Coronavirus

Mens regeringen ikke vil se på løsninger, er forsker klar til at teste vacciner på mink

Planerne om forsøg lå allerede klar, da beslutningen, om at alle mink skulle aflives, blev taget.

Tirsdag forlængede regeringen et forbud mod at holde mink indtil 2023 på baggrund af en vurdering fra Statens Serum Institut (SSI).

Regeringen bad eksplicit SSI om ikke at komme med løsningsforslag til, hvordan det kunne være muligt at holde mink på en sundhedsmæssig forsvarlig måde.

Et af de forslag, som måske kunne være kommet i spil, er vaccine af mink. Og det havde professor Lars Erik Larsen fra sektion for veterinær klinisk mikrobiologi på Københavns Universitet gerne set undersøgt.

Allerede i oktober sidste år begyndte han og andre forskere at undersøge muligheder for, hvordan minkbranchen kunne komme i gang igen ved at vaccinere mink mod coronavirus.

Ifølge Finans holdt forskerne blandt andet møde med Fødevarestyrelsen om en vaccinationsstrategi.

Men så traf regeringen beslutningen om, at alle mink i Danmark skulle aflives.

- Så gav det ikke mening at gennemføre forsøg med vaccine, og der var heller ikke penge til det, siger Lars Erik Larsen.

Men planerne for forsøgene er klar, og med en tilladelse til at importere mink til forsøg med vaccine og en bevilling, som finansierer forsøgene, vil Lars Erik Larsen og de andre forskere kunne komme i gang.

- Det ville jo give mening at lave de her forsøg med vaccine, inden den næste risikovurdering skal laves, så forsøgene kan indgå i billedet ved den vurdering, siger Lars Erik Larsen.

Kasserede partier

Da planerne blev udarbejdet sidste år, var det meningen at forsøgsvaccinere mink med kasserede partier af vaccine til mennesker.

- Vi havde talt med producenter, som kunne levere vacciner, som var blevet kasseret. Vi skønnede ikke, det ville være etisk i den situation, vi var i på det tidspunkt, at bruge vaccine til mennesker til mink, når der var så mange mennesker, der manglede vaccine, siger Lars Erik Larsen.

Jan Pravsgaard Christensen, professor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, bekræfter, at mink også kan vaccineres med vacciner, der egentlig er udviklet til brug for mennesker.

- Der er formentlig intet til hinder for at for eksempel Johnson & Johnson-vaccinen og AstraZeneca kan bruges til mink. Minks receptorer ligner menneskers, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Bekymring skal elimineres

Han peger på, at der stadig er en væsentlig indvending mod at vaccinere mink mod coronavirus.

- Bekymringen er, at smitte med coronavirus kan risikere at brede sig fra dyr til mennesker. Den risiko skal jo under alle omstændigheder elimineres, inden man vaccinerer det første dyr, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Men han mener godt det for eksempel ville kunne lade sig gøre at isolere en lille flok mink og vaccinere dem.

En mulighed, der kunne åbne op for, at Danmark fra 2023 kunne tillade minkhold til avl, ligesom Sverige og Italien, der også har midlertidige forbud mod minkhold.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) mener imidlertid, at det er for tidligt at se på, om man kan starte minkavl op med forskellige forholdsregler:

- Den chance over for danskernes liv og helbred er vi simpelthen ikke villige til at tage. For os i regeringen er sundhed og sikkerhed for danskerne det allervigtigste

Ifølge ministeren vil regeringen - hvis den beslutter at åbne op for minkavl igen - til den tid se på, hvordan man kunne gøre det.

- Men det er for tidligt at gøre nu. Og det vil være en uhensigtsmæssig brug af samfundets i øvrigt knappe ressourcer at gøre nu, hvor vi ikke vil åbne op og løbe den risiko, siger Rasmus Prehn.

Mink vaccineres i Rusland og USA

I flere andre lande vaccinerer man allerede mink mod coronavirus.

I Rusland blev en vaccine til blandt andet mink i marts i år ifølge Ritzau godkendt.

I to amerikanske delstater, Wisconsin og Oregon, indledte myndighederne i juli i år massevaccinering af minkbesætninger, skriver lokale medier og myndigheder i de to delstater.