Hjemmearbejde nedbragte sygefraværet markant – kan give flere tusinde jobs

Til efteråret skal arbejdsmarkedets parter og regeringen diskutere nye regler for hjemmearbejde. Her skal målet være fleksibilitet, lyder det.

Sygefraværet er faldet markant i en række brancher, hvor hjemmearbejde i løbet af coronakrisen har været udbredt.

Det viser nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Inden for telekommunikationsbranchen er sygefraværet faldet med 20 procent under coronakrisen, mens IT-fagene og finanssektoren præsterer et fald i sygefravær på 10 til 15 procent.

Og det fald i antallet af sygedage rummer potentielt store perspektiver. Det vurderer Christina Sode Haslund, der er arbejdsmiljøchef i DA.

- Hvis det er repræsentativt for hele arbejdsmarkedet, vil det potentielt øge arbejdsudbuddet i Danmark med 2.500 fuldtidsstillinger, siger Christina Sode Haslund.

Det skyldes, at produktiviteten på arbejdspladser stiger, når sygefraværet falder.

- Ingen af yderlighederne virker

Dansk Arbejdsgiverforening har endnu kun tal for nogle brancher, og af den grund venter Christina Sode Haslund og resten af organisationen spændt på, at udviklingen i sygefraværet for den samlede danske arbejdsstyrke ligger klar omkring december i år.

Det er et tveægget sværd

Thomas Bredgaard, Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet

- Ændringen er meget markant inden for de brancher, hvor man har været hjemsendt med mulighed for at arbejde hjemme. Det tyder på, at der er noget at komme efter her, og det er et meget positivt tegn, siger hun.

Hos Danmarks andenstørste fagforening HK ser man ligeledes muligheder, for at hjemmearbejde i fremtiden kan bidrage til lavere sygefravær og øget trivsel blandt de faggrupper, som har mulighed for at arbejde fra hjemmeadressen.

- Vi lærte nogle gode ting og nogle dårlige ting under corona, og det skal vi bruge til at indrette os i fremtiden, siger Anja C. Jensen, som er næstformand i HK Privat.

Hun holder dog fast i, at hjemmearbejdet ikke bør udgøre hele arbejdsugen, ligesom ingen arbejdsgivere fuldstændig bør udelukke hjemmearbejde, såfremt det logistisk kan lade sig gøre.

- Ingen af yderlighederne virker. Arbejdspladserne skal finde den ordentlige balance, og det vigtigste er, at ingen tvinges til at arbejde hjemmefra, siger Anja C. Jensen.

Hjemmearbejde passer nemlig ikke til alle medarbejdere, understreger hun.

Arbejde med en lille snue

Men hvad skyldes det observerede fald i sygefravær egentlig?

Har folk generelt været mindre syge, eller har flere passet deres arbejde hjemmefra, selvom de var så syge, at de normalt ikke ville tage på arbejde?

Det findes der i øjeblikket ikke et entydigt svar på, og sandsynligvis er svaret hverken udelukkende det ene eller det andet, men snarere lidt af hvert.

- Vores udgangspunkt er, at man ikke går på arbejde, hvis man er syg. Men det er klart, at hvis man har små symptomer som en lille snue, men man ellers er rask nok til at arbejde, giver hjemmearbejde en fleksibilitet, siger Christina Sode Haslund.

Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Thomas Bredgaard mener ligeledes, at mange er tilbøjelige til at tage på kontoret trods sygdom, hvis kontoret ligger under samme tag som stuen og soveværelset.

- Man er nok mindre tilbøjelig til at melde sig syg, når man sidder derhjemme og ikke er i fare for at smitte sine kollegaer, siger Thomas Bredgaard.

Faglig og social isolation

Uanset hvad ligner det en bunden opgave for virksomheder at tage stilling til, i hvilken grad man vil lade medarbejdere arbejde hjemmefra i fremtiden. Ifølge Thomas Bredgaard kan vi nemlig forvente, at der kommer mere hjemmearbejde.

- Men det er et tveægget sværd, siger han.

Han peger på, at studier viser, at hjemmearbejde blandt andet kan give lavere sygefravær og højere produktivitet, ligesom nogen oplever at få en bedre balance mellem arbejde og familieliv.

- Omvendt føler andre sig mere socialt og fagligt isolerede, og mange arbejder flere timer, siger Thomas Bredgaard.

Alt med måde

Til efteråret skal Dansk Arbejdsgiverforening diskutere fremtidige regler og retningslinjer for hjemmearbejde med regeringen og fagbevægelsen.

- Der skal vi se på, hvordan vi får lavet nogle regler, der giver den fleksibilitet, som både medarbejdere og virksomheder efterspørger, uden at gå på kompromis med arbejdsmiljø og fællesskab, siger Christina Sode Haslund.

Hun slår dog fast, at alt skal gøres med måde – særligt hjemmearbejde – både for virksomhedernes og medarbejdernes skyld.

Fagbevægelsen har allerede stillet en række krav til virksomheder, hvis medarbejdere skal arbejde fra egen adresse. Blandt andet at de hoster op med en pose penge til indretning af hjemmekontoret.