Sundhedsstyrelsen vil tilbyde alle over 65 et tredje vaccinestik

Også de danskere, som har fået Johnson & Johnsons vaccine, får tilbudt et ekstra stik.

I løbet af næste uger vil endnu flere danskere få tilbudt et tredje stik med vaccinen mod coronavirus, oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Lige nu er det plejehjemsbeboere og folk med meget svækket immunforsvar, der lægger overarm til et booster-stik, men danskere over 85 bliver de næste, som får tilbudt stik nummer tre.

Ifølge Sundhedsstyrelsen beror beslutningen på blandingen af, at det er ved at være en del måneder siden, de ældste blev vaccineret, og at ældre mennesker kan få mindre effekt af deres primære vaccination på grund af deres alder. Og her kan et ekstra stik øge beskyttelsen, lyder det.

En anden gruppe, hvor endnu en dosis vaccine kan gøre gavn, er blandt de knap 50.000 danskere, som har fået enkeltdosisvaccinen fra Johnson & Johnson gennem den frivillige tilvalgsordning.

De vil også blive tilbudt en booster-dosis med en vaccine baseret på mRNA-teknologien.

Hvad er afgørende for timing af et eventuelt tredje stik?

  • Tid: Viden fra studier og kliniske forsøg finder tegn pÃ¥, at antistofniveauet efter vaccination mod covid-19 falder over tid, men det er endnu uafklaret, præcis hvilket niveau af antistoffer der giver beskyttelse mod covid-19.
  • Alder: Immunrespons efter vaccination afhænger af alder. Det svageste og kortest varende immunrespons generelt ses hos de allerældste, mens børn og unge generelt har et mere effektivt immunrespons
  • Personer med udvalgte sygdomme og tilstande: Personer med nogle sygdomme og tilstande kan have et utilstrækkeligt immunrespons efter første vaccination mod covid-19. Nogle af disse personer vil samtidig have en øget risiko for et alvorligt forløb, hvis de bliver syge med covid-19.
  • Virusvarianter og mutationer: Nye virusvarianter kan give anledning til øget smittespredning, øget sygdom og død, nedsat følsomhed over for antistoffer og nedsat effektivitet af vaccinerne.

Kilde: Notat, SST

Sundhedspersonale får samme tilbud på sigt

Derefter er planen, at personer ældre end 65 år og ansatte i sundhedspersonalet får tilbudt endnu en vaccinedosis, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

Men præcis hvornår det bliver, er endnu ikke fastlagt.

- Det afhænger af yderligere data, især i forhold til fald i immunitet i de pågældende grupper og bivirkninger. Derudover afventer vi, at vaccinerne bliver EU-godkendt til brug for revaccination af disse grupper, siger Helene Probst.

Ifølge et notat fra den ekspertgruppe, der har rådgivet Sundhedsstyrelsen om beslutningen om at udvide revaccinationerne, bør det ekstra stik gives godt seks måneder efter man blev færdigvaccineret.

Vacciner nok til at revaccinere alle

Lige nu er det europæiske lægemiddelagentur, EMA, ved at vurdere data fra Pfizer og BioNTech i forbindelse med et tredje stik.

Sundhedsstyrelsen forventer, at vaccinerne bliver godkendt til revaccination af bredere grupper i løbet af oktober.

Ifølge styrelsen har Danmark lager og kontrakter på et tilstrækkeligt antal mRNA-vacciner til at kunne tilbyde revaccination af den samlede danske befolkning.

Men vurderingen fra Sundhedsstyrelsen er, at en bredere revaccination "tidligst bliver aktuel i 2022".