Samfund

Eksperter: Mange på tålt ophold kan ikke sendes hjem

137 personer er på tålt ophold. 41 af dem opholder sig på Udrejsecenter Kærshovedgaard i nærheden af Ikast.

Mange af de udlændinge, der opholder sig på Udrejsecenter Kærshovedgaard i Bording ved Ikast på reglen om tålt ophold i Danmark, kan ikke sendes tilbage til deres hjemlande. I hvert fald ikke inden for en overskuelig fremtid.

Det vurderer to eksperter over for TV 2, efter udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) mandag besøgte den midtjyske by.

Den største gruppe på tålt ophold kommer fra Syrien. Hverken Lars Erslev Andersen, seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), eller Jacob Kaarsbo, tidligere chef i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), mener, at det vil blive muligt at sende den gruppe hjem til Syrien i den nærmeste fremtid.

- Jeg kan ikke se for mig, hvornår det skulle kunne lade sig gøre, da vi ikke har samarbejdsaftaler med Syrien, siger Jacob Kaarsbo.

- Der er masser af dokumentation for, at det er yderst risikabelt at sende folk tilbage til Syrien, siger Lars Erslev Andersen.

Stop for hjemsendelse til Afghanistan

Selv om Flygtningenævnet for nyligt har vurderet, at det er sikkert at sende folk hjem til Damaskus-området, advarer Lars Erslev Andersen mod det.

- Nu er vurderingerne i Danmark og Sverige, at Damaskus-området er sikkert. Det er det så langtfra. Den eneste vej er at lave en aftale med det syriske regime, og det ligger jo ikke lige i kortene. Og vi kan jo ikke sende folk tilbage til tortur, siger Lars Erslev Andersen.

- Forholdene er jo kummerlige i Syrien, og dem vi sender tilbage, risikerer at blive forfulgt, siger Jacob Kaarsbo.

Danmark har netop indført et midlertidigt stop for hjemsendelse af afviste asylansøgere til Afghanistan. Det sker, efter den nye Taliban-regering i landet ifølge Ritzau har sat en tre måneder lang stopper for modtagelsen af tvangshjemsendte personer på grund af sikkerhedssituationen i landet.

Personer på tålt ophold

I juni var der 137 personer på tålt ophold i Danmark.

54 af dem kommer fra Syrien.

21 kommer fra Iran.

17 kommer fra Eritrea.

12 kommer fra Afghanistan.

De resterende 33 kommer fra andre lande.

KILDE: Udlændingestyrelsen.

De seneste tal fra Udlændingestyrelsen viser, at der i juni i år var i alt 137 personer på tålt ophold i Danmark. 41 af dem havde i maj i år ophold på udrejsecenter Kærshovedgård. I alt var der i maj i år 257 beboere på Kærshovedgård, viser tallene.

Af et svar fra Udlændinge- og Integrationsministreriet til folketingsmedlem Rasmus Stoklund (S) fremgår det, at 54 af de personer, der i juni var på tålt ophold. er fra Syrien, mens 12 er fra Afghanistan.