Guide fra Sundhedstyrelsen viser at Johnson-vaccine kun beskytter 8,4 procent - men er det korrekt?
Sundhedsstyrelsens dumper Johnson-vaccinen, men SSI, der står bag tallene, mener det er mere nuanceret. Sundhedsstyrelsen har nu ændret guiden.
Tirsdag fremlagde Sundhedsstyrelsen sin plan for revaccination mod coronavirus.
Udover de allerældste borgere anbefalede styrelsen, at danskere, der er vaccineret med Johnson & Johnson-vaccinen, tilbydes et booster-stik med Moderna eller Pfizer-BioNTech-vaccinerne.
For der er dårligt nyt fra Sundhedsstyrelsen til netop den gruppe.
Styrelsen skriver i en informationsguide, at Johnson & Johnson-vaccinen kun beskytter 8,4 procent mod coronasmitte.
Problemet er bare, at Statens Serum Institut, der står bag tallene, ikke mener, at tallene kan bruges på den måde. Datagrundlaget er simpelthen ikke godt nok.
Tallene fra SSI viser ifølge dem nemlig også, at Johnson & Johnson-vaccinen beskytter 78 procent mod alvorlige sygdomsforløb.
- Vores beregninger peger på en lav beskyttelse af Johnson & Johnson-vaccinen overfor infektion med Delta på 8.4 procent. Beskyttelsen mod alvorlig sygdom er til gengæld ret høj på 78 procent, skriver Henrik Ullum, direktør for SSI i et mailsvar til TV 2.
Han understreger, at man ikke skal hænge sig for meget i det præcise tal for vaccineeffektiviteten for Johnson & Johnson, da der er tale om en mindre gruppe af vaccinerede.
Det er primært mænd
Udfordringen i forhold til at bruge den pågældende vaccineeffektivitetsmåling er, at der kun er knap 50.000 danskere, som har fået Johnson-vaccinen, og næsten alle er mænd omkring 30 år. Det fortæller Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign på Københavns Universitet.
- Det er unge mænd med et stort netværk, som er i kontakt med mange andre og derfor i større risiko for selv at blive smittet og smitte andre, siger hun.
I stedet for at bruge vaccinationseffektivitetsmålingen, der viste 8,4 procent beskyttelse, mener SSI, at styrelsen burde have brugt tallene for, hvor mange der er vaccineret med Johnson-vaccinen, som efterfølgende blev smittet.
Her ser det noget anderledes ud. Af de 46.364 personer, der har fået Johnson-vaccinen, er 1096, eller 2,4 procent, efterfølgende blevet smittet.
Statens Serum Institut oplyser dog, at også disse tal er forbundet med usikkerhed grundet den smalle gruppe.
En svagere vaccine
Selvom Johnson-vaccinen ifølge SSI beskytter bedre end de 8,4 procent, som Sundhedsstyrelsen offentliggjorde, så er der ifølge Camilla Foged ingen tvivl om, at den ikke er lige så effektiv som de to mRNA-vacciner fra Moderna og Pfizer.
- Vi har hele tiden vidst, at Johnsons vaccine var den mindst effektive. Og man kan godt sige, at det er det, vi får bekræftet med tallene fra Statens Serum Institut, siger Camilla Foged.
Udfordringerne for Johnson & Johnson-vaccinen i forhold til virusbeskyttelse er blandt andet, at der er tale om en enkeltdosis-vaccine. Men det kan samtidig være en fordel.
- Dens styrke er, at man kunne vaccinere rigtig mange rigtig hurtigt. Og derfor kan den stadig have værdi andre steder i verden, hvor dens fordele er større end ulemperne, siger Camilla Foged.
Sundhedsstyrelsen oplyser i en mail til TV 2, at udfordringen med en FAQ er at udtrykke sig kort og letforståeligt, og derfor er det ikke altid muligt at få alle nuancer og forbehold med.
De skriver desuden, at de vil genbesøge den pågældende FAQ om revaccination til danskere, der er vaccineret med Johnsons vaccine, og rette til.
Onsdag aften rettede Sundhedsstyrelsen deres FAQ, så der ikke længere står, at overvågningsdata viser, at "vaccinen giver en beskyttelse på 8,4 procent for smitte med ny coronavirus", men "at vaccinen kun giver en begrænset beskyttelse mod smitte med ny coronavirus".