Coronavirus

Vaccinemål blev ikke nået: - Jeg vidste godt, at det var meget ambitiøst, siger Brostrøm

Sundhedsstyrelsen forsøger at få flest muligt vaccineret frem mod vinteren og en forventet stigning i både smittede og indlagte.

Sundhedsstyrelsen satte i starten af september et "ambitiøst mål" for den danske vaccinetilslutning.

Således skulle 90 procent af den danske befolkning, der kunne få vaccinen tilbudt, være vaccineret 1. oktober.

Torsdag må direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm erkende, at målet ikke bliver opfyldt.

- Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at vi ikke nåede de 90 procent. Jeg vidste godt, at det var et meget ambitiøst mål, siger han til TV 2.

Siden 6. september er vaccinetilslutningen i landet steget med 0,6 procentpoint og ligger dermed på 86,6 procent dagen før skæringsdatoen for målsætningen.

Direktøren er dog overordnet set "fantastisk tilfreds" med vaccinetilslutningen, som han karakteriserer som "tordnende høj".

Stopper aldrig med at øge vaccinetilslutning i Danmark

Kampen med at få de danske borgere til at lade sig vaccinere stopper ikke med skæringsdatoen for målsætningen.

Det er et arbejde, Sundhedsstyrelsen aldrig stopper med, fastslår Søren Brostrøm.

- Vi holder ikke op. Jeg tror aldrig, at Sundhedsstyrelsen holder op med at lave indsatser for at få øget vaccinetilslutningen i Danmark. Både for corona, men også for sygdomme som influenza.

Sundhedsstyrelsen vil bruge alle erfaringerne fra covid-19-forløbet med landets kommuner for at få folk til at lade sig vaccinere.

Spurgt ind til om Søren Brostrøm mener, at det er pengene, ressourcerne og tiden værd, så er svaret utvetydigt ja.

- Vacciner er noget af det allermest omkostningseffektive forebyggelse, vi har, siger han.

Ekspert: - Hver eneste vaccinerede betyder noget

Vaccineudrulningen i Danmark må overordnet anses som en succes. Men det betyder ifølge Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, ikke, at det er ligegyldigt, at målet om de 90 procent ikke blev nået.

- Vi ligger meget højt i vaccinedækningen, men det er klart, at for hver enkelt borger, der bliver vaccineret, desto bedre er kontrollen over epidemien fremadrettet, siger han.

Han påpeger, at en af årsagerne til, at man skal blive ved med at forsøge er, at der er en ujævn fordeling af de ikkevaccinerede i landet.

- Det giver nogle udfordringer, fordi de uvaccinerede ofte er dem, som har meget høj social aktivitet og derfor kan sprede virusset mellem hinanden, siger han.

Sæson for smitte

Med influenzasæsonen i sigte og erfaringerne fra coronaens smitteudviklingen i vinterhalvåret, mener Søren Brostrøm, at der er "alt mulig god grund til at fortsætte arbejdet med at få flest muligt vaccineret"

Dermed ser vi ind i en tid, hvor sundhedsvæsenet igen bliver presset, og som det ser ud nu, er det særligt de ikkevaccinerede, der indlægges med alvorlig sygdom, lyder det.

- Det, vi ser nu i forhold til indlæggelser og sygdom, er, at det først og fremmest sker blandt de uvaccinerede. De, der ligger der og er alvorligt syge, er ikke vaccinerede, siger han.

Vaccineskepsis bremser udviklingen

Sejlivede myter om covid-19 kan være en af årsagerne til, at den danske befolkning endnu ikke har nået målet om vaccinetilslutningen på 90 procent.

Det mener Michael Bang Petersen, der er professor og ansvarlig for Hope-projektet ved Aarhus Universitet, som undersøger danskernes vaner og adfærd under coronapandemien.

- Vi har haft et meget stort fokus på at gøre det nemt at blive vaccineret i Danmark. Men vores undersøgelse viser, at en af barriererne er nogle bekymringer, som folk har omkring vaccinerne, som hviler på nogle ikke helt korrekte opfattelser af vaccinernes sikkerhed, siger han.

Derfor påhviler der ifølge Michael Bang Petersen fortsat myndighederne et stort informationsarbejde for at nå ud til den skeptiske del af befolkningen.