Samfund

Landbrug og Fødevarer undskylder forløb om krænkelser efter en uges tavshed

Både direktøren og bestyrelsen er røget efter afsløringer om krænkelser i DanBred, der er delvist ejet af Landbrug og Fødevarer.

Først ville de ikke tage stilling. Men nu har de været ude at undskylde.

Det drejer sig om Landbrug og Fødevarer, der netop har sendt en pressemeddelelse ud, hvor de leverer en ”uforbeholden undskyldning” i kølvandet på en sag om krænkelser i datterselskabet DanBred.

Undskyldningen kommer efter en række kvindelige ansatte i Danbred for en uge siden stod frem med historier om krænkende adfærd og seksuelt chikanerende tilnærmelser fra den tidligere administrerende direktør i virksomheden, der gentagende gange havde befamlet dem til firmafester under samtale og dans.

I forbindelse med afsløringerne ville Landbrug og Fødevarer dog ikke kommentere på sagen.

- Vi henviser til bestyrelsen i DanBred, sagde pressechef Morten Nielsen til Finans.dk.

Men i den nye pressemeddelelse har tonen nu fået en anden lyd.

- Jeg vil gerne sige rent ud, at vi har meget at undskylde over for de krænkede kvinder, resten af DanBreds medarbejdere, vores medlemmer og vores omverden, siger formand i Landbrug og Fødevarer Søren Søndergaard i pressemeddelelsen.

Hændelsesforløbet

Sagen om krænkelserne startede med en intern undersøgelse, der konkluderede, at den tidligere administrerende direktør i DanBred Thomas Muurmann Henriksen i flere år havde været for nærgående over for flere kvindelige ansatte ved firmafester.

Thomas Muurmann Henriksen slap dog med en kraftig advarsel, og kunne - ind til sidste uges omtale i medierne - fortsætte som direktør.

De tre krænkede kvinder gik dog efterfølgende til Landbrug og Fødevarer, som ejer 51 procent af aktierne af DanBred, men her fik de svaret fra Landbrug og Fødevarers svineformand, Erik Larsen, og direktør, Anne Arhnung, at de ikke ville ændre DanBred-bestyrelsens beslutning om at lade direktøren fortsætte.

Onsdag aften i sidste uge - efter historien var blevet offentligt kendt - meddelte DanBred, at Thomas Muurmann Henriksen selv havde trukket sig fra sin stilling.

En beslutning, DanBred-formand Christian Junker meldte ud, at han var enig i.

Lørdag eftermiddag lød det så fra Landbrug og Fødevarer, at selvsamme Christian Junker og resten af DanBred-bestyrelsen var sat fra bestillingen og udskiftet med seks nye medlemmer.

Og som den nyeste udvikling i sagen er Landbrug og Fødevarers undskyldning.

Her siger formand Søren Søndergaard også, at han ville ønske, at Landbrug og Fødevarer havde reageret tidligere.

- Jeg vil blot sige, at med det samlede billede, der tegner sig, så ville jeg ønske, at vi havde reageret langt tidligere. I stedet blev vi desværre medvirkende til at fjerne den tillid og tryghed, der bør være for enhver, der rækker ud efter hjælp. Jeg vil garantere, at vi vil gøre vores yderste som medejere af DanBred for, at alle sager fremover vil blive håndteret rigtigt, siger Søren Søndergaard i pressemeddelelsen.

Mere diversitet og flere trivselsmålinger

Udover undskyldningen iværksætter Landbrug og Fødevarer også en række nye tiltag.

Blandt andet vil erhvervsorganisationen sætte mere fokus på diversitet i bestyrelserne, og der vil blive gennemført trivselsmålinger. Det fremgår af pressemeddelelsen.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Landbrug og Fødevarer for at spørge, hvorfor de først har valgt at tage stilling til sagen nu. Erhvervsorganisationen har dog ikke ønsket at medvirke i et interview torsdag umiddelbart efter at have sendt pressemeddelelsen ud.