Krænkelser på arbejdet

Hel bestyrelse smidt på porten efter krænkelsessag: - Det er et nybrud i MeToo

Bestyrelsen valgte at direktøren i DanBred kunne forsætte efter anklager om have befamlet flere kvindelige ansatte til firmafester.

Avlsvirksomheden DanBred skal have helt ny ledelse, efter alle ni medlemmer af bestyrelsen er blevet fyret.

Det skriver Landbrug & Fødevarer, som ejer halvdelen af DanBred, i en pressemeddelelse.

Bestyrelsen er blevet fjernet med den begrundelse, at der er sket fejl i håndteringen af sagen om den tidligere administrerende direktør i Danbred, Thomas Muurmann Henriksen, der er beskyldt for at have krænket flere unge kvindelige ansatte.

Ifølge Henriette Laursen, direktør i Kvinfo, er det aldrig set før, at en krænkelsessag har så vidtrækkende konsekvenser, at en hel bestyrelse må gå af.

- Det er et nybrud i Danmark. Og et virkeligt glædeligt et af slagsen, siger hun til TV 2.

Bestyrelsen lod direktøren blive

Tirsdag kunne Finans afsløre, at en række kvindelige ansatte har oplevet krænkende adfærd fra Thomas Muurmann Henriksen, der gentagende gange har befamlet dem til firmafester under samtale og dans.

Ifølge Finans har det været et problem i virksomheden i flere år, men efter endnu en episode i juni protesterede hele 18 mellemledere mod direktøren til bestyrelsen.

Klagerne fra kvinderne førte til en intern undersøgelse, der i juli måned konkluderede, at der var grundlag for "alvorlig kritik af Thomas Muurmann Henriksen, men at han kunne fortsætte som direktør.

Og det er den beslutning, der nu får konsekvenser for alle medlemmerne.

- Den samlede ejerkreds har vurderet, at der skal nye kræfter til i DanBreds ledelse. Der er enighed om, at der er sket fejl i den måde, bestyrelsen i selskabet har ageret på, står der i pressemeddelelsen fra Landbrug & Fødevarer.

Landbrug & Fødevarer ejer 51 procent af Danbred, der er specialiseret i grisegenetik, og som sælger avlssvin og sæd til lande i store dele af verden.

Thomas Muurmann Henriksen trak sig frivilligt dagen efter, sagen begyndte at rulle i medierne.

MeToo har rykket Danmark

Ifølge Henriette Lauersen er bestyrelsens afgang et tydeligt tegn på, at Danmark har rykket sig, siden MeToo-bølgen begyndte at rulle.

- Vi forlanger mere. Nu er det sådan, at den slags sager skal håndteres af ledelsen med det samme, ellers får det også konsekvenser for dem, siger hun til TV 2.

Hun pointerer desuden, at det også er nyt og et tegn på fremgang, at hele 18 mellemledere stod sammen og gik til bestyrelsen i DanBred.

På trods af de gode takter ærgrer Kvinfo-direktøren sig dog over, at sagen først fik konsekvenser, da den blev taget op i medierne.

- Det er ikke godt nok. Vi skal derhen, hvor man ikke behøver læse om det i avisen først. Ledelsen skal tage affære med det samme, siger hun.

Landbrug & Fødevarer oplyser, at det allerede nu er besluttet, at medarbejdervalgte repræsentanter vil få plads i den fremtidige bestyrelse i DanBred.