Coronavirus

Fire danskere forklarer, hvorfor de ikke er vaccineret

Der florerer en række falske vaccine-påstande i Danmark, blandt andet at corona-vaccinen kan gøre kvinder infertile.

I starten af september gav Sundhedsstyrelsen udtryk for, at målet var at nå en vaccinetilslutning på 90 procent inden 1. oktober.

Dagen før står det dog klart, at det ikke kommer til at lykkes.

Den seneste måned er andelen af vaccinerede nemlig kun steget med 0,6 procentpoint, og ikke de 3,4 som var målet.

Ifølge Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, har det vist sig at være sværere end ventet, at få uvaccinerede danskere overtalt. Det skyldes blandt andet, den misinformation omkring vacciner, der florerer i visse samfundsgrupper.

TV 2 har været på gaden og talt med nogle af de danskere, der endnu ikke er vaccineret.

Fælles for flere af dem er, at de ikke stoler på den information, der kommer fra de danske myndigheder.

Nina Langschwager, social- og sundhedsassistent

Hvorfor er du ikke vaccineret?

- Jeg vil gerne have flere børn, og jeg er bekymret for, at vaccinen påvirker min fertilitet. Jeg føler ikke, vi ved nok omkring, hvad bivirkningerne er på længere sigt, og det gør mig utryg.

Har du læst, at man kan blive infertil?

- Ja. Vi ved generelt ikke noget sikkert om vaccinen. Vi ved kun, at vi kan blive syge af den, men vi ved ikke engang, om den dækker helt.

Ifølge de internationale og danske sundhedsmyndigheder er der ingen sammenhæng mellem coronavaccinen og problemer med fertilitet.

Kan noget ændre din mening?

- Jeg synes, at der er sejt, andre lader sig vaccinere. Jeg er lidt en kylling. Jeg gider ikke lade mig presse, bare fordi jeg arbejder inden for sundhedsvæsenet.

- Hvis der går længere tid og bliver lavet mere forskning, kan det være, jeg vil.

Nick Honoré, betonarbejder

Hvorfor er du ikke vaccineret?

- Jeg har hørt om folk, der er faldet død om efter vaccinen eller i hvert fald er blevet virkelig syge. Det skal jeg ikke bede om.

- Det gør mig utryg, at vaccinen er blevet lavet så hurtigt, fordi der kan ikke være nok forskning bag. Det er derfor, jeg ikke overvejer at blive vaccineret.

Har du hørt om mange, der er døde af vaccinen?

- Jeg synes, man gjorde i starten. Ikke så meget mere, nu hører man mest om dem, hvor det er gået godt.

De danske sundhedsmyndigheder valgte at fjerne AstraZeneca-vaccinen fra det officielle vaccinationsprogram, efter der blev fundet en mulig sammenhæng mellem stik med vaccinen og sjældne tilfælde af blodpropper. Ved de brugte vacciner i Danmark, Moderna og Pfizer, er der ikke fundet sammenhæng mellem vaccination og dødsfald eller alvorlig sygdom.

Kan noget ændre din mening?

- Tvang. Så kan jeg jo blive nødt til det. Men jeg ville være angst, især efter det første stik. Jeg vil hellere bare blive testet regelmæssigt, som jeg har gjort indtil nu.

Lennart Bünger, social- og sundhedsassistent

Hvorfor er du ikke vaccineret?

- Jeg stoler mere på mit egen immunforsvar. Jeg er med på, man skal give en vaccine til de ældre og svage, men jeg har ikke brug for en.

- Jeg er ikke imod vacciner, men jeg synes, det er fornuftigt at være skeptisk overfor det store forbrug af medicin, vi har i Danmark. Jeg er selv i faget og synes, der er rigtig meget medicin.

Kan noget ændre din mening?

- Som min kone siger: det er fint nok at få vaccinen, så længe jeg bare bliver den andensidste. Så jeg venter i hvert fald lidt endnu.

Ilyas Fatah, studerende

Hvorfor er du ikke vaccineret?

- Jeg har allerede haft corona. Derfor tænker jeg, at jeg er immun, og jeg har også coronapas. Mange af mine venner har også været smittet, og vi er lidt blevet enige om at vente, indtil immuniteten udløber.

Kan noget ændre din mening?

- Jeg har tænkt mig at blive vaccineret, når mit coronapas udløber. Men indtil videre føler jeg mig ikke syg, selvom jeg ikke har taget vaccinen, så jeg tænker ikke, det gør det store.

Sundhedsstyrelsen har vurderet, at en positiv coronatest giver immunitet i 12 måneder, men anbefaler, at alle tidligere smittede bliver vaccineret. Det skyldes, at man ikke ved med sikkerhed, hvor god immuniteten er, hvis man er tidligere smittet, men at den er høj efter vaccine.