To familier har mærket det pressede sundhedsvæsen
Landets børneafdelinger er pressede. Det har to familier, TV 2 har talt med, mærket på egen krop.
Den perfekte storm er på vej mod det danske sygehusvæsen. Sådan sagde Magnus Heunicke tidligere på måneden i et interview med Politiken.
Noget, Danske Regioners chefforhandler og regionrådsformanden for Region Midtjylland, Anders Kühnau, bekræfter overfor TV 2.
Ifølge ham ser man nemlig allerede nu, at især akut- og børneafdelinger er så pressede, at personalet ikke kan følge med.
- Det betyder, at vi ikke vil kunne behandle mennesker, som har behov for hjælp, siger Anders Kühnau.
Afdelingerne er pressede af flere patienter end tidligere år, faldende immunitet i befolkningen overfor virusinfektioner, og mange af landets børneafdelinger er lagt ned efter stigende smitte med RS-virus.
Dertil kommer, at der er længere ventelister på grund af blandt andet coronapandemien, konflikten med sygeplejerskerne og en generel mangel på sundhedspersonale, siger Anders Kühnau.
Derfor møder mange danskere i disse tider et presset sundhedsvæsen, særligt når det kommer til akut- og børneafdelinger.
Samtlige regioner oplyser til TV 2, at de genkender, at der er særlig travlhed på de to afdelinger.
Lægefaglig chef på Aarhus Universitetshospital Jørgen Schøler Kristensen kalder situationen "usædvanlig".
- Vi ser, at børneafdelinger bliver fyldt op, også børneakutafdelinger. Så de er pressede, siger han til TV 2.
TV 2 har talt med to forældre til børn, der på hver deres måde har mødt et presset sundhedsvæsen.
Kaos på nattevagt
32-årige Malene Damberg var indlagt på Regionshospital Nordjylland i Hjørring sygehus med sin søn Malthe på 15 måneder i fire dage midt i september.
Her mødte hun en særdeles presset børneafdeling under sin indlæggelse med Malthe.
Faktisk var der ifølge Malene Damberg tale om regulært "kaos" en enkelt nat, hvor der manglede en sygeplejerske på den travle afdeling.
Det betød, at Malthe ikke fik saltvandsmaske, Panodil og væske hver fjerde time i løbet af natten, som behandlingen ellers krævede.
- Man sover jo ikke, når man ligger med et lille barn. Så jeg ved, vi ikke så sygeplejersken hele natten. Og det skabte også kaos om morgenen, da der var tvivl hos personalet om, hvad han egentlig havde fået, siger Malene Damberg.
Dagen efter den kaotiske nat blev Malene Damberg og Malthe sendt hjem, selvom sønnen endnu ikke var rask. I skrivende stund er Malthe stadig syg med RS-virus, og han hoster fortsat derhjemme.
- Det sker jo, fordi der er for travlt. I stedet for at få behandlingen på hospitalet, ligger han hjemme nu og får Panodil, siger Malene Damberg.
Malene Damberg fortæller desuden, at da hendes største søn på ti år var indlagt med RS-virus samme sted for ti år siden, var oplevelsen en ganske anden. Her var der en sygeplejerske tilknyttet hver stue, og sønnen blev først udskrevet, da han var helt rask.
- Det er meget tydeligt, at det virkelig er gået ned ad bakke på den afdeling - selvom jeg mødte fantastisk personale, som bestemt skal have kredit for den indsats, de gjorde.
Hos Regionshospital Nordjylland fortæller man til TV 2, at man på grund af mange indlæggelser med RS-virus har oplevet et stort og usædvanligt pres.
- I et normalt år øger vi bemandingen i vinterhalvåret, hvor vi plejer at se disse indlæggelser. I år rammes børn af RS-virus meget tidligere end forventet, og vi har derfor nu iværksat en fremrykning af vinterbemandingen, der betyder, at der nu er yderligere en sygeplejerske i alle vagter, siger afdelingssygeplejerske Birte Storm på Afdelingen for Børn og Unge.
- Samtidig må vi også sige at til forskel fra tidligere, hvor vi bedre kunne foretage det, der hedder trygheds- eller observationsindlæggelser, så vil man i dag opleve, at man sendes hjem, når barnet ikke længere har behov for sygehusbehandling, men måske stadig kræver ekstra omsorg og pleje, som kan varetages af forældrene.
Udskudt operation
12-årige Aya Dupont Lomholt skulle have været opereret i foden Aarhus Universitetshospital onsdag.
Aya Lomholt fik en skade til springgymnastik for 2,5 år siden, og har savnet fysisk aktivitet i sin hverdag. Men til stor fortvivlelse for hende og hendes mor, Line Dupont, er operationen udskudt.
Den nye dato hedder 1. juli 2022.
- Der var ikke senge på afdelingen, og derfor kunne de ikke operere hende, siger Line Dupont Lomholt.
Aya Lomholt lider af knækplatfod, og skulle have en kompliceret operation for at blive smertefri efter skaden.
I dag er hun afhængig af at have Ipren og Panodil. Alligevel har den 12-årige forståelse for situationen, selvom hun er skuffet.
- Der er mange, der har det meget værre end mig, og de skal selvfølgelig have lov. Men jeg har talt ned i lang tid, så jeg synes jo, det er virkelig irriterende, siger Aya.