en orange rejsevejledning, tror de, at de frarådes at rejse, men langt de fleste frarådes ikke at rejse, fordi de er vaccinerede, sagde rejseforeningens direktør Lars Thykier til TV 2 torsdag.

Erik Brøgger Rasmussen, der er direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice, mener dog, at ministeriet gjort reglerne klart for danskerne.

- Og vi gør det meget klart, at færdigvaccinerede kan rejse til hele verden, medmindre et land er rødt. Og lige nu er der ingen røde lande, har han sagt til Ritzau.

Læs hele kritikken i artiklen her.