Samfund

Sygefraværet falder grundet hjemmearbejde: Tager en hovedpinepille og en lur og arbejder videre

Hos virksomheden Bornerups oplever de, at medarbejdere, der ellers ville melde sig syge, vælger at arbejde hjemmefra i stedet.

Under coronakrisen har hjemmearbejdet udbredt sig på det danske arbejdsmarked.

Selvom restriktionerne forsvinder, og pandemiens påvirkning på Danmark mindskes, vælger mange virksomheder at beholde hjemmekontoret.

Flere brancher melder om gode erfaringer med fleksibiliteten i at arbejde hjemme. Blandt andet er sygefraværet faldet markant under coronakrisen.

Det viser nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

IT-virksomheden Bornerups i Thisted er en af de mange firmaer, der har nydt godt hjemmekontorets muligheder.

- Jeg har fået mere fleksible medarbejdere på grund af hjemmearbejde, der på trods af eventuel sygdom stadig kan passe deres arbejde inden for rammerne for det enkelte sygdomsforløb, siger Carsten Søe-Larsen.

Arbejder hjemme i stedet for at melde sig syge

På grund af hjemmearbejde har virksomheden oplevet, at medarbejdere, der normalt ville være blevet væk fra kontoret grundet sygdom, vælger at arbejde hjemmefra i stedet for at sygemelde sig.

- Vi har medarbejdere, der ikke vil smitte deres kollegaer, men er friske nok til at arbejde, som vælger at udnytte hjemmekontoret, siger Carsten Søe-Larsen.

Palle Søgaard Andersen er en af Bornerups medarbejdere, der har oplevet at bruge dagen på hjemmekontoret, selvom han var syg.

Han meldte sig syg i tirsdags på grund af forkølelse og hovedpine og har arbejdet hjemme både onsdag og torsdag, da han ifølge ham selv ikke er for syg til at arbejde, men heller ikke vil smitte sine kollegaer.

Hvis hjemmearbejde ikke var en mulighed, ville situationen have set anderledes ud, fortæller han.

- Så havde jeg nok meldt mig syg onsdag og taget på arbejde torsdag, selvom det måske havde været lidt uforsvarligt, siger Palle Søgaard Andersen.

Tog noget smertestillende og en lur og arbejdede videre

Carsten Søe-Larsen fortæller, at hjemmearbejde har medført, at sygdom ikke nødvendigvis behøver fylde en hel arbejdsdag. Eksempelvis holder nogle medarbejdere fri om morgenen og arbejder senere på dagen, hvis de får det bedre.

Her henviser han blandt andet til en kollega, der følte sig lidt småsyg, men da hun arbejdede hjemme, havde hun muligheden for at tage noget smertestillende og tage en lur, så hun kunne arbejde videre.

Carsten Søe-Larsen i Bornerups anerkender, at der kan være en risiko for, at medarbejdere måske føler sig pressede til at arbejde hjemme fra, selvom de er syge.

Men han føler sig sikker på, at det ikke er tilfældet i sin egen virksomhed.

- Jeg tror, at for langt de fleste ansatte tilbyder vi en ekstrem stor frihedsgrad i arbejdet, hvor man selv er med til at strukturere sin hverdag, siger Carsten Søe-Larsen.

Historisk lavt sygefravær

Siden medarbejderne begyndte at arbejde hjemmefra hos Bornerups, er sygefraværet faldet med over et procentpoint. Nu liger det på cirka en procent. Dermed er der tale om en halvering af sygefraværet.

Og det er direktøren godt tilfreds med.

- Vores årlige resultat vil blive påvirket positivt af, at sygdomsfraværet falder, siger Carsten Søe-Larsen.

Også hos Nordlys Energi i Aalborg har man valgt at indføre hjemmearbejde som en fast del af arbejdsugen.

Her er sygefraværet også faldet markant. Lige nu ligger det på 2,6 procent.

- Det er historisk lavt i Nordlys, og det er selvfølgelig noget, vi fejrer, siger HF-chef Tine Berg Kraft.

Hun understreger dog, at det er vigtigt, at der findes en balance mellem fysisk fremmøde og hjemmearbejde, da sidstnævnte ikke må stå alene.

- Det er vigtigt, at der er en god kombination af både det sociale og faglige fællesskab og muligheden for at fordybede sig og koncentrere sig med ro på, siger Tine Berg Kraft.