Samfund

Svært at nå mål om at nedbringe medicinforbrug hos demenspatienter, siger eksperter

Gennem flere år har cirka 20 procent af ældre med demens fået antipsykotisk medicin.

Det bliver svært at nå målsætningen om at nedbringe forbruget af antipsykotisk medicin til demensramte personer. Sådan lyder det fra en række eksperter på området.

Helt præcist er målet, at forbruget af antipsykotisk medicin skal nedbringes med 50 procent frem mod år 2025. Sådan lyder det i hvert fald i en national demenshandlingsplan fra 2016.

Det virker jo fuldstændig usandsynligt, at man med det store forbrug kan nå en halvering i 2025.

Charlotte Vermehren, afdelingslæge og leder af Medicinfunktionen på Klinisk Farmakologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital.

TV 2 har de seneste dage sat fokus på ældre og ældreplejen.

Torsdag aften viser TV 2 dokumentaren 'Det er ikke slut endnu', hvor vi skildrer, hvordan Grethe Thestrup livede op, efter hun fik skåret drastisk ned på sin medicin - og fik erstattet det med omsorg.

Udviklingen går for langsomt

De nyeste tal på området tal tyder på, at forbruget af medicinen er stabilt med en svag nedadgående tendens.

Mellem 2014 og 2016 fik 20 procent af demensramte borgere over 65 år antipsykotisk medicin, mens det i 2017 og 2018 var faldet til 19 procent.

Tal, som Charlotte Vermehren, der er leder af Medicinfunktionen på Klinisk Farmakologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital, kalder meget høje.

- Det virker jo fuldstændig usandsynligt, at man med det store forbrug kan nå en halvering i 2025, siger Charlotte Vermehren.

Der skal ske noget særligt

Mens tallene viser et lille fald i 2017 og 2018, har det i dag ikke været muligt for Sundhedsdatastyrelsen at oplyse sammenlignelige tal for 2019 og 2020, siger de til TV 2.

- Med den hastighed vi har set indtil videre, når vi ikke målsætningen, medmindre der sker noget helt særligt, lyder vurderingen fra Charlotte Vermehren, der også arbejder som lektor ved Institut for Lægemiddeldesign og farmakologi på Københavns Universitet.

Den nationale demenshandlingsplan fra 2016 blev indgået mellem den daværende VLAK-regering, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Alternativet, Radikale Venstre og SF. Her blev der afsat i alt 470 millioner kroner, hvor lidt over seks millioner er rettet mod nedbringelsen af antipsykotisk medicin.

Ifølge Charlotte Vermehren er man nødt til at angribe problemet med brugen af den antipsykotiske medicin bredt, så både læger, sygeplejersker, sosu’er og pårørende bliver involveret, og så er plejehjemmene et vigtigt sted at starte.

- Vi skal sætte ind over for de patienter, der er i uhensigtsmæssig behandling. Derfor er det vigtigt, at vi kommer ud på plejehjemmene og underviser i brugen af antipsykotika.

Der mangler videnskab

Professor i almen medicin på Københavns Universitet John Brodersen siger ligesom Charlotte Vermehren, at målsætningen om en halvering i 2025 virker urealistisk. Han understreger samtidig, at der skal ses meget bredere på de ældres medicinforbrug end kun på demenspatienter.

- Jeg tror ikke på, at man når det her, medmindre man vil arbejde langt bredere. Det er et kæmpe problem, at der bliver givet for mange diagnoser og derfor også for meget behandling med medicin, som giver bivirkninger.

John Brodersen peger på, at der for de behandlende læger ofte mangler et videnskabeligt grundlag for meget af den medicin, der bliver givet til ældre. For eksempel er meget af den medicin, der gives demenspatienter ikke målrettet sygdommen.

Medicinen er ikke lavet til demens

- Problemet med antipsykotisk medicin er, at den ikke gør noget ved årsagen til den adfærd, som et menneske med demenssygdom viser. Men den gør noget underlæggende, hvor vi dæmper hele mennesket, siger Anneke Dapper Skaaning.

Ifølge demenspsykolog Anneke Dapper Skaaning giver man antipsykotisk medicin til demensramte for at dæmpe angst og aggressiv adfærd, hvis de ikke forstår, hvad der sker rundt om dem, når de for eksempel skal vaskes.

Men medicinen er lavet til psykiatriske patienter og er ikke udviklet til mennesker, der er ramt af demens.

- Problemet med antipsykotisk medicin er, at den ikke gør noget ved årsagen til den adfærd, som et menneske med demenssygdom viser. Men den gør noget underlæggende, hvor vi dæmper hele mennesket, siger Anneke Dapper Skaaning.

Dokumentaren 'Det er ikke slut endnu' vises torsdag aften på TV 2 klokken 20.40 torsdag aften og kan også ses på TV 2 Play.