Lille fald i RS-smitten, men bekymringen er stadig stor

På Børne- og Ungeafdelingen på Aarhus Universitetshospital begynder det at lysne lidt, fortæller overlægen.

Den seneste måned har smitten med RS-virus været kraftigt stigende, og danske hospitaler har berettet om overfyldte sengeafsnit på børneafdelingerne.

Men en ny rapport fra SSI peger på, at udviklingen måske vender nu.

- Den seneste uge har vi set et lille fald i en ellers kraftigt opadgående smittekurve. Det tyder på en opbremsning i smitteudviklingen, står der.

SSI understreger dog samtidig, at der fortsat er tale om betydelig samfundssmitte, og at hospitalerne kan blive yderligere belastet de kommende måneder.

Usædvanlig smittebølge

Konkret faldt smitten fra 1313 tilfælde i uge 36 til 1157 i uge 37. Også positivprocenten og indlæggelsestallene faldt en smule.

Det er en positiv udvikling i en smittebølge, der ellers er "meget udsædvanlig og uden fortilfælde i Danmark", skriver SSI.

Normalt plejer RS-smitten at bryde ud i februar, men det er sket langt tidligere end normalt. Derudover er den ”ekstraordinær høj” med omkring tre-fire gange flere tilfælde, skriver SSI.

Det er hovedsageligt børn under halvandet år, som bliver ramt af RS-virus, og det er den hyppigste årsag til indlæggelseskrævende luftvejsinfektion hos små børn.

Hvad er RS-virus?

RS-virus er den hyppigste årsag til indlæggelseskrævende luftvejsinfektion hos små børn.

Symptomerne er de samme som ved en almindelig forkølelse med hoste. Specielt børn under 6 måneder kan udvikle besværet vejrtrækning. Det kan resultere i udmattelse, hosten, og at barnet enten ikke kan spise eller ikke har kræfterne til det.  

Ved 2-årsalderen har næsten alle børn haft RS-virus en gang, og halvdelen har haft det to gange.

Virussen forekommer hvert år ved vintertid, og i Danmark strækker sæsonen sig normalt fra november til udgangen af april.

I Danmark er det yderst sjældent, at børn dør af RS-virus infektion. Men specielt hos helt små børn, for tidlig fødte børn og børn med hjerte- eller lungelidelser kan forløbet være langvarigt og kræve hjælp til vejrtrækning.

Kilde: Sundhed.dk

Presset letter på hospitalerne

Børne- og Ungeafdelingen på Aarhus Universitetshospital er et af de steder, hvor man har løbet ekstra stærkt de sidste uger.

Blandt andet har hospitalet været nødt til at aflyse operationer og sende børn andre steder hen.

Men personalet mærker nu, at presset letter en smule, fortæller overlæge Klaus Birkelund Johansen.

- Det er begyndt at lysne lidt, og der har været mindre travlt den seneste uge, siger han til TV 2.

Overlægen uddyber dog, at det primært er fordi, hospitalet har formået at omorganisere, og ikke fordi at der er færre indlagte.

I øjeblikket er der 12 børn indlagt med RS-virus på Aarhus Universitetshospital, hvoraf ti kræver luftvejsstøtte. Det er samme antal som for to uger siden.

Går en usikker tid i møde

I rapporten fra SSI står der, at de kommende måneder er usikre, og at man bør forberede sig på et scenarie, hvor RS-smitten forsætter med at stige.

Det vil presse hospitalerne.

Klaus Birkelund Johansen er da også bekymret for efteråret og vinteren, selvom den seneste uge har været bedre end de forgangne.

- Jeg tænker, at vi ser ind i en meget travl periode. Det er jeg faktisk ikke i tvivl om, siger han.

Aarhus Universitetshospital har brugt den seneste tid på at opskalere og er ifølge overlægen klar, hvis smitten stiger yderligere.