Samfund

Mens Danmark forlænger forbuddet mod mink, går Finland i gang med at vaccinere

Tirsdag forlængede regeringen et forbud mod at holde mink indtil 2023.

Det ser ud til, at finske mink snart skal vaccineres mod coronavirus.

Ministeriet for Skov og Landbrug i Finland har torsdag godkendt brugen af en såkaldt minkvaccine, Furcovac, der er lavet særligt til de pelsede dyr.

Den finske pelsdyravlerforening, FIFUR, forventer at begynde at vaccinere landets mink i løbet af de næste par uger.

- Målet med vaccineprojektet er at forhindre fremkomsten af ​​virus på finske farme og dermed bidrage til folkesundheden, står der i en pressemeddelelse fra FIFUR.

Indtil videre er det lykkedes finske minkavlere at holde coronavirus ude af farmene med strenge restriktioner.

Dansk vaccine til mink

Udmeldingen om den finske minkvaccine kommer blot få dage efter, at den danske regering forlængede et forbud mod at holde mink indtil 2023.

Det blev besluttet på baggrund af en vurdering fra Statens Serum Institut (SSI).

Og her blev det netop ikke foreslået, at mink kunne få et skud coronavaccine.

Regeringen bad nemlig eksplicit SSI om ikke at komme med løsningsforslag til, hvordan det kunne være muligt at holde mink på en sundhedsmæssig forsvarlig måde.

Men ét af de forslag kunne sagtens være en coronavaccine. Det vurderer professor Lars Erik Larsen fra sektion for veterinær klinisk mikrobiologi på Københavns Universitet.

- Det ville jo give mening at lave de her forsøg med vaccine, inden den næste risikovurdering skal laves, så forsøgene kan indgå i billedet ved den vurdering, sagde Lars Erik Larsen i den forbindelse til TV 2.

Menneskevaccine og pelsdyrvaccine

Tilbage i oktober sidste år undersøgte Lars Erik Larsen og hans kolleger faktisk muligheden for at vaccine mink mod coronavirus.

Dengang var det meningen at forsøgsvaccinere mink med kasserede partier af vaccine til mennesker, for eksempel vaccinerne fra Johnson & Johnson og AstraZeneca.

- Vi havde talt med producenter, som kunne levere vacciner, som var blevet kasseret. Vi skønnede ikke, det ville være etisk i den situation, vi var i på det tidspunkt, at bruge vaccine til mennesker til mink, når der var så mange mennesker, der manglede vaccine, fortalte Lars Erik Larsen til TV 2 onsdag.

Derfor endte man med at droppe forsøget.

Men det dilemma er man kommet ud over i Finland, hvor Furcovac er udviklet specifikt til pelsdyr.

Første land i EU

Finland står derfor til at blive det første land i EU, der vaccinerer mink.

I flere andre lande vaccinerer man allerede mink mod coronavirus.

I Rusland blev en vaccine til blandt andet mink i marts i år ifølge Ritzau godkendt.

I to amerikanske delstater, Wisconsin og Oregon, indledte myndighederne i juli i år massevaccinering af minkbesætninger, skriver lokale medier og myndigheder i de to delstater.