Rejsebranchen i oprĂĄb: Drop den orange farve i rejsevejledningerne og lad danskerne rejse

Branchechef peger på en række lande uden for EU, som det ifølge ham er oplagt at se på, om man skulle farve grønne eller gule.

I løbet af coronakrisen har danskerne fået forståelse for, hvad det betyder, når lande har specifikke farver.

Farverne grøn, gul, orange, skraveret orange og rød har via digitale kort på Udenrigsministeriets hjemmeside haft stor indflydelse på, hvor mange danskere den seneste tid har valgt at rejse hen på ferie.

Det er nemlig de farver, der har fortalt danskerne, om myndighederne kan anbefale eller frarĂĄde folk at rejse et sted hen.

Canada ĂĄbnede for indrejsende i starten af september, men det er stadig orange for danskere. Hvorfor det?

Lars Thykier, Direktør hos Danmarks Rejsebureau Forening

Men farverne giver kun mening, så længe de rent faktisk afspejler risikoen ved at rejse til en specifik destination.

Det mener Danmarks Rejsebureau Forening, som retter en kritik mod, at alle lande udenfor EU per automatik er orange pĂĄ Udenrigsministeriets kort.

- Vi har meget længe bedt om at komme tilbage til normalen. Lad os få lavet individuelle vejledninger for lande eller regioner uden for EU, siger Lars Thykier, der er direktør for Danmarks Rejsebureau Forening.

Han pĂĄpeger, at man for nylig har gjort netop dette i bĂĄde Norge, Sverige og Finland.

- Det kan ikke nytte noget

I øjeblikket udarbejder den danske udenrigstjeneste i udgangspunktet kun individuelle rejsevejledninger for lande indenfor EU. Alle destinationer udenfor unionen er frarådet som rejsemål.

Medmindre man er vaccineret – hvilket flere end 86 procent af alle danskere over 12 år i skrivende stund er.

Lars Thykier undrer sig over, hvorfor der skal gælde særlige regler for færdigvaccinerede, når der ikke er noget særligt ved at være færdigvaccineret.

- Det kan ikke nytte noget, at man fastholder en vejledning, der gælder for et mindretal af danskerne. For når folk kigger på en orange rejsevejledning, tror de, at de frarådes at rejse, men langt de fleste frarådes ikke at rejse, fordi de er vaccinerede, siger han.

Derfor vil Dansk Rejsebureau Forening have de nuværende regler vendt om, så de bliver ligesom før, covid-19 lukkede verden ned.

- Endnu mere kompliceret

De nuværende regler betyder, at rigtig mange danskere blot ser den orange farve og herefter resolut undlader at rejse ud, mener Lars Thykier, som entydigt får den samme melding fra alle de rejsebureauer, han taler med.

- Farven trumfer den tekst, som siger, at vaccinerede alligevel godt kan rejse, siger han.

Vi gør det meget klart, at færdigvaccinerede kan rejse til hele verden, medmindre et land er rødt

Erik Brøgger Rasmussen, direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice

Dernæst er der den udfordring, at nogle forsikringsselskaber ikke forsikrer rejsende til orange lande, og så bliver det lidt for viderekomne, mener Lars Thykier.

For selvom den orange farve betyder, at Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser, så fraråder de alligevel ikke rejser, såfremt den rejsende er vaccineret. Men alligevel vælger nogle forsikringsselskaber ikke at dække rejsende i orange lande.

- Og sĂĄ bliver det endnu mere kompliceret, hvis grupper eller familier har rejseforsikringer ved forskellige firmaer, nĂĄr de rejser sammen, siger han.

Ingen røde lande

Det har imidlertid alle dage været således, at ønsker man at rejse udenfor EU, skal man forholde sig til visa, vaccinationer, forsikringer og alskens andre ting.

Og Erik Brøgger Rasmussen, der er direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice, har også gjort det klart, at der ikke er noget, der forhindrer folk i at rejse.

- Og vi gør det meget klart, at færdigvaccinerede kan rejse til hele verden, medmindre et land er rødt. Og lige nu er der ingen røde lande, har han sagt til Ritzau.

Erik Brøgger Rasmussen mener ikke, at der er lagt skjul på, at færdigvaccinerede kan rejse til alle lande.

- Det er rejseselskaberne heller ikke i tvivl om, siger han.

Så hvorfor er det et problem, at danskerne skal ty til en tur på Google eller en kort tekst på Udenrigsministeriets hjemmeside for at få styr på anbefalingerne for deres ønskede rejsemål?

- De, der død og pine vil ud og rejse, skal nok komme ud. Men de, der vil have, at det skal være nemt og relativt bekymringsfrit, er meget tilbøjelige til at blive hjemme, siger Lars Thykier.

I øjeblikket er ingen lande i verden farvet røde på Udenrigsministeriets kort på grund af covid-19, og det betyder, at vaccinerede danskere ikke frarådes rejser til nogen lande grundet pandemien.

- Rejseselskaberne gør opmærksom på, at der ikke er noget, der forhindrer folk i at rejse, men når de ser den orange farve på Udenrigsministeriets hjemmeside, så bliver mange bare hjemme, siger han.

En lang række lande

Så hvilke lande er det, at Lars Thykier egentlig mener, bør have en anden farve?

- Canada åbnede for indrejsende i starten af september, men det er stadig orange for danskere. Hvorfor det? Derudover burde det være nemmere at rejse til klassiske rejsedestinationer lige udenfor Europa som Tyrkiet, Egypten og Marokko, siger han.

Lars Thykier har ikke noget overslag over, hvor mange penge de nuværende rejsevejledninger koster rejsebranchen.

Men taget i betragtning at oversøiske rejser i udgangspunktet er de dyreste rejser, og at rejsearrangørerne bag disse i halvandet år har været praktisk talt nedlukkede, koster det rigtig mange penge, siger han.

Dit job er at få folk ud og rejse, og faktum er fortsat, at coronavirus udgør en risiko mange steder i verden. Måske er tiden bare ikke inde til at sende folk ud og rejse?

- Det er jo helt fair, og vi tvinger jo heller ikke nogen ud og rejse. Vi sender kun folk sikre steder hen, og det bør kommunikeres klart ud fra myndighedernes side, at det altså også er sikkert at rejse mange steder hen, siger han.

Derfor bør udgangspunktet ifølge Lars Thykier være, at danske myndigheder ikke unødigt kommunikerer ud, at verden er lukket.

- Og sĂĄ mĂĄ folk selv bestemme, om de rejser ud, siger han.